Náhodou, slunce se moc hezky probouzí, a hned, mrška, dělá problémy.. https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/obri-geom...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022
Lukaes
Jinačí chování, nemáte nic lepšího na práci?
Jinak zima pro teď ende, teplo teplo a déšť až na toho 14. Února, alespoň podle výhledu. Ten vpád chladu mezi 22-24 únorem úplně vymazal, dřív to odsunul na Ukrajinu. Co víc, ať teplo je.
swan1
Jojo, co jiného. Sice mi polichotil, protože mi 15 bylo poměrně dávno, za 5 měsíců budu mít 17 na což se ptalo zde spousta uživatelů, tak zde to máte, ale tobě 60 ještě není, dlouho ještě nebude.
Peter Sedlák 1
Zase to teplo vypadá fajn, jen mám obavy z víkendových ranních mrazíků a co se pak bude dít na přelomu února/března. Tak snad to vydrží, dneska na sluníčku bombasticky krásně.
Today2
No, řekl bych, že v případě tématu, jaká bude zima, jde o zhodnocení dlouhodobých trendů v daném období, což jsou ty měsíční výhledy (např v ČHMÚ s vyznačením pravděpodobnosti), no a ty pěti, desetidenní, ty jsou už o konkrétním rozpětí teplot v jednotlivých dnech, to jsou ta témata o týdenních propadech apod. No a díky současné dynamice , (zvlněnému jetstreamu, apod.) jsou značně proměnlivé.. Navíc nemáme možnost vycházet z ničeho jiného než z modelů ( model je i předpokládaný vývoj vortexu, NAO, AO, ) takže se mýlíme po vzoru modelů, občas někoho políbí duch svatý, a trefí se na 14 dní dopředu..
palma
Teď ta předpověď vypadá dost jednoznačně, ale někdy fakt člověk neví, co čekat za týden. Jestli jaro nebo zimu.
Občas i když vypadá předpověď jistě, tak přijde v modelech nečekaná otočka. Nešlo si nevšimnout toho, jak jsou si všichni jistí o konci zimy. Přece jenom překvapení může přijít, je ještě čas.
Konec zimy za necelých 20 dní. Dost času na překopání synoptiky a proudění.
Today2
Právě, že na základě dlouhého výhledu, tam zatím (já) nevidím žádné překopání synoptiky, koukám do 500hpa na ty skoro tři týdny dopředu, a pořád stejná písnička, a vrchní tím nahoře energicky točí, takže říkám, že zima do té doby nebude ( mimo období dvou dní cca za sebou střídavě s teplejším profukem, to vše tak ještě 2x do konce měsíce), a pak už je konec února a to je 28.2...takže konec zimy..můj náhled..
Otočky jsou možné při nestabilním, proměnlivém, hraničním proudění mezi jednotlivými vzduchovými hmotami, pokud jsou někde v blízkosti ČR.nebo v pohybu směrem na ČR..Studený versus teplý vzduch někde poblíž... možnost rozhraní nebo vpádu studeného vzduchu..
Nic takového ale v dohlednu není..
Studený vzduch nikde v S Evropě ani na Z nebo na V není, od jihu to asi taky nedorazí, není z čeho brát..+ k tomu stabilní vortex..
Aktuálně je to na úrovni 1+1 , a z toho nemůžou vyjít jako výsledek 3..
Today2
Z hlediska vortexu tu jistotu máte.. tam je totiž jistá setrvačnost, kdyby se začal oteplovat zítra (není ovšem nikde příčina, proč by měl), týden mu bude trvat než oslabí, při dokonalé konstelaci se do 14 ti dnů rozpadne a za další týden, asi pocítíme, při správném rozestavění TÚ důsledky rozpadu, tedy celkově za tři týdny nejdříve..čili rozpad s malou reservou, nejdříve za měsíc.. a v krátkodobém výhledu do deseti dní to nikde v okolí EU neukazuje takovou anomálii aby to plošně dalo nějaký delší pokles pod nulu i přes den..fakt se koukám realisticky, bez nějakého přání..
Today2
To bych tedy si dovolil nesouhlasit, protože chován í polárního vortexu je v zimních měsících nejlépe mapovatelné. V současné době lze nejlépe říci, že následující 2-3 týdny to bude bez větších změn, ale pak by měl vortex vlivem zvyšování sluneční aktivity slábnout. Jak dopadne rozdělení vzduchových hmot bude poměrně zajímavé sledování.
Pokud jsem správně pochopil (kdyžtak se omlouvám pokud jsem to špatně pochopil), tak uživatel palma je spíše mírný pesimista v tom, že se vzduch vylije do Evropy. Já jsem naopak poměrně optimistický. Myslím si, že chladný vzduch se rozlije do obou kontinentů, tak uvidíme jaká bude pravda.
Jen chci říci, že by to asi změnu do velkých mrazů neudělalo.
A s tím otočením z Atlantiku do Sibiře si pamatuji kupříkaldu rok 2012, ale tehdy tam byl poměrně rychlý přesun Uralské (většinou známé jako Sibiřské) TV nad západní Ukrajinu (poměrně častokrát se tato situace děje v zimním období, zejména na konci zimy), což ale letos fakt nehrozí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.