Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

33
# 01.01.2022, 13:45

Luka S Jako kdyz si srovnam ten vystup z modelu pred 5 dnama s tim co tam je ted..
muj zaver je, ze dlouhodobejsi vystupy slouzi ke zjisteni toho, jaky pocasi v dany dobe urcite nebude :D

VHK
Avatar
30
# 01.01.2022, 13:56

No psal jsem to tu uz pred svatkama a byl jsem tady(bicovan nekterymy) 😉 ale bohuzel to tu napisi znovu,vrchol zimy uz mame za sebou,momentalni rozestaveni se priklani spise k teplejsimu razu(LEDEN, UNOR).... Jasne, neco jeste zrejme prijde a par cm jeste asi napadne ale aby drzely i v nizinach mrazy aspon tyden v kuse se sneh. pokryvkou nebo aby lezelo i v takovem brne treba kolem 15cm par dni na to uz asi nedojde,tak treba zase za rok.. 😉. PS: Kez bych se pletl.... Hezky Novy Rok Vsem

22
# 01.01.2022, 14:03

Ai-kun
zase věřím že jako skoro každý rok se to koncem ledna zlomí a přijde i delší epizoda se sněhem,...od té středy spíš střední polohy a pak k 15.1. se to bude snižovat dále a od toho konce ledna chladný a na srážky bohatý únor (směr sz/s)...každopádně prosinec překvapil ,čekal jsem sníh jako vždycky jen kolem Mikuláše pak až po vánocích ochlazení a pak do půlky ledna inverze,no rozjíždí se to každopádně koncem ledna,jak už to bývá,to by mohli být i nějaké kalamitky :) ...zatím máme za prosinec víc jak 3 týdny se souvislou pokrývkou a kolem 100 mm srážek
...prostě i přes nějaké odchylky v modelech +1,1,5 stupňů by to mohlo být vydařené protože přeci jen je koncem ledna do poloviny února nechladněji a vrchol zimy

378
# 01.01.2022, 14:11

Aktuální rozložení TÚ je pro milovníky zimy ve stř Evropě samozřejmě tragické.. Přes výrazný oceánský jetstream Z>V samozřejmě od severu vlak nejede..
Ovšem tvrdit teď na tomto základě, že zima skončila, je neméně tragické:D
Nikdo teď neví jaké bude rozestavení TÚ za dva týdny, natož za měsíc..A ve hře je i momentálně sice silný, nicméně nevyzpytatelný polární vír..
Na flinty do žita je aktuálně fakt brzo:cool:

109
# 01.01.2022, 14:32

swan1
Tak samozřejmě, za měsíc to může vypadat jinak, leč to už bude zápas v poslední třetině. Ale tak víme, kolik sněhu může být na Velikonoce.;-)

33
# 01.01.2022, 16:22

swan1 Jo uz to vidim.. na konci unora rozkvetou merunky, zacne se rozpadat vortex a zas bude nejchladnejsi mesic roku brezen a duben, mozna jeste spolu s prosincem :D idealni stredoevropskou zimu si predstavuju trochu jinak no :(

378
# 01.01.2022, 16:54

ludvicek
Ai-kun
Je to v pohodě možné.. Taková pozdní zima může klidně pak končit kalamitou v březnu a sněhem až do konce prvního jarního měsíce..
Nebylo by to zdaleka poprvé..

VHK
Avatar
30
# 01.01.2022, 17:04

swan1
Ano sak o tom tady taky pisu,klidne to tak muze byt,ovsem tyhle projevy uz by nebyly prijemne jak pro lidi tak pro prirodu, svet se v prdel obraci, musime si zvykat🤣🤣🤣

182
# 01.01.2022, 18:15

Luka S

Jo, pár zimních bloků na 3-4 dny (výjímečně déle) budou ... ale na nějaké trvalejší období v celku to zatím teda stále nevypadá. :(

109
# 01.01.2022, 18:45

VHK
Je to tak půl na půl, duben v roce 2018 byl extra teplý a leden 2018 taky teplý. Ochladilo se tehdy na přelomu února a března, chvilku to zazlobilo a šmytec, nástup jara.
V roce 2013 to zlobilo skoro 3 týdny v kuse, koncem března i ledové dny, přitom leden 2013 měl chladnou epizodu a únor byl takový normál.
No a loni máme v živé paměti, letní den na Apríla a pak nekonečné vlny chladu.

Fakt těžko z ledna a února říct, jaký bude duben či květen.

