Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

168
# 12.09.2021, 13:00

Otázka ohledně předpovědi na letošní zimu se v poslední době začíná vyskytovat na mnohých fórech a začínají se publikovat i první letošní zimní předpovědi. Minulý rok byla zima nadprůměrná, ale velmi dlouhá a v nížinách sněžilo i v dubnu, kdy se sněhové vločky objevily i v Praze.

Předpověď na letošní zimu vypadá velice nadějně. Nově publikované články o polárním víru, stavu oscilací či QBO začínají vypovídat, že v korelaci s jevem La Niňa nás může čekat přeci jen zajímavá zima, které může od nadprůměrné teplého počasí až po kalamitu přinést cokoliv. Pojďme společně diskutovat o nadcházející zimě.

Téma jsem se rozhodl založit o 14 dní dříve než jsem tak udělal minulý rok, protože je lepší se o zimě bavit ve vlastním tématu. Je běžné, že se již na začátku září toto téma založí.

https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...
https://mkweather.com/winter-2021-2022-in-europe-s...
https://mkweather.com/the-next-cold-winter-strong-...
https://mkweather.com/first-forecast-for-winter-20...
https://www.aer.com/science-research/climate-weath...

# 12.09.2021, 13:12

Aidamko1
Asi bych nepsal, že uplynulá zima byla velmi dlouhá. Chladné jaro už bych nepovažoval za zimu (obzvláště v dubnu hovořit o zimě už moc nejde). Prostě se vyskytovaly výrazné vpády arktického vzduchu střídané jarním počasím a to už od poloviny února.

Každá zima může přinést nadprůměrně teplé počasí až kalamitu. Pravda je taková, že se o letošní zimě ve střední Evropě nic neví a ještě pár měsíců vědět nebude. Žádné speciální podmínky letos (a ani jiné roky) nepanují (vždy jsou prostě nějaké a nikdo je neumí věrohodně spojit s průběhem zimy). Ale diskuse k tomu samozřejmě být může :)

162
# 12.09.2021, 20:03

Tak já doufám v pořádnou zimu:snih: Ta minulá zima byla aspoň tady v Polabí pro mě dobrá. Na rozdíl od zimy 2019/2020 tu sněžilo i mrzlo hodněkrát. Hlavně potom v únoru to stálo za to, to se tady v nížině dalo po letech běžkovat. Každopádně by nadcházející zima mohla alespoň být jako ta minulá. Jen by mohl nějaký sníh přijít i v prosinci. Jaká bude zima budeme vědět až za dlouho, tak alespoň můžeme tipovat a odhadovat.

168
# 12.09.2021, 20:18

In-počasí
Já model CFS pro dlouhodobé sezónní předpovědi využívám spíše sporadicky. Jeho předpovědi se mění velice často z kladu do záporu, takže pro předpověď teplot je spíše jen pro porovnání (ostatně jako všechny globální sezónní modely). Nejčastěji využívám předpovědi od ECMWF, které je také vydává na celé roční období. Tam vidím statisticky větší úspěšnost.

Ohledně předpovědi s pomocí QBO, oscilací apod. Zde je plno důkazů, že jsou významným zdrojem chladnějšího počasí v Evropě a USA (např. v případě východního QBO dochází k rozbití PV). Letošní zima má právě v kombinaci se slabým PV a East QBO přinést počasí více do extrému, ale zase se dostáváme do situace, kdy nikdo nemůže se 100% zárukou říct, že to tak bude.

Rozhodně ale nechci (doufám že nejsem jediný) stav co nastal minulý rok, kdy se z odborné diskuse stalo místo plné hádek a teorií.

Snad bude téma stejně úspěšné jako vloni.

DeggyCZ
Loňská zima zde na JM byla také rozhodně povedenější než ta 2019/2020. Sněhu sice bylo v porovnání se zbytkem ČR málo, ale našlo se zde dost dní se souvislou sněhovou pokrývkou. Hezké srovnání přineslo tehdy ČHMÚ Brno.
https://chmibrno.org/blog/2021/03/24/uplynula-zima...

