Diskuse o počasí Vánoce 2021 - počasí
Ondra83
Jo, prej už je z pohledu cena/množství energie, dražší než elektřina, dobrá práce EU...
Právě jsem zatopil v krbu a pouštím tak do ovzduší rakovinotvorné kraby, a CO2.. teda podle studií a vědců..
Momentálně -0,5 a slunce, pudu ven se psem a pak zkouknu modely a nakonec křišťálovou kouli co je zahrabaná někde v šuplíku coby těžítko..
Ondra83
Si vzpomenu ještě na podzim, že hlavní dodavatelé plynu mají prý nakoupeno na dlouho i na rok dopředu, takže zdražení max. 10-20 %, ČR zásobníky plné přes 90 %, víc mě to nezajímá, mrznout začalo až dnes v noci, jinak ani v okolí ve střední Evropě doposud zima rozhodně žádná mrazivá nebyla, zaznamenal jsem jen chlad kdesi na severu Skandinávie, jinak pohoda, důkazem je moje zalévání a rejpání, nenechte si všichni věšet bulíky na nos, jen se chce někdo zase napakovat a zneužít zmateného trhu, fakt mě jeho denní kolísání nezajímá, ať je cena 5 násobná, obchodníci si po tučných letech holt přípíšou ztráty a nebo zkrachujou, říká se tomu riziko podnikání, přenášet to hned na lidi je neskutečná drzost, EU měla toto dávno zajistit, ani teď se nedohodli telata.
Yurri
Jsme součástí evropské burzy, týká se nás to stejně jako ostatních. ČR není soběstačná, zásobníky řeší výpadky, ne spotovou cenu. Ano, většina firem má nakoupeno třeba na 1-2 roky dopředu, ale kontinuálně musí nakupovat dál a tohle ovlivňuje už i forwardové ceny.
Hlavní část problému je, že EU, navyklá na nízké ceny a dostupnost kdykoliv, si nedojednala dostatečné dodávky dopředu, a teď neví, co s tím. Gazprom dodává prakticky jen to, co si Evropa objednala, ale to nestačí. A Putin to samozřejmě přikrmuje a používá jako politický nástroj, ve hře je toho hodně, NS2, Ukrajina, NATO, EU...
TL;DR: Evropa si vlezla do kouta a teď se diví, že je v tom koutě někdo drží.
By si člověk myslel, že po tomhle prosinci bude leden na horách tutovka a ono to tam taky může téct proudem
Zajímavé je, že stačí trochu jiné rozestavení a místo +10 by bylo šmahem -10 i přes den, protože na východě je případně na takové teploty neobvykle nabito, v Rusku je extrémní zima.
Podle mě to ještě tak 4x půjde do zimy, 4x do tepla a teprv 29.12 uvidime
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.