Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

496
# 06.01.2022, 20:48

Aidamko1
Pěkné povídání ohledně výhledu, díky za něj ;-) výstupy posledních dnů dávají jakousi naději na zimní - chladnější období. Vypadá to, že střední Evropa by mohla mít štěstí na uspořádání tlakových útvarů, zejména TV - nejdříve severně od nás, poté další nad Islandem s posunem nad Skandinávii. Zatím je to ale otevřené, protože např. kolem 13.1. je nad Evropou opět hodně modro-červeno. Po 16.1. dále by se skoro chtělo říct, že se začíná Atlantik uzavírat TV. A pak by bylo důležité na přesné lokalizaci TV. Zda by TN putovaly severní stranou a nebo by něco "proklouzlo" i spodem. Aktuálně to vypadá spíše na tu severní možnost. Pak ale budeme potřebovat 2 "podmínky" - a) od východu - pokud by tam byla TV (což je pravděpodobné), pak je opět důležitá její poloha a síla. Mohlo by dojít opět nad ostré rozhraní někde nad (střední) Evropou. b) TV by nad Atlantikem musela mít takové umístění, aby studený vzduch nestrhla moc brzy, tj. na západ od nás.

Škoda, že pro veřejnost nejsou dostupné týdenní výhledy v hladině 500 hPa. Poslední články někdy z konce prosince uváděly, že by mohlo od poloviny ledna přijít takovéto uspořádání nad Atlantikem. Uvidíme, každým dnem čekám nový update a výhled :)

Na druhou stranu výhled NAO se má vrátit do plusu, což by zimě moc nepřálo a situace by se mohla (relativně "brzy") v lednu změnit ... https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products...

PS. proč poslední příspěvek na nějakou dobu?

168
# 09.01.2022, 20:43

Tak indexy NAO by měli jít po půlce ledna trochu do záporu ale těžko říct jestli to způsobí nějakej větší ochlazení a sníh i v nížinách.
Vortex by měl zůstávat stále dost silný takže nějaký rozpad do konce ledna není pravděpodobný

386
# 10.01.2022, 17:27

kuba
No, a takhle to vidí nejnověji ČHMÚ..vzhledem k tomu, že už je to na nejchladnější období v roce, není to nic moc..

nová dlouhodobá
nová týdenní
2673
# 10.01.2022, 17:31

palma
Když k tomu budou srážky tak to občas od středních poloh zimní bude oni tam i píšou že následující ochlazení je způsobeno TV pak to vypadá konečně na to SZ proudění

22
# 10.01.2022, 18:29

mě nejvíc udivuje jak všichni koukají na ty nejvyšší hodnoty a pak píšou že to bude na prd :) průměr je lehce pod nulou ,ty jo nejsme ve skandinávii ...zima ještě může rozhodně překvapit do půlky března

386
# 13.01.2022, 08:51

Sice to moc nesouvisí s průběhem zimy, ale nepotvrzuje se uplně nízká aktivita slunce v budoucích letech, dokonce je zatím poněkud výše (počty skvrn atd.) než se čekalo, včera kupříkladu došlo k docela mohutné erupci, skvrny jsou už hezky viditelné..
zdroj: http://www.solen.info/solar/

včerejší mohutná erupce na slunci..
168
# 13.01.2022, 19:01

palma
Ano, skutečně je v současné době vyšší sluneční aktivita než bylo předpovídáno. Situaci shrnuje následující graf dole v příloze. Mohlo by to sice znamenat rychlejší nástup celé fáze, ale také by mohlo jít o pouhou odchylku.

386
# 13.01.2022, 19:15

Aidamko1
Mne v těch grafech zaujala jedna věc, jasně, asi vědí, podle čeho to předpovídají, ale je tam ten současný sluneční cyklus natažen ne na 11 let, ale na dobrých 14 let.. zřejmě neustále čekají nějaké minimum...jakpak to spočítali?, pokud by jim ta délka cyklu nakonec nevyšla, pak bych se už nedivil, že v současnosti je to výš, než v té předpovědi.. no, můj náhled..:)

1890
# 13.01.2022, 20:49

palma
Rok sem, rok tam, řekl bych že že se to nedá předpovědět na určitý cyklus.Tyto fáze těžko někdo předpoví s nějakou přesností, 1-4 roky. I když předpovědět je může, ale výsledek?:cool:

10
# 13.01.2022, 20:51

Jak to vidíte se zimou. Jsme v polovině, tak to stručně shrnu.

