Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

42
# 31.08.2022, 15:03

AO index je na tom podobně.

noaa.gov
3
# 31.08.2022, 15:11

Tak vloni měla být ledová, letos jaká, super ledová, místní odbornici?

42
# 31.08.2022, 15:16

Jancek
Počkej a uvidíš. Zima je pro mnohé nejzajímavější roční období z hlediska meteorologie a nedočkavost už je znát :D. Těším se nejvíc na začátek, až budou první relevantní předpovědi tzn. tak od 20. listopadu.

167
# 31.08.2022, 15:16

aura_33
Zonální větry zesilují, protože se formuje PV. Děje se tak každoročně. Letos je jeho vznik v pravidelném termínu, ale poloha mi lehce začíná dělat naděje.
NAO/AO zatím vliv na počasí mít nebudou, mají až v zimě a aktuálně zatím vliv moc výrazný nebude. Od listopadu NAO v záporu bude mít pro oblasti v Evropě za následek ochlazení (nemusí být nutně tady). AO v záporu naopak bude mít za následek slábnutí zonálních větrů a tedy i PV.

Jancek
Tak místní odborníci vědí, že o předpovědi na zimu se správně hovoří nejdříve v říjnu. Někde na TN.CZ píší o ledových zimách dříve, tak bych vám doporučil využívat jejich velice důvěryhodné předpovědi.


Jinak jako každý rok zde přidávám odkaz na můj příspěvek z tématu o zimě 2020/21, kde je stručná legenda všech oscilací, indexů apod...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-5749-Zimy:_ja...

42
# 31.08.2022, 15:18

Aidamko1
Jj já vím, dal jsem to jenom pro zajímavost. Děje se to, protože se zvětšuje teplotní rozdíl mezi polárními oblastmi a rovníkem. Ten teplotní rozdíl je právě zdroj energie pro polární vír.

3
# 31.08.2022, 15:29

aura_33
Proč bych čekal, na článku o zimě 2022/23? Jak píše pán níže,... kéž by tady těch níží bylo v zimě co nejvíce.

162
# 31.08.2022, 17:56

V mojí lokalitě považuji za poslední poměrně vydařenou zimu 2020/21. V prosinci 2020 sice napadl jeden cm na jeden den:D ale zbytek zimy ušel. 6.1. napadli 3cm mokrouše, který během dvou dnů roztály. Pak v půlce ledna leželo cca 5 dní 5-7 cm sněhu a 14.1 navíc byla sněhová bouřka. Někdy 20.1. přišli i silnější mrazy(bylo i -13°C jedno ráno) a pak se zase záhy oteplilo. Na konci ledna, tuším 29.1 spadly 2-3 cm, které taky do dalšího dne roztály. Celé to dovršil úžasný týden 7-14.2.2021 s cca 15 cm sněhu a silnými mrazy. Pak do jara se už žádný sníh neukázal, ale já tuto zimu hodnotím pozitivně. Z pohledu celé ČR to byla taky velmi dobrá zima. Vím že někteří se mnou nebudou souhlasit ale jen čistě můj názor.

# 31.08.2022, 20:03

já se držím něčeho, že jedna zima je teplá a druhá normální, letos si dávám lehce nadprůměrnou teplotně. tady ovšem při sněžení málokdy mrzne, většinou to hned jde nad nulu nebo je to mokrý sníh.

165
# 01.09.2022, 09:09

Další článek :D

2271
# 01.09.2022, 09:34

kuba
Vždyť má být až 26°C a bouřky! Oni už fakt neví co...

167
# 01.09.2022, 12:36

kuba
Tady je citace ze článku severe weather.
Očekává se, že Evropa bude mít na většině kontinentů vyšší než průměrné teploty. Vysokotlaký systém převládá na podzim nad velkou částí západní a střední Evropy..

Teplotně se čeká podzim v Evropě o 0,5-1°C teplejší než udává průměr. Ve Spojených státech a Kanadě bude o 1-2°C teplejší než je normál.

Jediné co jsem tak vypozoroval je, že zima může letos přijít už v druhé polovině listopadu, což je ale dle mého taková typická situace, která nastává často. V nížinách minimálně tady v Brně a okolí průměrně první sníh napadne v období 10-24.11.

Jinak TN.CZ minulý měsíc psalo, že La Niña se rozpadne a najednou zase, že posiluje. Přitom už v červnu bylo jasné, že vydrží až do jara. Typické články, které jen mají za účel nalákat čtenáře a tak získat co nejvíce peněz.