109
# 12.09.2021, 21:37

Aidamko1
Je fakt, že pocitově byla loňská zima po Vánocích slušná, ale řečí čísel nebyl v Brně Tuřanech žádný zimní měsíc se zápornou průměrnou teplotou. Nejchladnejší byl únor s průměrem +0,1 °C (je to teda v plusu jen těsně, ale přece). Že žádný extra mráz nebyl se dalo vypozorovat i na vegetaci, kdy třeba nezakrytý fíkovník z jara kompletně vyrašil, neomrzla jediná větev, což se dříve nestávalo ani na zakryté rostlině. Takže má-li být zima podobná té loňské, bude to na hranici zimy mírného pásma a chladných subtropů. Ale cibule má celkem silné slupky, tak uvidíme...;-)

142
# 12.09.2021, 21:58

ludvicek
Tak fikovnik na jižní Moravě zvládá už roky zimy bez nějaké újmy, naposledy jsem omrzle větve částečně stříhal před 5 lety, jinak ho ani nepřikrývám, tak jako většina zde v okolí. Takže to není vhodný ukazatel zimy - to jen poukazuje na skutečnost, že zimy jsou prostě až moc teplé zde, lepší zima byla právě před těmi 5 lety kdy omrzl😃😃😃

168
# 13.09.2021, 09:15

ludvicek
Cibule má pořádné slupky, to je tedy pravdou. Jo já fíkovník měl kdysi též a přežil doopravdy dost kruté podmínky. Asi nejhorší měl v roce 2017 a 2013, ale nějak to stejně dokázal přežít. Jsem hlavně zvědav co bude s těmi klasickými znaky, jako je např. listí, tažení ptactva, divá zvěř apod.

Povídání o zimě v anglickém jazyce :D
https://www.youtube.com/watch?v=OiuznAniNKs

a zde první části:
https://www.youtube.com/watch?v=UIakYF6SwH8
https://www.youtube.com/watch?v=hzY3qKtIiHI

109
# 13.09.2021, 09:37

Aidamko1
Fíkovník přežije hodně, ale dost často zmrzne vše nad zemí a pak obrazí z kořenů. Ještě tak do 2010 to chtělo fakt dobře zakrýt a stejně byly ztráty. Ale jak píše igor127, teď to bylo posledních pár zim úplně beze ztrát.

376
# 13.09.2021, 09:50

Aidamko1
Ty si ve svých cca osmi letech (2013) pěstoval svůj vlastní fíkovník..?
Jinak žádný strach, příroda napoví, jako každý rok..
Loni příroda napovídala růstem hub ještě v listopadu, dlouho neopadanym listím a také chováním jelení a srnčí zvěře, že přijde později.. Což se stalo.. Zima dorazila do středních a vyssich poloh až o vánocích, do nižších poloh až v lednu...
Naproti tomu rozpad či oslabení PV
vpád arktického vzduchu, inzerovaný tu dle hodnot AO a NAO už od listopadu, nastal až v únoru...
Co se týče AO a NAO, jejich vlivu na průběh zimy v mírném pásu, pěkně je to popsáno například v této práci, posvěcené panem Michalem Žákem..
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.119...
Význam ani přírodního a ani oscilačního fenoménu pro nápovědu jaká bude zima není dobré přeceňovat, nicméně ani podceňovat..
Za mě je ideální přihlížet k obojímu...a vytvořit si z toho jakýsi mix ukazatelů..a předpokladů..

168
# 13.09.2021, 10:03

swan1
Je asi jasné, že spolu s rodinou ano, ale jelikož jsem už jako mládě s Babičkou dělal na zahradě, tak jsem se o něj důkladně staral a vím co to obnáší. Já tehdy měl společně s rodinou zahradu hrozně velikou, takže se tam pěstovalo vše a vždy jsme s babičkou sledovali kdy se začnou objevovat náznaky zimy. Je škoda, že letos tu již desátým rokem není. Bez ní bych asi nebyl v předpovědi tam kde jsem.

https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-intera...
Poměrně zajímavá a přehledná data o mořském zalednění Arktidy. Pěkná data od roku 1979, doporučuji omrknout.

