Obleva je nevyhnutelná do poloh cca.800 m.n.m., pak se uvidí jestli bude ještě mnohem tepleji anebo teplejší varianta s ranními mrazíky a minimem srážek. Bohužel nebo bohudík ? Zima ve vrcholu - to je realita. Moskva ale jede. Tomu se říká pravá ruská zima !
U nás tam Norové mají teplo až ve středu, v úterý přes den ještě -1, tak třeba to sem na východ ani nedorazí. I když si myslím, že nás to stejně nemine.
Tak i podle novýho ecáka by to mělo být takový 2 denní houpnutí a pak zpět do mrazů s možností nějakýho sněhu. Jako jeden den s 1°C, druhým s 3°C, v noci pořád mráz...to by určitě minimálně polovina pokrývky zůstala...spíš i 2/3.
To oteplení na cca čtvrtek-sobota modely drží. Pokud to budou teploty kolem +2 až +3 přes den, v noci k nule, pak sníh od středních poloh by mohl toto vydržet (samozřejmě bude klíčové, zda základ bude 7 cm a nebo 20 cm). Pokud by vždy během noci sníh trochu přimrzl, "zvětší" se jeho odolnost proti tání, resp. sníh přejde z prašanu nebo vlhkého, sedlého sněhu do takových ledových krystalků na povrchu. Tím často dokáže vytvořit "ochrannou" vrstvu nahoře.
No pak by mělo přijít ochlazení a dále? Modely to mají těžké, je to ještě hodně daleko. Jednou je to do červena, podruhé do modra. Bude zajímavé, jestli a jak se vyvine oblast velmi chladného vzduchu nad Ruskem ke konci ledna. Její okraj by mohl ovlivňovat i nás ... ale jak říkám, je to daleko.
Prady Pokud ta předpověď vyjde tak nepřijdeme téměř o nic z té pokrývky. Sotva to začne sedat. Vše bude promrzlé po předchozích dnech. Přes den spodní vrstvy sněhu ani nezačnou tát.
ROFA Já to hlavně beru tak, že nás pořád ještě čeká půlka ledna, celý únor a začátek března. Spousta času, kdy může dojít k zimním vpádům, nárůstu sněhové pokrývky a pokud bysme měli nějaký zmrzlý základ, určitě by to pomohlo do případných dalších epizod s novým sněhem.
Nevím, kolik to můžeme mít sněhu, 30cm určitě, možná o něco víc. To neroztaje při pár dnech, kdy nám to ukazuje +1. Jen si to sedne...Bohužel zde píšou hlavně lidi z nejnižších poloh a brečí, že jim to taje. Jsem střední poloha jenom cca 600m.n.m. a s lednem jsem spokojený
palma Vy jste ještě alespoň podle terminologie kterou využívá ČHMÚ nižší poloha. Ty jsou do 400mnm. 400 až 600 jsou střední. Takže i uživatele rezna85, záleží jestli je střední do 600 nebo nad 600 a tak už vyšší.
bylo by fajn kdyby teďko postupně sníh přibýval když máme ty mrazy..ale co jsem koukal na srážky dnes tak to sněžení bude velmi slabý hlavně že bude aspoň nějaká vláha
palma Tak jsem si vygooglil. Nížiny do 400 m.n.m., střední polohy 400-600, vyšší polohy 600-800, a nad 800m.n.m. horské polohy. Čili jste na rozhraní nížin a středních poloh. Já na rozhraní středních a vyšších poloh. Naše vrcholy mají přes 800 m.n.m., čili jsou brané jako horské polohy. Tomu se docela směju, že jsem ve svých 36 letech zjistil, že žiju skoro na horách ?
Žďár nad Sázavou má mezi 580 a 620 m.n.m. , ve městě je poměrně velké převýšení, rozdíl mezi Sázavou a třeba Zelenou horou která je součástí města háže těch 40 metrů. Vyjedete 10 km za Žďár a už jste přes 700m.n.m.
Co bych za to dal tady na jihozápadě u mě 30cm... je tu počítám tak 10. Díky větru to nejde změřit. Proste nejsou srážky. Jak v zimě tak i v létě bourky krásný vymizely. A nevím proč. Takže čekám ze se to každý rok zase vrátí zpět
Tak lehkou oblevu už malují i pro nás - ve čtvrtek bychom měli vylézt na 1-2 st do plusu, pak další dny už zase pod nulou celý den. Ale dál je to velká nejistota - bude to přetlačovaná SV a JZ.