Vlhký podzim se tedy u nás zatím rozhodně nekoná, prakticky od srpna jedeme v suchém módu! A na zlepšení této situace to zatím moc nevypadá! Postupně se sice i pocitově ochlazujeme, ale na vpád zimy se sněhem alespoň na horách to do konce listopadu rozhodně nevypadá, leda tak v občasných lichotivých kresbách na GFS, ovšem i ty nakonec mění do tepla nebo odsouvají na východ!
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022
Tady jedna óda na zimu, prý za pár dní přijde..https://mkweather.com/the-end-of-november-should-b...
akorát se tam píše, že NAO pude hodně do mínusu, a pak tam píší, že bude okolo -1... což mi nepřipadne jako hluboko v mínusu..Ale asi vědí...
palma
Jen běžná níže, kolikrát měla šanci jít na subtropickou bouři a ona si řekla ne. Ještě ráno byla konvekce a teď absolutně nic.
Jinak už několikátý den zasebou zataženo, ráno a pozdě večer mlhy. Maxima tak do 6°C. Trochu zapršelo. Zima se stále odsouvá dál. Aby nebyl prosinec teplý
ROFA
Paráda, ale tady bych to viděl rád až tak za měsíc nebo až těsně před Vánocema, tady opravdu mezi +2 až +3, což je mi při rejpání srdečně jedno, teď celý týden se bude vytrvale (kromě inverzní středy) oteplovat až k +10, takže je na co se těšit, u srážek to vypadá v nejbližších 14 dnech na úplnou 0.
Dneska pravý podzim. Teplota 2,4°C, zataženo, mlhavo a mírné mrholení. Venku to již dalo 0,5mm, takže nějaká vláha se tu aspoň objevila. Venku již pěkně přituhlo při první výraznější inverzní situaci, takže být to tak o 14 dní později, tak by jistě došlo na první mráz při inverzi jak to tak bývá.
ROFA
Krásný, jako pocukrovaný ...
Ale toto neznamená vůbec brzký příchod zimy ... nemusí. To vůbec nemusí mít souvislost - žádnou konstantu bych zde u počasí rozhodně neviděl. Ostatně martina už bylo, klidně může být už i trvalý sníh. Zatím sotva že jsou občas teploty pod nulou ... stále máme zpoždění.
Na nás dnes v plné síle dolehla inverzní oblačnost. Včera sice bylo zataženo, ale mraky byly o dost výše a nebylo až tak tma. Pozdě večer pak bylo i polojasno. Dnes na obloze jednolitá šeď, u země snad i trochu mlha a celodenní mrholení. Fronta se tady vůbec neprojevila, ale to jsem ani nečekala.
kuba
Tak ty výlevy studeného vzduchu to maluje na různé dny už asi týden, je fakt, že jednou to vyjde, zatím to tam maluje asi na 4 dny, pak zas tam má oteplení, je to cca za 9 až 14 dní..pokud tam bude ta TV nad Anglií opravdu celý týden, jak to zatím maluje, a natahne to ten studený vzduch od severu, tak zima může být, jen se mi nezdá, že by se celý týden nijak zvlášť nepohybovala..
No po pravde, jsem verim ze se v druhe polovine mesice pocasi otoci a prijdou jak nejake srazky tak i ochlazeni a prvni vlocky do strednich poloh s nejakou tom pokryvkou, ale kdyz jsem ted sjel vsechny dostupne modely tak to na nejake ochlazeni a srazky v dalsim tydnu nevypada..
kuba
Už to tam GFS před pár dny měl, ochlazení od neděle, z neděle na pondělí..Ta možnost je zcela reálná, pokud tam bude ta TV..
Aktuálně její hodnotu ještě navýšili o 10hpa..
Pokud tenhle scénář vydrží modelům do středy-čtvrtka, bude to nadějné..
Apropos, kolik vám dnes na Plzeňsku napršelo..?
VHK
Já myslím, že se opravdu ochladí nejdříve po Vánocích, ono i z hlediska dlouhodobých normálů je prosinec u nás nad nulou. Moje oblíbené Rovaniemi má minimální teploty do mínus 10, maxima i nad nulou... Nevyloučil bych krátkodobé ochlazení pod nulu, ale bude mít jepičí život.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.