palma
v období třech týdnů dopředu, nevidím oteplení ve víru, ani snížení rychlosti víru,
No to je sice pravda, ale tady je nutné počítat s tím, že modely nepracují se sílou vortexu, ale prvotně s verzí UB, tedy oslabení PV se zobrazuje v modelech až 7 dní před, tedy nejsme v tomto stavu cirkulace schopni říct nic, jelikož QBO a UB tlačí na vortex jak můžou, zonály se propadají k záporu, tedy situace, která může přinést rozpad klidně v pondělí, ale to berte s nadsázkou. Třeba v roce 2018 se oslabení vortexu ukázalo na modelech pouze 4dny předem, stačilo pouhé zakolísání QBO a bylo to tady.
Já se bavím o oslabení a né rozpadu, jen at máme jasno. Kanadský rozpad nenastane, nad Kanadou je anomálie zonálu, takže mají smůlu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Já myslím, že je to o tom sledovat předpověď a vývoj a počkat na situaci, kdy se AO výrazně propadne do záporu. Už skoro měsíc tam není téměř žádná změna a ikdyž to vypadá na postupný pokles, tak opět nic dramatického a navíc je to nejisté na těch asi 5 dní+ (jako u modelů). Víceméně se dá prozatím čekat podobná zima jako před rokem. Úvod bude nicméně chladný a inverzní.
Samozřejmě to chce sledovat i NAO a snažit se to nějak pochopit, proč je jak je...
Paráda, podařilo se mi najít tabulku AO historická data každý měsíc
https://www.daculaweather.com/4_ao_index.php
Prady
Takže vysvětlení je na světě, u těch dobrých zimních měsíců s NAO+ jako byl např. leden 2006 a 2013 byla AO v záporu. Březen 2013 má průměr AO dokonce -3. Únor 2010 -4.
Takže pro relativně pěknou zimu stačí AO nebo NAO v záporu, alespoň jeden z nich. Když budou oba + tak asi víme jak to bude vypadat...
Zajímavé je, že únor 2018 má AO+ i NAO+, ovšem AO+ není výrazná a mohl nastat přechodný výrazný pokles, který donutil PV se rozpadnout. Jinak ostatní měsíce a jejich průběh hodně sedí (spíše teplo/zima) pokud vezme člověk v potaz oba dva indexy. Ta historická tabulka AO nám chyběla do skládačky.
Ještě to samé s NAO: https://www.daculaweather.com/4_nao_index.php
Na tomto webu to mají přehledně a pěkně zpracované.
Zítra to může být zase v kladu, stejnak se to furt mění to je už ke zbláznění, jednou to je v kladu pak to klesne a furt dokola.
walden
Nervy budou v neděli, to by se měli indexy rychle šoupnout k minusu a taky bude hrát Zbrojovka se Slavii, to budou nervy.
Jo jinak walden to popsal celkem věcně, nemusí to znamenat oteplení, či ochlazení, ale tady se to řídí dle rychlosti a intenzity poklesu. V tomto případě jsem optimista a dokonce by to mohlo vyjít a navíc by to sedělo s tou mojí nedělní věštbou počasí na prosince.
palma
Díky, zase jsem o něco chytřejší...tedy Rossbyho vlna je někde v 9-12km?
aura33
Schválně na to mrknu pro porovnání, díky za odkaz Ono by se z toho něco statisticky dalo vyvodit, ale přeci jen 8 z 10 podobných vzorů může přinést třeba zima, ale zbývající dva klidně teplo když to špatně vyjde.
Aidamko
Jo Zbrojovka dostane v Edenu nářez, škoda že u toho ještě pořád nemůžeme bejt
Prady
Ještě leden 2017 moc nesedí, protože byla AO i NAO v kladu, výjimky se najdou, ale v asi 95-99% případů to sedí. Ono je taky možný, že ty měsíce co mají průměr AO+ a NAO+ mohly mít krátkodobý pokles na třeba -3 a to zapříčinilo změnu, která udělala měsíc nakonec velmi mrazivý. Třeba ten leden 2017.
Prady
Přesně, ve 12 km, ale ono je bohužel leckdy matoucí, že v článcích mluví dohromady o vortexu, a vzápětí, v té samé větě řeknou, že tryskové proudění bude meandrovat a vzniknou hluboké rossbyho vlny směrem k jihu, apod. mne to taky kdysi zmátlo, uplně stejně. Ale jinak, ty rosbyho vlny, které jsou v hladině pod vortexem, ho mohou oslabit také, někdy jdou vyloženě proti jeho směru větru, ale, pokud vortex prograduje do nižších hladin, a tryskové proudění jde stejným směrem, pak mu dodávají naopak na síle..
Aidamko
Ještě tady dávám momentální predikci tepelných anomálií ve výhledu.. jde o rozdíl od průměrné teploty víru v daném místě za cca 10 dní, plus progradaci studeného vzduchu do nižších hladin formou anomálie, čili kam by se co vylilo, no kam asi hlavně..pokud k tomu dojde..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.