Diskuse o počasí Vánoce 2020 - počasí
palma
Tak stačí se podívat na ansámby GFS. Průměr ke konci roku klesá. Ale jak jsem již v nadsázce psal, GFS nad 250h nemá v podstatě cenu řešit.
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php...
Tak GFS už to ukazuje pár dní a shoduje se na tom víc modelů že kolem 23.12.prijde ochlazení ale bude to hodně těsný nejspíš, ale na frontálním rozhraní by se mohly vyskytnout i silné srážky které by mohly být i ve sněhu jak Tedko ukazuje na jihu Německa Vím že je to ještě 10 dní ale naděje tu je každým dnem větší, tak třeba to letos vyjde alespoň od vyšších poloh
kuba
Je to daleko a zatim ve sfere ,,kdyby..tak...,, .
Pokud se TV premisti z Azor severneji a dojde k tomu predpovidanemu otepleni v Gronsku..pak ano, pak bude mit chladnejsi a vhci vzduch cestu do Evropy otevrenou.. mozna i na dyl nez na par dnu..
Za tyden budeme moudrejsi..
swan1
Jsem zatím v klidu, modely většinou vypálí pekelné ochlazení a pak ubírají, začnou-li naopak ještě přitvrzovat, pocítím jemné šimrání zimy v zátylku... CFS tam teď i na leden maluje nejméně Petrohrad..tak to bude zábava sledovat..Tak přidávám jeden screen pro pobavení..
palma
Víte, čemu nerozumím? Kolikrát už se ty dlouhodobé modely nesplnily a jejich autoři pořád opakují ty stejné chyby. Děcko jednou sáhne na rozpálenou plotnu a do konce života si to zapamatuje. Ne tak modely počasí, ty si jedou pořád svoje omalovánky... Pak jim to jednou za čas vyjde a jsou za hrdiny. Nechápu to.
Prady
Prognózy.... Tady v diskusích najdete tolik prognóz, proč by letošní zima měla být opravdu zimní, ale z nějakého důvodu to nefunguje. Nemohl by tím někdo nakrmit počítač, třeba existuje odpověď.
Jinak za mě dnes bylo fajn, inverze není, teplota kolem 6 stupňů, docela příjemně.
ludvicek
Tak je to předpověď, to první menší SSW už se blíží celkem tak jak to předpověděli, to druhé den ode dne vykreslují silnější s výraznějším vlivem na PV. Uvidíme, třeba to nevyjde, ale jistou dávku naděje v tom vidim
U nás celý den inverzní deka a 2°C, takže opravdu sajrat a plíseň počasí opět.
Aby byla trošku sranda (škodolibá), ta Báryšňa s baťůžkem je dost dobrá..
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/naledi-ledo...
Zatím celkem pěkné shrnutí, jak by to mohlo i nakonec dopadnout. Potenciál pro zimní Vánoce tam ještě je, ale osobně si myslim, že teď budou rozhodovat příští 2-3 dny. Pokud už tam od čtvrtka nebude nic, co by naznačovalo chlad a sníh, tak bych řekl, že je "hotovo" Jinak poslední GFS opět obrat do tepla...
https://www.youtube.com/watch?v=zcWsbgGfqIo&fe...
kuba
Já tam vidím, teda podle vás, sibiřské mrazy...
p.s. takhle dopředu to nemá cenu komentovat, koukám se do 500hpa, jak se to točí nad pólem, oni opravdu nevědí, jak se to kam vyleje, odhadují to podle postavení TÚ, a to se mění, plus mínus 500 km, což bohatě stačí na celou naší republiku..dneska tak, zítra onak, a za dvanáct hodin jinak.., takže nic ve zlém, dávejte si to sem, ale počítejte s tím, že sem vzápětí dá někdo něco diametrálně odlišného .. už jen z principu.. jako já..
No modely si začínají celkem hrát s teplem tak uvidíme jak to dopadne nedivil bych se kdyby špatně, jinak podle Ecáku se na Štědrý den ochladí pouze na Z Evropy a u nás bude velmi teplo od jihu na ten čas, ach jo jak to zas dopadne podle některých ansámblů může přetrvat klidně pořád inverze
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.