Prady To tam GFS jen v nočním běhu dal trochu teplejší ansámbl.. Už tam má zpět od pondělí-uterý evidentní ochlazení, od středních poloh i nějaké sněhové vločky..A v druhé půlce týdne další ochlazení a nějaký sníh .. ECMWF z toho neuhybá vůbec..
Vždycky sázím česnek těsně před zamrznutím půdy a vychází to na úplný konec listopadu, výjimečně i na Mikuláše a že by zamrzlo v půlce listopadu, to už dlouho nebylo a když už, tak jen na chvíli, teď by to bylo vysloveně kontraproduktivní. La Niňa nemá na střední Evropu specifický vliv. Loni to zachraňovala námraza, sněhu bylo minimum, jestli zamrzne s 1-2 cm, tak je to rozhodně nejhorší možná varianta, to raději +10 a deštivo nebo i husté mrholení.
Yurri Ranní mrazíky jsou tam pro vás od příštího pondelí, úterý až.., přes den ještě nad nulou.. Ovšem ke konci měsíce už tam ECMWF dává teploty jen do nuly i přes den.. Takže s tím česnekem ideálně asi příští týden?
Mně se zatím současné výhledy na zimu líbí. Není tam klasické rozpoložení chladných vzduchových hmot (zima zejména ve V části Ruska a nad většinou Kanady a Grónska), velké množství chladného vzduchu se drží u poloostrovu Tajmyr a ostrova Nová Země, což jsou poměrně dobré oblasti pro případný vpád zimy do Evropy, zároveň se tím prochlazuje severní část Golfského proudu. Příští neděli to s největší pravděpodobností vypadá na změnu charakteru prudění, tak snad to klapne.
swan1 Tolik - v noci nebude, jen slabě pod a určitě ne takhle za sebou, si ten záhon operativně přikryju plachtou, ale už to nelze moc odkládat, lupnu mezi cibuli a jahody i salát a mrkev, to už budu muset ale zamulčovat, každopádně je to pak vše zbytečně o dost pracnější, chtělo by to ještě aspoň měsíc bez mrazu.
Tak jsem kouknul na ČHMÚ, na dlohodobou předpověď, řekl jsem si , paráda, je to a má být v průměru,.. a pak jsem se kouknul, je to podle průměru, ale nového 1991 - 2020... takže zas tak studený průměr to není.. takže ve své podstatě, je to o.k. jako v osledních 30 ti letech..
kuba Vidím to podobně, když doplním uživatele palma, v nejteplejších oblastech budou i minima s určitou pravděpodoností jen kolem nuly.... Nic jako nástup zimy tam nevidím.
ludvicek Je to pomalé, pozvolné ochlazování, pozvolný příchod zimního počasí přesně v čase, kdy by mělo být, jako ,,z učebnice,, Vůbec listopad je ,aspoň tady, úplně vzorově takový, jak má být, průměrný, teplotně i srážkově.. Od středních poloh hodí zima navštívenku už v pondělí-utery, v druhé polovině týdne by se pak mělo ještě přichladit a sníh se objevit i v nižších polohách...
swan1 Souhlasím, ovšem tedy ve srovnání se starým standardem 1961-1990 spíš lehký nadprůměr. Ale ten nemá cenu už řešit. Trochu mě překvapilo, že byly zatím pouze dva mrazové dny. Tipnu si, že listopad bude mít u nás průměrnou teplotu + 5°C.
No když vidím nový GFS, tak ten zas zimu úplně vymazal a kolem 26.11. tam teď dává teploty kolem 10°C Zima v nedohlednu, zato v USA to vypadá příští týden na nástup zimní epizody. Sice né moc sněhu, ale mrazíky už slušnější.
kuba Já myslím, že je lepší, když se bude postupně a pomalu ochlazovat. Nějaký prudký nástup zimy by teď spíš znamenal, že se tady dlouho nezdrží... I pro rostliny je lepší, když to půjde pěkně pomalu a postupně.