Diskuse o počasí Zimní počasí i v nížinách na přelomu ledna a února?
Nejvtipnější jsou tyhle dva grafy. Letošní leden v Doksanech Poohří (158 m.n.m.). Já z toho mám srandu, protože taková (pseudo) zima se jen tak nevidí. Proto mě baví sledovat výšku sněhu jinde v ČR apod. abych věděl jaká je situace jinde.
swan1
Jj, když fouká pořád vítr od JZ/Z/SZ, tak potom závětrné strany mají fakt málo sněhu a to Sušicko je závětrné a výška 500 m.n.m. není hodně. Jo stačilo by pár situací z opačné strany. Nevím proč pořád fučí západní vítr...
Loni v únoru se rozfoukal východní vítr a hned byla zima i sníh.
Stranik
Ano před hodinou
Today2
Sušicko, konkrétně úsek od Dlouhé vsi přes Sušici, Hrádek u Sušice, Mokrosuky až po Kolinec je opravdu festovní závětří od JZ, Z, SZ, díky Šumavě, od jihu je to ještě násobené Alpami..
Nicméně, srážek je tu poměrně dost i tak, protože i ty zbytky, které nám na srážky většinou bohatá Šumava přepouští, jsou solidní, viz loňský rok, přes 900mm..
Množství srážek není problém, prosinec byl téměř normální, leden už teď je nadnormálni..
Problém jsou vysoké teploty v oceánském proudění, časté oblevy, většinou právě tady na JZ nejsilnější a nejdelší a tedy skupenství srážek..
Tohle naše závětří nám z velké části zařizuje už v Německu, hlavně z JZ, nejvyšší hora Šumavy Velký Javor..
Když se podíváš na geografickou mapu uvidíš to hned, ten mohutný masív který působí jako klín..A pak už v Čechách další a další šumavské kopce, jsme tu opravdu ,,za větrem,, ...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.