Prosinec - mírný, lehce vyčníval v kontextu posledních let.

Leden 1/2 - Velmi teplá, málo zimních projevů. Brutální obleva.

Leden 2/2 - Čekám zlepšení, hlavně na horách.

Únor - Vkládám velké naděje, únor umí přinášet pořádnou zimu.

Březen - Jaro, ale někdy dost zima. Poslední šance na zimu.

Indexy AO a NAO jsou od začátku zimy kolem 0. To podle mě nemá smysl sledovat. Ve výsledku je teplá zima většinou bez vazby na toto.

Za vyšší sluneční aktivitu můžou Marťani.

109
# 13.01.2022, 21:14

dacan
Jo, když si člověk vezme věk slunce a množství vodíku vstupujícího do reakce, nějaký rok je jako setina sekundy během jednoho dne člověka. Obrazně řečeno. Svým způsobem je zázrak, jak přesně se Slunce chová.

33
# 13.01.2022, 21:30

palma dacan Tak obezna doba Jupiteru kolem Slunce je necelejch 11.9 let, perihelium bude za rok.
No a pak mozna vlivy dalsich planet a treba i jak se Slunce pri minimu zrovna vyspi a bude se mu chtit probudit :D

386
# 14.01.2022, 10:00

Tak tady nový výhled s prognózou až do konce února, no, nic moc, vortex nadnormálně rychlý a dostatečně silný, nyní předpokládají možné narušení až někdy na konci února, ale ne zhroucení.. plus jet stream vytažený ke Grónsku, žádnou zvláštní zimu nepredikují, maximálně méně časté vpády zimy, než dosud..
https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...

22
# 14.01.2022, 10:31

Teď už to může být klidně teplejší zima bez sněhu,už se těším na jaro:slunce:

168
# 16.01.2022, 23:54

Zdá se, že nakonec ochlazení v příštím týdnu bude kratší než se zdálo. Pokud vyjdou současné výhledy, tak už někdy o víkendu to vypadá na oteplení. Zajímavě to pro mě vypadá hlavně ve čtvrtek, či v pátek, kdy by s další SF mohlo přijít celkem dost srážek a také i sněžení, které by se nám vcelku hodilo.

Pokud bych vzal delší vyhlídku, tak pokud by vyšel GFS z 12UTC, tak by se pak mohlo opětovně ochladit. Nad Uralem vidím TV, tedy možnost opětovného zimního rázu počasí, ale moc dlouho nám tato konstelace přát nebude, co koukám na anomálie v tlaku vzduchu, tak nad Uralem se začne snižovat již kolem půlky únoru, času není nazbyt.

A zajímavé veletoče předpovědní modely také v případě vlivu PV. Pokud se správně dívám na minulé výstupy, tak nejprve se zdálo v rozdělení na Americkou a Sibiřskou buňku PV. Nové výhledy (neděle 12UTC) zase dávají trošičku jiné divadlo, kdy vortex přežije i do začátku února. Pokud se rozpadne v půlce únor, mohlo by dojít rovnou k finálnímu rozpadu, tedy by nás pak jeho vliv netrápil na jaře, kdy se díky jeho konstelaci TÚ zima vzdala až na konci května de facto.

No pokud se něco výraznějšího nezmění, tak bych asi zatím nic moc velkého neviděl. Ale koukneme se raději do nitra, co vy na to?