ota
Avatar
2126
# 13.09.2021, 10:15

ludvicek
igor127
To máte dobré, tady na střední Moravě to bylo horší. Fikovník jsem důkladně zakryl a přesto vymrzl téměř kompletně až ke kořenům. Ale jsme tu o něco chladnější oblast no, hlavně únor tu byl skutečně dost chladný. Třeba se to za pár let posune tak, že to bude zvládat i zde.
Každopádně pokud bude pokračovat styl letošního počasí, tak čekám zimu o něco chladnější, než jsme za poslední roky zvyklí, ale nic hrozného, tak se nechme překvapit.:)

168
# 13.09.2021, 11:25

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/444014-pol... :D:D:D
Klasický bulvár. A pak se lidi diví, že je na světě tolik blbců.

Ono je celkem mistrovské dílo, že autor článku dokázal popsat co to je polární vír, ale přišlo mi, že po ránu doznívala ještě lehká spánková paralýza..
Sice letošní zima má být s velmi slabým PV, ale to nic neznamená.

Je pravdou, že pokud do prosince vydrží v takovém rozsahu, tak by to vliv mít mohlo, ale to by chtělo širší rozbor od autora článku na SW.

17
# 13.09.2021, 13:10

Dovolim si na 100% tvrdit, ze v zime budou mensi teploty nezli v lete ;-) Na moji predpoved se muzete spolehnout !

15
# 13.09.2021, 13:49

ota
No jo, k nám tady vždycky profukuje Moravskou bránou. Jak začne v zimě S, SV, fučák, tak ten studený vzduch protéká a protéká... a nemám to rád a nemám to rád... a to je tak všechno, co s tím můžu dělat.

385
# 13.09.2021, 14:06

Frnda
Však taky jo, doufám, že na přiloženém obrázku je patrno co je menší a větší teplota...:D
Ale abych si z toho nedělal jen srandičky... taky se koukám průběžně na vortex a porovnávám na Ventusky se situací s předchozími roky, tedy pouze rychlost větru a teplotu.. je to nyní na začátku a vcelku se to v těchto parametrech s těmi předchozími roky shoduje. Jsa poučen z minulosti sleduji průběžně i předpovědi umístění tlakových útvarů apod. protože vývoj nezastavíš...tak snad to klapne a bude slušná zima. i s těmi nižšími teplotami...:D

385
# 13.09.2021, 21:26

No vida, my se tu budeme dohadovat, jaká bude zima, jak bude za týden a tak, a ejhle, z rozhodnutí EU to budeme za pár let vědět u počasí měsíc dopředu, a dokonce budeme vědět kde budou tornáda , povodně, apod.. to jsou věci, prý budeme vědět nejen jak bude, ale i co počasí udělá..toto..https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parl...

Podle klimatoložky Erin Coughlan de Perezové z Klimatického centra Červeného kříže a Červeného půlměsíce se tak ze současného stavu, kdy umíme předpovědět počasí, přesuneme do stavu, kdy budeme "vědět, co počasí udělá".

Modelování počasí není novinkou. Digitální dvojče Země ale bude disponovat lepším rozlišením. Namísto přesnosti, která se běžně pohybuje mezi padesáti až sto kilometry, bude pracovat s přesností na kilometr.

168
# 13.09.2021, 21:44

palma
No jedná se o velmi pěkný plán, ale nevím. Každopádně EU přišla s další zajímavou vizí, která snad bude k něčemu platná. Využívat se mají i data z minulosti, tedy to bude i porovnávání, které já vždy a rád upřednostňuji.

Další povídání o zimě.
https://www.youtube.com/watch?v=LrR5sLpiLUA

Tentokrát i o Uralské blokaci a vlivu na PV.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/1...

Také doporučuji pro ty, kteří by se málo orientovaly v terminologii pátý příspěvek na tomto odkaze, kde je jednoduše, ale zřetelně popsáno vše důležité ke všem jevům, oscilacím apod.
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-5749-Zimy:_ja...

2264
# 13.09.2021, 22:39

Frnda
palma
:D:D:D

Nejsem moc náročný, bude mi stačit když bude v zimě : zima se sněhem ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.