TommyAst
Ještě se dovolím vrátit k tomu dlouhýmu příspěvku s rekordníma teplotama. Tuším, že to byl ten rok 1993 (zmíněna Třeboň), tenkrát samozřejmě i v Budějcích bylo skoro 20 stupňů. Vzpomínám, jak párečky venčily kočárky v kraťasech, tričkách a krátkých sukýnkách. Co bylo ale tenkrát zvláštní, že nad severními částmi ČR leželo rozhraní a zatímco u nás na jihu bylo oněch skoro 20 stupňů, na severu v Ústí, Teplicích, Liberci apod. sněžilo při teplotách kolem 0. Byl jsem tenkrát kluk, ale utkvělo mi to v paměti.
Jasně, s výhledem na tuto zimu to nesouvisí, je to takovej flashback, ale neodpustil jsem si zavzpomínat ?
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Dejvas
Jo to je hodně k naštvání, Columbus měl v pátek dokonce přes den -20, vítr v nárazech 75kmh a 10-15cm sněhu Obecně teď v krátké době byly treba v Buffalu dvě historické bouře a to jsem měl v plánu se tam během zimy vypravit , počítám, že teď uz tam bude do konce zimy prdlajs. Tyhle lake effects jsou nejsilnější hlavně ze začátku zimy , když je ještě voda v jezerech tepla.
Novorolak
Až na pár výjimek jako Brněnsko např to opravdu stihlo roztát , ale tam do toho vlezla inverze oproti původní předpovědi.
No pokud bych měl sepsat nějaký rozbor k těm dalším dnům, tak bych asi moc ohledně zimy nenapsal, protože kolem silvestra to vypadá na mimořádně teplé počasí. Avšak já se rád bavím o budoucnosti a třeba i ohledně PV. Ten se aktuálně přesouvá z Kanady a Grónska směrem k Sibiři. Dle modelů bude v dalších týdnech ustavičně nad Skandinávií a Špicberky, takže dle mého se někdy nejpozději v půlce ledna ochladí a změní se celková synoptika. Pokud by PV zůstal nad Kanadou, či Grónskem, tak bych pomalinku kopal zimě hrob, ale k aktuálním vyhlídkám bych nedělal ani náhrobní kámen.
Z minulých let víme, že nejdůležitější bude, zda bude PV narušený od spoda a jak se projeví stratosférické teplení na jeho síle. Poloha je však také velice důležitá, a to zvlášť, když se vortex nerozpadne.
Ansámbly jsou nebývale málo rozhozené i na delší dobu dopředu. Takový malý rozptyl křivek jsem ještě neviděl. Vysvětlení je jednoduché. Čeká nás bezpečné stabilní teplo. Kdo stále čeká nějaký studený vpád? Je to marný. NAO index je celkem slušně v plusu. To je taky výrazný hráč a faktor pro stabilní teplo...
Výhled je no, jak to říct, takový divný. Já se jako teplu nebráním, ale tohle je vážně moc těch +15°C na Nový rok. Vždyť je konec prosince a na horách nebude skoro žádnej sníh počátkem ledna(o nížinách nemluvím, tady je to ztracený)
To jen potvrzuje vážnost ve změnách klimatu. No snad aspoň na těch horách do konce zimy něco napadá.
DeggyCZ
Myslím, že v Krkonoších by mohlo teď 10 cm napadnout, ale to je fakt výjimka, protože zrovna Krkonoše jsou nejvyšší a vytváří i orografické srážky při mírně chladnějším proudění od západu.
Toho sněhu bude na horách spíš dál ubývat na začátku ledna, teda pouze tam, kde ještě vůbec nějaký zbyl.
zimník1
Vůbec, jen hromádky před domama ? U nás šlo nad nulu o 2 dny dřív než třeba v Ostravě nebo Brně, prostě fénový efekt, kdy se při jižním větru dostáváme do závětří hor. Jako den se sněhovou pokrývkou s přimhouřením obou očí můžu označit ještě pátek, Štědrý den už ne. Jediným pozitivem budiž, že půda pod sněhem nebyla promrzlá, takže většina vody ze sněhu šla do ní. A že to bylo kolem 70mm. Takže aspoň tak, neboť podzim tu na rozdíl od Čech byl velmi suchý.
No pratele , myslím , že ti co tu dehonestovali dlouhodobe výhledy Cfsv2 se možná budou muset ještě omluvit. Samozřejmě může být ještě všechno jinak , ale zatím má tenhle model nakročeno k suverénně nejvyšší přesností oproti nějakým ecakum co dával zimu průměrnou max do +1 stupně nad průměr
Prady
Modelu CFSv2 se nikdo z nás omlouvat nemusí. Ty jeho odchylky na letošní zimu nad 2°C jsou reálné (Ecák má někde kolem 1-1,5°C).
Omlouvat se za dehonestaci nějakého modelu? Tak to by se tu omlouvalo v kuse až do konce století, protože každý z nás po nějaké určité zkušenosti preferuje jiné modely. Já např. preferuji ECMWF díky zkušenostem s létem 2020 a zimou 2020/21, kdy pro léto čekal megatropy (ECMWF čekal naopak mírné léto) a pro zimu také čekal poměrně rázné teplotní nadprůměry (pozn. ECMWF v určitých výstupech taky).
Jenže já prostě preferuji Evropské modely a dovol mi, abych ti vysvětlil proč je tedy využívám raději než CFSv2.
Já pro zimu preferuji raději ECMWF a Meteo-France, či Met-Office. Letos je zase ta změna, že Ecák podcenil sílu zonálních větrů (na konec roku čekal pouze 20m/s, což by přineslo opačné proudění než nás teď čeká) a celkově si stavěl na chladnějším Atlantiku.
NCEP neboli CFSv2 zase naopak dlouho nahříval prosinec (Ecák od léta měl průměrnou odchylku, která zdá se vyjde) a až někdy v listopadu najednou změnil.
Každý model má své mouchy a je nutné, aby člověk uvážil nějakou pravděpodobnost pomocí všech modelů, ale to zdaleka nemusí vždy vyjít. Multimodelové předpovědi od C3S jsou zdaleka taky občas pěkně mimo.
Klima se mění, sněhu na horách ubývá. Samozřejmě že oblevy byly i dřive. Ale celkově zimy bývaly opravdu silnější. Vždyť na řekách byli schopni odehrát hokejovou sezonu. Už jen to, že oceán je po létě každý rok přehřátý, klima ovlivňuje. Do budoucna se nebojím toho, že by sníh nebyl. Ale budou se stupňovat extrémy - vpády studeného vzduch s větrem, horké vlny s 20 stupni v lednu... Před pár lety jsme byli na Churáňově, kde měli sloupcovej graf s výškou sněhu rok po roku Zhruba od roku 1990 je tam znatelný pokles.
Klima se mění, v globále se otepluje, ale to oteplování bude právě v těch extrémech.
Toť můj názor.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.