Diskuse o počasí Teplotní rozhraní, déšť, sněžení a ochlazení 28.1. až 31.1.2021
Jsou dvě varianty, buď bude v ČR silné plošné sněžení nebo se fronta bude nacházet blíže k Polsku a Česko profoukne vítr a hodně sněhu napadne spíše na jen horách.
Když jsem zakládal téma zdála se mi první varianta mnohem pravděpodobnější, nový GFS mě překvapil, čekám furt to silné plošné sněžení a více chladno...
aura33
Kde má vlastně spadnout těch 40-50cm(mm).Chtělo to více upřesnit v anketě.40cm v nížinách určitě nespadne.V těchto situcích běžně není předpověd přesná ani 6 hodin dopředu.Snad výjde ta chladnější varianta.
Třeba Aladin to zabil tak, že ani k nám by srážky nedošly. Třeba takoví Norové nám dávají za čt a pá 22 mm. Taky záleží, kudy půjde střed té TN. No ještě máme před sebou celý zítřek a očekávám další úpravy. Zítra večer už to bude jasnější. A mně je taky jedno, jestli napadne sníh nebo bude pršet, hlavně ať jsou srážky. Samozřejmě sníh by byl lepší a hezčí ale když nebude, tak nebude. Každopádně jsem zvolil první možnost, protože nižší množství tam nebylo. Tipuji max. do 10 cm mokrého sněhu někde v JZ půlce Čech, na Šumavě možná 15.
Jenom bych připomněl, pokud mě tu chce náhodou někdo pindat, že jsem téma založil brzo a že v tom, co jsem napsal nemám pravdu, tak si uvědomte, že tady nejsme žádní odborníci a každý se může zmýlit a hlavně si každý musí udělat vlastní názor a ne věřit všemu, co tu kdo napíše.
aura33
Jdu se pomodlit ať vám to vyjde klidně bych se nezlobil kdyby byla kalamita v celé ČR ale víme jak to dopadá, obávám se že budem na blátě jinak modely nám dneska dávaly 2 cm a reálně spadlo až 5 cm takový překvápka mám rád uvidíme co přinese to rozhraní..
Jinak Zárybnická v počasí říkala že zítra může v Čechách napadnout až 7 cm a modely malují max 1-2 cm zajímavé a na pátek tam je podle ČHMÚ 4-8 stupňů
Tutugon
Pokud z toho nebude plošné sněžení, tak to bude jako naschvál, vůbec se jim nedaří. Chtělo by to tu frontu přímo nad ČR, když to bude nad Polskem, tak v ČR bude vítr, tepleji a srážky půjdou podle terénu. Proč vždycky v nadějné situaci se to musí takhle znejistit, ach jo . Jestli zítra ráno neuvidím u GFS něco jako tam bylo z poledního výstupu, tak nad tím lámu hůl...
Cena útěchy je, že se nakonec stejně výrazně ochladí a srážky nějaké budou...
Bez ohledu na polohu fronty ve stavu bez pohybu, nás nakonec 100% přejde.
Právě vydaná předpověď ČHMÚ pro JM kraj na sobotu:
Předpověď na sobotu (00-24):
Zataženo až oblačno, občas déšť. Nejnižší noční teploty +3 až 0 °C, nejvyšší denní +4 až +8 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.
ČHMÚ, pobočka BRNO / Mojmír Martan
Já panu Martanovi věřím.
aura33
Jo tak určitě si každý může myslet co chce.Z mého pohledu bylo toto téma založeno tak akorát.Jen je příliš složité odhadnout kolik kde napadne.Jestli vůbec něco napadne?
Předpověď na sobotu (00-24):
Předpověď počasí pro kraj Vysočina
Zataženo až oblačno, občas déšť. Nejnižší noční teploty +3 až 0 °C, nejvyšší denní +3 až +6 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.
Tohle tam je prosím pro Vysočinu fuj, blé to se spíš utopíme než uhážeme
Kokos342
Tady dneska napadl pouze 1cm.Což je mnohem méně než včera večer předpovýdala většina modelů.Máš tam nějaký sníh?
ludvicek
Tutugon
Tak ty předpovědi se budou měnit, to co tam je napsané dnes tam zítra určitě nebude, bude se to měnit. Já jsem si pustil počasí němců, a tam zase říkali něco jiného než co čekají jejich Čeští kolegové, jsou více opatrnější s oteplením, jelikož dle nic se dá čekat, že modely uberou.
No bude se to měnit, počkejte.
Ale těch +8 beru.
tak už to začně ve středu večer:
Předpověď na středu (00-24):
Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Ojediněle slabé
sněžení nebo sněhové přeháňky. K večeru v Čechách od západu zataženo
a postupně sněžení na většině území. Nejnižší noční teploty
-1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru ojediněle kolem
-7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem
-5 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s se bude odpoledne měnit
na jihozápadní a večer bude většinou slábnout.
očasí přes den (07-24):
Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Ojediněle slabé
sněžení nebo sněhové přeháňky. K večeru v Čechách od západu zataženo
a postupně sněžení na většině území. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C,
v 1000 m na horách kolem -5 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s se bude
odpoledne měnit na jihozápadní a večer bude většinou slábnout.
Tlaková tendence: slabý pokles
Rozptylové podmínky: dobré
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.