Diskuse o počasí Vánoce 2021 - počasí
ROFA
To už je slušná šance, ale co třeba posledních 5-10 let? Nebyla ta četnost bílých Vánoc také menší jako u nás?
Jinak, dneska jsem se dozvěděl, že budeme od ledna přemístění do Wisconsinu v rámci firmy. Tam je v jižní části státu pravděpodobnost 60-70% a střední až severní část dokonce 80-100%, dokonce je tam četnost bílých Vánoc vyšší než byla dříve.
Prady
JJ. Můj odhad na tak vzdálenou dobu neovlivňují jen dlouhodobé statistiky, ale i ty krátkodobější tendence. Tento rok se za posledních deset let zařadí mezi ty chladnější. I z toho vychází můj optimizmus. Šance jsou vyšší. Modely ač se tu na ně sází častěji řadím na chvost všech predikcí.
https://www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/c...
Zřejmě bude tepleji než i tak teplý průměr 1991 - 2020. Je to ještě daleko, ale řekl bych je to jeden z těch statisticky pravděpodobných scénářů.
ludvicek
Tak ono je to celkově pro ně jednodušší už statisticky říct, že na Vánoce přijde oteplení. Nicméně, zatím i v tom jejich výhledu není nic výrazného. Pokud se budou teploty motat v noci pod nulou, přes den třeba 0-4°C , tak je pořád šance, že na spoustě místech bude bílo.
Ta mapa od ČHMÚ je úplně vtip, spíš je to dělaný podle nadmořský výšky krajiny než podle toho kde to očekávají, navíc v tom jsou těžko započítané inverze a podobně, kdy pamatuju že díky smogu a inverzi u nás jeden rok bylo bílo a celý den pod nulou na Štědrý den a na 90% území mimo hor bylo až 5 stupňů a slunce
Já jsem teda hned na začátku dal možnost, že budou už tradiční Vánoce a zima se sněhem jen na horách. Poslední vývoj mi ale dává naději, že by to mohlo být jinak. Přeci jen, obvykle bývá obleva i na Mikuláše a letos byl sníh. V příštím týdnu naopak dorazí obleva, přitom standardně bývá to období kolem 15. prsoince spíše chladnější a po něm chodí obleva na Vánoce. Připadá mi tak, že je to letos poněkud obráceně a na Vánoce by se mohlo zase ochladit, ale uvidíme. Třeba vyjde aktuální GFS a bude jen nekonečná inverze...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.