Diskuse o počasí Teplotní rozhraní, déšť, sněžení a ochlazení 28.1. až 31.1.2021
Kokos342
Zebas
TF je TF..
U vas snezeni nejaky cas vydrzi..to jiste..
Ale v noci, nejpozdej zitra se i vy zrejme dostanete to tepleho sektoru front systemu..
-2 v 850Hpa muze zarucit snezeni nanejvys do vyssich a snih s destem do str poloh..do nizin by to bylo proti fyzikalnim zakonum
Jinak ja ted JCechy a pak mirim na Pribramsko a do Brd..
Na jihu Pisek +1,5, Milevsko +1st a mrholeni..
Otepluje se pomalu ale jiste...
Novorolak
Já to ale myslel úplně jinak! Nikomu nepřeju déšť Bylo to myšleno tak, že se směju tomu jak si někteří už předem myslí jak je něco hotová věc a dopředu ? vědí že bude sníh a napadne jim tolik a tolik , přitom už se v posledních dnech kolikrát ukázalo, že realita byla úplně odlišná a modely bohužel i pro Hradecko dávají déšť.
Nás i Aladin pohřbil a na zítřek jsme komplet v dešti
Při teplotě -2 může sněžit také, ale je rozhodující teplota v nižších vrstvách. Ta bude na severu Čech a na M+S dneska nižší. Kolem výšky 1km kolem -3, a ve výšce 500m kolem -2. Modely však mohou vypočítat blbosti, ale dá se říct, že aktuální stav skupenství srážek se do večera moc nebude měnit, jelikož v JZ polovině již prší či padá déšť se sněhem.
Například zde bude sněžit, nebo budeme svědky ledovky. Ráno zde lehce napadalo. Aspoň něco.
Kokos342
Pro Hradecko modely dávají i lijavec, to je pravda.
Tady o víkendu sněžilo i při 2.stupních nad nulou.
tady situace bude následující:
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/ala...
relativně hodně ve sněhu..jen na úplným konci slabší déšť
Tady by mohlo silně sněžit zítra před a kolem poledne, velké chuchvalce při teplotě +0,1°C až +0,3°C, jakmile to zeslábne, tak se oteplí možná až na +3°C do večera, foukne vítr a sníh je pryč. Sobotní chladná vlna je tady k ničemu, protože budu ve srážkovém stínu, je to vidět na Aladinovi, pásmo srážek v Krušných horách a pak až jižně od Prahy, mezi tím nic, díra.
Jinak pokud by někoho zajímalo jak hodně slabá je zima v nížinách, tak jsem včera náhodou viděl počasí ČT24 a Doksany v Poohří mají od začátku zimy jen 6% z normálního množství sněhu tzn. cca 20x méně sněhu, než je obvyklé (dlouhodobý průměr). Jinde v nížinách to bude podobné, v nížinách je to druhá po sobě zima s extrémně málo sněhu...
No mně se ta dnešní fronta taky začíná líbit čím dál méně. Srážky přijdou od Z, nás ale budou dlouho přeskakovat a až se změní proudění na J/JV, tak to zeslábne. Se srážkovou dírou si začínají pohrávat prakticky všechny modely. Jen to ne. Když už máme 2°C a tradiční JZ vichr, tak ať aspoň těch 5-6 mm naprší. Zřejmě se ještě ten střed TN posunul do pro nás nevýhodné polohy. Má to naskočit až za Chomutovem. Co jsem koukal, tak 10 mm srážek by dnes mělo být maximum, co na té frontě může spadnout.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.