Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/446699-jak...
Tak co, někde se píše o teplé zimě a někde zas o studené, třeba Accuweather počítá s chladnější zimou a píšou tam občas bouřlivé počasí s větším množstvím sněhu nebo deště, uvidíme ale teď to na žádné sněžení nevypadá ba naopak ma zas oteplit místy i nad 20 stupňů
A Morava a Slezsko má být chladnější než Čechy tentokrát
Zachar
No 23.10. bych fakt nečinil závěry, jaká bude zima, ta, tuším, začíná v prosinci.., trendy do tepla jsou, to žádná, nicméně právě trendy s vortexem většinou nepočítají, jak by ostatně mohly..že..navíc je tam v případě rozpadu nějaká setrvačnost, plus jak už tady bylo psáno, hrají významnou úlohu tlakové útvary, jejich rozmístění..Já jsem za současný stav rád, teď dlaždičkuju, zítra na zahradu...atd. atd..Jak bude v zimě, je mi vcelku jedno, kdyby byla vláha v jakémkoli skupenství, bylo by to fajn, to je asi to jediné co bych vážně bral..už pak kvůli jaru..
p.s. kouknul jsem na ten listopad.. no fakt je tam +20..no toto!
VHK
To určitě ne. Jednoduše jde o postavení TÚ nad Evropou, které je občas pro srážky v naší oblasti nepříznivé. Zima se letos hlavně ve východní půlce území čeká bohatá na srážky, protože v oblasti středomoří bude výrazný výskyt TN, které právě přes M+S směřují nejčastěji. Ohledně PV něco málo zde. https://twitter.com/judah47/status/145135132002007...
Jak pěkně popsal Judah Cohen. V příštích cca 14 dnech nás čeká jižní anticyklonální situace, která bude pro oblast ČR znamenat inverzní a poměrně suché počasí. Díky stratosférickému oteplení a faktu, že PV bude nad Sibiří by se měl začít rozpadat. Rozpadu naznačují i zonální větry(větry ve výšce 30km), které se budou pomalu stáčet na severní později na severovýchodní.
https://www.aer.com/science-research/climate-weath...
Tak jsem se kouknul, kam až předpověď vortexu dosahuje, je zajímavé, že k 8.11. má rychlost nastoupat oproti dnešku, kdy je dle všeho rychlost 11m/s, na pěkných 31m/s, nicméně to tam maluje v prvním týdnu listopadu docela pěkný studený jazyk nad Evropu, tedy nad západní, i nad nás.. tak teplo, nebo mráz?, je to trošku jak minulý rok, čekání na SW.. tak ještě ty obrázky..
Loni byly předpoklady na teplou zimu, ovšem podle předpokladů to běželo jen první 4 týdny.. Leden a únor už byly průměrné, jaro pak výrazně podprůměrné..
La niňa ani podzimní teploty oceánů se jako spolehlivý ukazatel průběhu zimy loni neosvědčily..
Podzimní příroda i chování zvěře, plus slivovicový experiment s židlí a plachtou uživatele palma a jeho strýce naznačovaly, že pokud zima přijde, bude to později.. Což se nakonec stalo..
Já jsem si tu v prosinci tipnul, že pokud dojde k zhroucení vortexu, bude to až v únoru, k čemuž pak kupodivu i došlo..
Je a bude to opět alchymie..a té se meze nekladou
Září i říjen byly v kontrastu se srpnem poměrně teplé (hlavně září) a slunečné. Pokud tak bude ještě alespoň první půlka listopadu, hned se ta zima bude snášet líp. Udivuje mě že zatím ani jedna inverzní situace, tedy nízká oblačnost. Na konci října už obvykle přicházejí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.