496
# 02.01.2022, 14:34

Aktuální stav z 30.12. k polárnímu vortexu - https://twitter.com/WorldClimateSvc/status/1476916... vypadá to vypadá, že vortex i nadále zůstane silnější a dokonce ještě zesílí, než je normál (píše se až o rekordních hodnotách). Toto bude platit po celý leden a když vidím hodnoty na konci ledna tak je možné, že to bude přetrvávat min. i po určitou část února.

K té animaci pod odkazem výše - někdy v půlce prosince modely předpovídaly vliv TV, které by stoupaly do výšek až někde k hladině 100 hPa (nadm. výška cca 15 km). To je pozitivní anomálie (oranžové barvičky), která stoupá výše. Toto by při pokračování do vyšších hladin mohlo znamenat výrazné ovlivnění PV, který jak víme, je TN a nejčastěji sledován v hladině 10 hPa. Nejnovější výstupy ale od začátku roku naopak vidí výrazný pokles pozitivní anomálie prakticky až zpět na hladinu 1.000 hPa. Tzn., že polární vortex má nejenom velkou sílu (nemá jej co oslabit zespodu), ale zároveň tato mohutnost ovlivňuje vertikálně směrem dolů také dění v nižších hladinách až po dění na Zemi.

Dá se tedy předpokládat, že leden a pravděpodobně i únor nebude ovlivněn PV (i při oslabení, rozpadu apod. vždy nutno brát v potaz čas. zpoždění dění v nejnižších hladinách = na Zemi + také kontinenty, které by byly ovlivněny, jsou vždy s otazníkem).

Suma sumárum, pro návrat zimy musíme doufat v ideální konstalaci TV nad Atlantikem a sledovat také dění nad Sev. Amerikou, Islandem ...

https://simonleewx.com/gefs-35-day-10-hpa-60n-u/

168
# 02.01.2022, 15:26

andy206
Takže jestli se vortex rozpadne zase někdy v únoru nebo v březnu tak jsem budou do května proudit studené vpady od severu a bude sněžit a vše na jaře zase zmrzne :(

22
# 02.01.2022, 15:49

Jednoduše řečeno je po zimě..:D

272
# 02.01.2022, 15:58

Zachar
Kéž by, pokud nebude od dubna mrznout, tak to budou jen samá pozitiva, po přechodném ochlazení ve 2. pol. týdne dorazí další obleva, snad tam vydrží předpokládané srážky, lepší než nějaká inverze, zamrzlo a nic.

496
# 02.01.2022, 17:12

kuba
Jak a kdy se rozpadne vortex bude otázkou. Může to být ke konci února, kdy by mohl mít ještě nějakou sílu. Může to být pozvolný rozpad a nebo také "náhlý". To vše je daleko. Navíc loni (2021) Evropa měla "štěstí", protože relativně dlouho převládal chladný SZ, S. Nyní by toto proudění mohlo zasáhnou jinou část Země a u nás probíhat normální/teplé jaro. Jak říkám, otázek a možností je hodně. Každopádně zimu bych neodepisoval, ještě si počkejme. Pokud to ale bude chtít "dohnat" někdy ke konci března, v dubnu, pak nám je to všem celkem k ničemu (kromě doplnění sněho-vodních zásob apod.). Každopádně poslední výstupy středně-dlouhodobých modelů se shodují, že leden + únor budou teplé, možná až velmi teplé. Nějaké vpády zimy budou, ale nic zatím nenasvědčuje tomu, že by to bylo na delší období.

Pravidelně sleduji dění nad Severní Amerikou a tam je to letos teda "divočina". Teplé a studené vlny se střídají hodně rychle. Výrazně chladnější je západ USA, Kanada, tam výrazné mrazy přetrvávají. Plus napadlo hodně sněhu a deště v horách západní části a výrazně by to mělo pomoci se zásobami vody pro Kalifornii apod. Na druhé straně je východ USA, který snad ani ještě neměl pár denní mráz, sníh či blizzard. Naopak, zde je výrazně tepleji.


Yurri
Já mrazy (a také dostatek sněhu min. pro vyšší polohy) vyhlížím a vůbec mi nevadí. A hlavně i příroda je potřebuje - přes zimu si musí odpočinout. A k tomu potřebuje i mráz. Klidně ať to spadne pod -10 i -15C po libovolnou dobu - právě mráz a promrznutí půdy do hloubky často spolehlivě zničí larvy,vajíčka, mšice, plísně apod. V případě teplejší zimy by pak další roky(-y) mohly být na zahrádce špatné. V mých končinách si nikdo (opravdu nikdo) teplou zimu nikdy nepřeje. My tady nejsme velcí příznivci chemie.