167
# 04.09.2022, 14:37

Odborníci ze severe weather vydali další předpověď na zimu, která se týká množství spadeného sněhu za celou zimu. V Evropě až na listopad se čeká většinou podprůměrné množství, ale sami přiznávají, že je to velice složitá předpověď a na takhle dlouhou dobu nemá moc cenu ji sledovat. Sám pamatuji, že v minulých letech často byly tyto předpovědi mimo a většinou byly realitě blíže až v říjnu nebo dokonce až v listopadu. V posledních dnech navíc čtu o velmi zajímavém potencionálu pro setrvačnost TV nad Grónskem vlivem teploty vod v Atlantiku. Tedy ještě do toho října času dost s finálním verdiktem.

Zdrojárna:
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

167
# 09.09.2022, 22:20

Zima se přeci jen pomalu ale jistě přibližuje a otázky směrem k průběhu letošní zimy jsou stále častější v ostatních diskusích. Jaká vlastně letošní zima má šance být a dočkáme se přeci jen něčeho, co již v našich končinách dlouho nebylo?...
.
No prvně vás zklamu, že takovou otázku by nedokázal zodpovědět nikdo, ale dnešní rozbor, který bude více komplexnější věnuji prvotním známkám a jevům, které v současné době již začínají vytvářet to "herní pole" pro letošní zimu.

Asi na úvod je dobré si říci, že letošní zima bude již třetí zimou s vlivem jevu La Niña. Tento jev jako takový nemá vliv na počasí u nás ve střední Evropě. Nicméně dokáže velice výrazně ovlivnit pohyb a vlnění se tryskového proudění, které pak více propadá směrem k jihu či severu. Abychom stanovili nějakou pravděpodobnost vlivu La Niña na Evropu, tak se musíme zaměřit na tzv. ENSO regiony. Dle teploty, která se v nich měří lze velice dobře zmapovat a určit ovlivnění tryskového proudění a dalších útvarů, které již umí i v Evropě poměrně znatelně úřadovat co se počasí týče.

Podstatné je, že hlavní ENSO regiony udávají zda se La Niña vyskytuje ve formě tzv. EP La Niña (tedy východo-pacifická) a CP La Niña (tedy centrální-pacifická). Daná forma již velice znatelně ovlivňuje i počasí v Evropě.

EP La Niña dle několika studií Evropu ovlivňuje zejména tím, že tryskové proudění propadá směrem k jihu. Ovlivňuje nás tak TV nad Grónskem a zároveň je Evropa v záporné fázi indexu NAO. Taková situace tedy přináší chladné počasí se sněžením do většiny částí Evropy.

CP La Niña naopak zvyšuje frekvenci TV z Atlantiku a poměrně slušně blokuje příliv jakékoliv chladnější vzduchové hmoty více k jihu. Její nejsilnější hráč je velice uzamknuté tryskové proudění daleko na severu, takže většina Evropy naopak má teplé a deštivé počasí.


Tedy v nějaké snad lidské podobě jsem vám vysvětlil aktuální situaci co se týče jevu La Niña.

Nicméně máme ještě přeci jen nějakou tu další figurku do herního pole, kterou je teplota vody v atlantiku. Teplota totiž nepřímo dokáže ovlivňovat jak nám budou vznikat jednotlivé tlakové útvary. Když jsem si srovnával odchylku s minulými lety, tak jsem dospěl názoru, že letos se přeci jen dá čekat stabilnější vysokotlaký systém nad Grónskem. Upřímně mě těší i ta chladnější kapsa jižně od Azor, ale Atlantik je tak silně proměnlivý, že pohyb jednoho ostatku hurikánu dokáže pořádně zamíchat s kartami. Nicméně v dalším updatu si to rozebereme podrobněji.


Další co se hodně rozebíralo byl polární vortex.
Víme, že polární vortex je útvar, který každoročně vzniká na konci léta a zaniká na jaře. Pro počasí má veliký vliv, jelikož jeho rozpady a případná posílení dokáží velice ovlivnit tryskové proudění a tedy i samotnou teplotní stránku zimy.

V minulém roce si asi většina z nás pamatuje, že konec listopadu a prosinec byl zejména na Moravě chladnější. V té době byl nad Evropsko-Sibiřskou oblastí usídlený polární vortex. Obecně totiž platí jedno pravidlo. Kde je polární vortex, tam je zima.

