Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

168
# 09.08.2022, 17:58

palma
Tady ještě nově vydané odchylky pro USA. No nevypadá to hochům moc dobře. Vypadá to stále na velmi teplou zimu. PNA+ a poměrně teplý severní Pacifik nedělají dobrotu. A navíc ještě se čeká zablokovaná poloha PV někde prostoru Grónsko-Sibiř s pevnou uralskou blokací. Tak uvidíme.
Samozřejmě to lze brát jen s jistotou 65% jak se uvádí.¨

A jen to zde uvádím jako zajímavost. Nelze to považovat zatím za jistotu. Tu budeme mít až v řijnu.

Odchylka teploty ve 2m od prosince do února
Odchylka teploty ve 2m od prosince do února celosvětově dle modelu ECMWF.
385
# 09.08.2022, 18:30

Aidamko1
No, však.. mne docela baví, když to někde někdo presentuje s vážnou tváří, a přesvědčivým tónem :D,,, já to beru jak vzdálenou připomínku, že bude za nějaký ten čtvrt rok a kousek, zvolna nastupovat zimní období..takže toto je rozcvička..v říjnu budeme vědět, jak se nám to rozestavilo... k zahájení šachové partie...

168
# 16.08.2022, 13:17

palma
Když jsme u toho teplejšího podzimu, tak doufám, že se zopakuje tradice předpovědi zimy vašeho strejdy ukryté v tajích slivovice :D..
Mno co jsem se tak koukal, tak podzim bude teplejší a sušší, což by mi asi ve finále nevadilo. Jen se pak nesmí stát, že nárazově přijde ochlazení. To by příroda asi nebyla nadšená.

42
# 16.08.2022, 13:57

Aidamko1
Obávám se, že čím jsou častější teplé až extrémně teplé zimy, tím ty vyhlídky na zimu ztrácejí na atraktivitě a zajímavosti, bohužel. :(

385
# 16.08.2022, 14:14

Aidamko1
Copak o to, snad by se dal k tomu ukecat... nicméně ho v posledních dvou letech berou docela kolena a blbě se mu chodí.. takže je to s tím pozorováním přírody už horší, tak uvidíme..

168
# 17.08.2022, 12:03

Když tady in-počasí nedávno psalo ve spolupráci s Davidem Tichopádem článek o vlivu erupce v souostroví Tonga na planetární klima, tak mi nedalo o tom zjistit více infromací.

Dle nedávné studie publikované na začátku července tato erupce vychrlila do vyšších hladin stratosféry na severní polokouli velké množství vodních par. Tato studie se zaobírá na faktu, že množství vodních par v minulosti dokázal přímo ovlivnit zonální větry. V případě ve kterém jsme teď (velké množství vodních par) dle této studie nastávala větší frekvence západních větrů.

Množství vodných par ve stratosféře, zeleně jsou znázorněny roky s velkým množstvín, hnědě s nížším..


Pokud bychom tedy měli brát v potaz tyto čerstvé studie, tak bude velice zajímavé sledovat korelaci mezi vlivem La Niña, množstvím vodních par a vlivu na zonální větry. Mimochodem je poměrně zajímavé, že globální modely počítají stále s teplou zimou v USA a chladnější v Evropě. Tedy, že by letos zatím nebyl podchycen případný vliv na danou událost v souostroví Tonga?...

Je však zajímavé, že v letech s vyšším obsahem par byl obvyklé PV více narušený. A dokonce se jedná i o ty slibnější zimy.

Zde odkaz na studii.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/1...

385
# 17.08.2022, 14:41

Aidamko1
Zajímavé počtení po obědě, ta studie..čili vlastně během cca 3 let, jak jsem pochopil, to bude působit a postupně ten vliv bude slábnout, (píšou, že to spíše způsobí celkově oteplení v nižších vrstvách), nu a dává i logiku ten oslabený PV.. asi díky lepšímu přenosu tepla mezi jednotlivými vrstvami PV v daných výškách (tak nějak bych to chápal, i když to patrně bude trošku složitější)..

167
# 17.08.2022, 16:46

Aidamko1
Tohle zatím nasvědčuje hodně teplé zimě ale je to jen odhad, kde jste četl že má být chladnější zima v Evropě?

168
# 17.08.2022, 17:08

kuba
Tak tady jsem čerpal z informací od ECMWF, které počítají s teplotně normální zimou. Chladnější bylo v kontextu vůči USA, protože anomálie PDO naznačuje vysokotlaký systém a teplotně nadprůměrnou zimu ve Spojených státech, naopak v Evropě setrvající PV a chladnější průběh zimy.