AO

Ohledně nerovnováhy vortexu svědčí také i AO index. Nevypadá zrovna moc přesvědčeně a zdá se mi, že ještě dlouho budou oba dva hlavní hráči, tedy GFS a ECMWF přešlapovat na jednom místě. Vortex se jen tak nebude chtít rozpadnout, něco mu musí podkopnout nohy, ale když se koukám, tak mě napadá jen stratosférická uralská blokace, která se dle následujícího obrázku nijak moc silně nejeví.
Anomálie

Co se týče MJO, tak to nám asi také moc nehodlá pomoci. De facto nám bude tak kroutit jet stream, že nedovolí silnějšímu vpádu ledové hmoty od S/SV, která by zabezpečila zimu v celé střední Evropě. Možný náznak bych viděl kolem 6. února.
MJO

No a zde taková veselá ukázka dalšího dějství pohledem polárního vortexu. Troposféra je nakloněná k chladu a sněhu, ale stratosféra je s kladnou indexací a spíše větvená do vlhčího módu. Jak toto dopadne? Autor Judah Cohen poznamenává, že buď se usmíří a vzejde z toho mix, a nebo chlad, tak uvidíme. Zároveň dodává, že termín SSW někdy mezi 21. lednem - 14. únorem, pak někdy na konci února i možnost MSW.
Stratosféra a Troposféra

Ps: Díky za neustálou podporu od vás všech, moc s jí vážím. Nečekal bych, že v 16 letech bych dostával takovou podporu, díky ještě jednou všem.

Hezký večer všem
:)

593
# 17.01.2022, 06:23

Zima ve Svatém Mikuláši zatím pořádná není, vlastně náznak jen listopad minulého roku.Uvidíme,je leden.

386
# 17.01.2022, 17:26

Tak taky jedna nová predikce, dlouhodobá od ČHMÚ.. líbí se mi tam po 1.2. tak křivka jak jde pěkně nahoru (průměr) což značí dvě třetiny zimy pryč, a zvolna směr do delších a teplejších dní.. (omlouvám se zimofilům)
Aidamko1
Konkrétně s vortexem jsem to sledoval pár dní za sebou, paráda, jeden výstup rozdělení a rychlost cca 16m/s, druhý výstup pěkně rotující, studený 52m/s, třetí s mohutným oteplením, čtvrtý... už si ani nepamatuju:D. No a tedy v hladině 1hpa to ukazuje, v průběhu týdne, tak nějak tepleji, pak v 10hpa tak nějak průměrně , plus náznak oteplení/narušení, 30hpa zima a nic jiného, 50hpa to samé co 30hpa, no a nakonec v 500hpa je tam někdy od 2. - 3.2. zase náznak návratu k teplejším časům, pokud do té doby bude nějak slušný závan zimy, ale to už je vlastně jen spekulace, při tom, co to udělá v řádu 2 - 3 dny.. Co s tím udělají dole TÚ je jejich práce, pět dní dopředu to tak asi bude odpovídat realitě u těch slušných modelů a budeme "vědět".. Jinak jste dal hore pěkný rozbor..

dlouhodobá od ČHMÚ
VHK
Avatar
30
# 18.01.2022, 06:22

No zattim teda presne jak se dalo cekat leden velika bida i pro hory,ovsem pozor! Od cca 25. 1. to vypada na slusnej propad studene hmoty od severu do cele stredni evropy a to i do nizin! Melo by to nejakou dobu vydrzet tak nam to treba zaver ledna a zacatek unora aspon trosku vynahradi:snih::led:

168
# 18.01.2022, 06:42

VHK
No je to ještě daleko a už několikrát to modely kreslily a jak to dopadlo, teď GFS tam to ochlazení zase vymazal pro změnu takže je to hodně nejisté

386
# 20.01.2022, 09:10

Polovina zimy za náma, za chvíli dvě třetiny.. koukám už pět dní každý den na vortexe a jetstream, vortex se dle trendů, z těch pěti dní, má začít zase přesouvat směr Kanada, takže nic moc pro zimu tady, je nadále dostatečně prochlazený, anomálie mu nemají ublížit, rychlost větru nadprůměrná, jetstream nadále jedna vlna za druhou a na posledních pět dní (do 5.2.) to ukazuje hezký manévr k teplejší variantě. Bez záruky, jako v AAAAuto..:cool:

vortex směr Kanada

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.