Asi není nutno připomínat, že přesun PV nad Kanadu a spojené státy znamenal pro Evropu víceméně katastrofální zbytek zimy. Nicméně nám nepomohla ani ta stránka, že PV byl co se týče síly zonálních větrů několik dnů i nejsilnější v historii. Jeho síla však po většinu zimy byla velice výrazná a tudiž jeho přesun nad USA a Kanadu znamenal, že nám zbyly pak oči pro pláč.

Pro letošní zimu zatím zonální větry vypadají, že budou spíše dosti slabé, takže zde je šance i v případě nevhodného postavení PV.


No, tak doufám, že vám to něco přidalo.
Další update bude až přeci jen dosáhneme alespoň nějakých významných záchytných bodů. Zatím lze s jistotou říci, že sledování prognóz na letošní zimu je skutečně napínavé.
Díky moc za přečtení.

Zdroje:
https://english.cas.cn/newsroom/archive/research_a... zde je CP/EP La Nina.
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

380
# 10.09.2022, 09:33

Já si zase vyjel nový graf, počítající již dle nových naměřených teplot, pro zimní měsíce nic povzbudivého...dle všeho se nejméně teploty mění v září a říjnu a pak na jaře, zima a léto... nejvíc..

graf oteplení s daty do r.2021
33
# 10.09.2022, 15:53

Mě vyloženě děsí ten chlad, který je zatím na konci výhledů. To snad opravdu vypadá, jako by se zima chystala přijít už teď. :!!: Doufám, že se to ještě změní.

165
# 10.09.2022, 17:47

Tahle situace přijít v zimě tak jsou pěkné mrazy a určitě nějaká tlaková níže od jihu a trvalo by to celkem dlouho, doufám že se to podaří i v zimě taková situace

167
# 10.09.2022, 18:22

kuba
Tak teoreticky by takovéhle proudění v zimě mohlo přinést do střední Evropy poměrně nízké teploty a dost srážek. Je ale pravdou, že spojitost s nějakou TN od jihu by byla poměrně složitá, protože TN (v tomhle případě nad Dánskem) by poměrně slušně její postup odvrátila více jižní drahou na Balkán.

Spekulovat však o podobě letošní odchylky tlaku nad středomořím lze poměrně přesvědčivě a kupříkladu já letošní zimu vidím jako jednu z těch, které na "jadranky" budou bohaté. Ono se to bude přeci jen odvracet hodně od teploty oceánu a zda nám jet stream bude tak ochotně sjíždět až k oblastem nad Sicílii.

Ohledně tlakového pole bude samostatný rozbor v průběhu září.

380
# 11.09.2022, 07:46

tak nám vyšla analýza vývoje Vortexu pro nadcházející zimu... v současné době je stav víru mírně nad úrovní minulého roku ( má o něco vyšší teplotu) ( print přikládám), předpoklad možného narušení je dáván na konec podzimu a začátek zimního období.. a možnost narušení závisí hodně na příhodném rozestavění vysokotlakých a nízkotlakých systémů v severním Pacifiku. tož tak zatím...
zdroj: https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...

stav vortexu
167
# 11.09.2022, 09:41

palma
Ještě bych přihodil k tématu, že La Niña v průměru způsobuje více náhlých stratosférických oteplení a hlavně velmi výrazně omezuje kanadský rozpad PV. Letos to bude hodně i postavení PV. Aktuálně je lehce postavený východně než v minulých letech, takže si myslím, že případný vznik TV nad Grónskem (kde máme aktuálně na zimní měsíce včetně listopadu kladnou odchylku) by mohl výrazněji PV tlačit nad Sibiř což by bylo výhodnější pro Evropu. Tam avšak musí pomoci i sezónní tlakové útvary v podobě sibiřských tlakových výší apod.

380
# 11.09.2022, 10:14

No, snad ta souhra vyjde, alespoň nějaká zima by se hodila, ne teda -20:D, to by v současné situaci bylo opravdu na prd.. Taky jsem asi přede dvěma roky někde četl, že z hlediska instability počasí v zimě je lepší slabá Nina než silnější, což by taky asi bylo splněno...takže spějme dále podzimem k zimě.. akorát ten krátký dne je na prd, na to se netěším vůbec..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.