Vše je však stále uváděno jen jako zajímavost a jen jako možné scenérie. Dříve jak v říjnu si netroufne snad nikdo tvrdit jaká zima bude. Letos je to zatím ve scénářích chladnější pro Evropu než USA, ale kdoví.

Ještě asi cca měsíc dozadu se psalo, že v USA bude zima století, teď zase modely topí pod kotlem.

Výhled na zimní období dle ECMWF
Teplotní odchylka teploty ve 2m v USA v zimním období.
33
# 17.08.2022, 21:48

kuba to nevypada moc realisticky, vyrazna kladna anomalie skoro pro celou severni cast Eurasie navic 4 mesice v kuse nedava smysl, nekde bude urcite vetsi anomalie do zaporu

168
# 21.08.2022, 10:59

Nějaké to počteníčko k nedělnímu poledni. Ve zkratce u nás to vypadá na lehounce teplejší zimu s tím, že díky slabým zonálním větrům se dá očekávat zase klasicky začátek zimy chladnější podobně jako minulý rok se zápornou anomálii NAO. Samozřejmě je to jen prognóza. Docela se to mění, ale na nějakou představu co by mohlo být je to fajn.

https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

42
# 24.08.2022, 09:24

Po letech jsem nějak pochopil, že šanci na chladnější zimu (nebo aspoň průměrnou) dává především převaha inverzních situací nad větrnými situacemi nebo převaha slabého polárního víru nad silným polárním vírem popř. vhodná kombinace obou faktorů. Příčinu čím dál teplejších zim pak vidím v tání Grónského ledovce, které zeslabuje Golfský proud a v důsledku se zvýrazňují teplotní anomálie nad severní polovinou Atlantiku podporující převahu západního proudění (vznik mohutných TN kolem Islandu s posunem k Evropě). To má za následek častější proudění od JZ/J, které přináší často vysoké teploty nad 10 °C nebo SZ proudění, když se TN posune nad Skandinávii a na západě Evropy se vysune výběžek TV k severu. Potom jsou teploty většinou v rozmezí 0 °C až 10 °C, na horách minus. Při převaze těchto situací vznikne velmi - extrémně teplá zima vesměs s teplotami 0 °C až 15 °C.

32
# 24.08.2022, 12:51

aura_33
Ano, paradoxně jsou tak "ve výhodě" oblasti jako Podkrušnohoří nebo východní Vysočina (Třebíčsko např.), neboť zde je dlouhodobě nejvíc nízkých oblačností a tedy počasí připomínající "pravou" zimu. Naopak takové Frýdlantsko nebo Ostravsko jsou na tom z pohledu milovníka zimy a mlhy nejhůře, byť podobně jako většina území v Německu či Polsku.

A k vašemu druhému paradoxu. Ještě do nedávna se čekalo, že oslabování Golfského proudu povede k chladnějším zimám v Evropě. Ale zatím se nezdá, že by to nějak výrazně ochlazovalo zimy ani v takové Británii, která je pod jeho větším vlivem. Čím to, že se tak neděje? Je to tím, co píšete, tedy převaha jiného efektu a nebo Golfský proud zatím nezeslábl dostatečně?

42
# 24.08.2022, 13:14

Na.Guru
Oslabování Golfského proudu vede k oteplování Evropy (častější proudění z jižních směrů viz ta záporná teplotní anomálie v severním Atlantiku). Aby se ochladilo, tak by musel zaniknout. Podle všeho to k tomu směřuje a podle všeho to ochlazení nebude nijak dramatické asi -2 °C v průměru. Jenže to se stane v době, kdy už bude o dalších několik stupňů tepleji, takže GO ten ochlazující efekt stejně převálcuje. :D

zdroj: eumetsat.int
385
# 29.08.2022, 15:02

Aidamko1
Jsem zvědav, zda to bude mít skutečně pozitivní vliv na nadcházející zimu, no, vzhledem k současné situaci bych to moc nechtěl,.. vzhledem k potřebám přírody.... budiž zima...https://www.severe-weather.eu/global-weather/cold-...

168
# 29.08.2022, 16:04

palma
Tak vypadá to velice nadějně, ale ke fakt, že to nemusí mít vlastně žádný účinek (v historii se tak ale zatím nestalo). Letos všechny materiály které sleduji dávají Evropy velké šance.

Teď se nebavím o sezonní předpovědi ale o stavu tlaku ve výškách nad Atlantikem apod…

167
# 29.08.2022, 19:44

palma
No vypadá to hodně zajímavě, uvidíme jak to nakonec dopadne.
Minulý rok to taky vypadalo dobře a jak to nakonec dopadlo

385
# 29.08.2022, 20:08

Aidamko1
Jasný, však si tu píšeme, že prorokovat má smysl začít někdy na konci října..asi..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.