PS. pár denní teplé počasí a mouchy či další havět se probudily :(

272
# 02.01.2022, 18:51

andy206
Bohužel se mýlíte, čím více sněhu, tím větší ochrana té havěti a na houbové onemocnění nemá ani dlouhý mráz vliv, kadeřavost broskvoně neřeším, pač mám 1 malý stromek, pod -15 a promrznutí více než 50 cm hned tak nečekám a stromy by měly mrazové trhliny a nová výsadba by trpěla, ale měl bych aspoň konečně dovolenou, takže taky fajn;-) Nátěry kmenů a hnojiva používám jen organická (+ vápnitý dolomit) a míchám v dešťové vodě v sudu zatím celou zimu, žádný spánek, stromky rostou jako o život.
https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-145319-skodi...

386
# 02.01.2022, 19:10

Yurri
No, já teď tři dny a noci odvětrával zazimované rostliny, vlhkost vzduchu vražedná, zapoměl jsem ošetřit dvě plochy po odebraných řízcích a hned tam byla plíseň, tak jsem trošku "desinfikoval" a večer větrám dál, kvůli tomu, aby alespoň o kousek klesla teplota ve skleníku. Bylinky sklízím doposud, i ta mateřídouška ještě jede:). Co se týče počasí, tak až tam, kam to trochu vidí. t.j. do 18.1. (dál už jsou jen měsíční prognózy), mi to po reálném zhodnocení ukazuje na dny budoucí přes den do +3 až +5 a v noci někam do max -5.. indexy AO a NAO jdou do plusu, vortex má zrychlit až k 50m/s a opětovně se prochladit, slavná uralská blokace furt nic, jet stream se vlní dál a je jednou v teplém sektoru pak dva dni ve studeném a tak pořád dokola, sever severozápad... když už, tak dva tři dny, záchrana trochy chladu je v jednolité šedi. Teď jsem koukal na TV a alespoň mne potěšily snímky Alp ze Šumavy z dneška.. takže musím přiznat předběžně omyl v tom, že jsem tu říkal že očekávám zimu v okolo druhého týdne v lednu. Přebila to současná realita, přání by bylo jiné, ale bylo by to přání, ne to co je teď na stole.

496
# 02.01.2022, 19:22

Yurri
No vždyť ten článěk hezky popisuje, co se se škůdci bude dít, když bude mírná-teplá zima. A na druhou stranu jak by mrazy přírodě pomohly. Ano, kdyby bylo 20 čísel sněhu, pak je jasné, že tato izolační vrstva zabrání půdě promrznout.
Mladým stromkům (jabloně, hrušně, trnky ...) nově nasazeným někdy v listopadu mráz žádnou škodu neudělá. To by musela přijít nějaká mimořádná událost. K odumření stromků dochází z jiných důvodů (a hlavně člověk musí počítat s tím, že klidně 15-30% nově nasazených stromků nemusí přežít první dva tři roky). Nátěry kmenů u nás nejsou moc rozšířené. Pokud ano, aplikují se někdy až od března dále tzn. v době, kdy se očekávájí např. noční mrazy -7 C, ale díky teplému sluníčku je na slunci přes den klidně i přes +15 C.
Takže zopakuji se a doplním - ne, nemýlím se. My u nás normální zimu s mrazy i sněhem preferujeme.

PS. omlouvám se za off-topic

VHK
Avatar
30
# 02.01.2022, 20:32

andy206
Pekne napsane,souhlas👍

272
# 02.01.2022, 21:39

andy206
Normální zima s 20 cm jako kdysi už dlouho nebyla a jen tak asi nebude, alespoň ne tady u nás, pro mě to má pozitivum spíše jen ve vodě ve sněhu, takhle si při dešti ale vodu nachytám a nejen zalejvám, ale dezinfikuju půdu tím vápnitým dolomitem a zároveň tím zásobuji půdu potřebnými mikroprvky z i zředěného hnoje, takže 3 pozitiva v 1, mráz nemůže konkurovat. Stromky musí přežít naprosto všechny do jednoho a naopak vítám velké přírůstky a starší budou zase plné energie do vegetační sezóny, navíc se dají dělat kompostovací a zúrodňovací práce, prostě samá pozitiva, vlastně ani nepotřebujeme zásoby sněhu na vegetační sezónu kvůli vodě, stačí když bude v létě pršet jako loni;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.