Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?

53
# 24.11.2020, 13:49

palma
v období třech týdnů dopředu, nevidím oteplení ve víru, ani snížení rychlosti víru,
No to je sice pravda, ale tady je nutné počítat s tím, že modely nepracují se sílou vortexu, ale prvotně s verzí UB, tedy oslabení PV se zobrazuje v modelech až 7 dní před, tedy nejsme v tomto stavu cirkulace schopni říct nic, jelikož QBO a UB tlačí na vortex jak můžou, zonály se propadají k záporu, tedy situace, která může přinést rozpad klidně v pondělí, ale to berte s nadsázkou. Třeba v roce 2018 se oslabení vortexu ukázalo na modelech pouze 4dny předem, stačilo pouhé zakolísání QBO a bylo to tady.

Já se bavím o oslabení a né rozpadu, jen at máme jasno. Kanadský rozpad nenastane, nad Kanadou je anomálie zonálu, takže mají smůlu.

422
# 24.11.2020, 14:01

Aidamko
Tak pak je zajímavé, že jsem už letos četl, že Vortex se může rozpadnou na konci, či dokonce v průběhu listopadu, pak tedy ti meteorologové, co to říkali, buď vědomě lhali, a nebo neříkali pravdu..nebo měli pouze křišťálovou kouli, jako mám já.

53
# 24.11.2020, 14:03

palma
To byl nejspíš klasickej Českej bulvár. NOAA nic takového nepsala, čeká až na přelomu roku. Raději to sleduji u odborníků. Dokonce ani NASA nic nečekala.

50
# 24.11.2020, 14:07

Já myslím, že je to o tom sledovat předpověď a vývoj a počkat na situaci, kdy se AO výrazně propadne do záporu. Už skoro měsíc tam není téměř žádná změna a ikdyž to vypadá na postupný pokles, tak opět nic dramatického a navíc je to nejisté na těch asi 5 dní+ (jako u modelů). Víceméně se dá prozatím čekat podobná zima jako před rokem. Úvod bude nicméně chladný a inverzní.

Samozřejmě to chce sledovat i NAO a snažit se to nějak pochopit, proč je jak je...

50
# 24.11.2020, 14:17

Mimochodem u NAO to vypadá na pokles na 0 k 1.12. s téměř 100% pravděpodobností, což by vysvětlovalo proč se v nejbližší době nedá čekat klasické západní proudění.
Jinak ta 0 je vlastně dlouhodobý průměr...

NAO, zdroj: noaa.gov
171
# 24.11.2020, 14:21

aura33
to je ještě včerejší výstup za 40mi je nový;-)

50
# 24.11.2020, 14:23

Kokos342
Aha díky, ale asi se to moc nezmění do toho 1.12. když je ta červená čára hodně tlustá.

50
# 24.11.2020, 14:37

Paráda, podařilo se mi najít tabulku AO historická data každý měsíc :)
https://www.daculaweather.com/4_ao_index.php

Prady
Takže vysvětlení je na světě, u těch dobrých zimních měsíců s NAO+ jako byl např. leden 2006 a 2013 byla AO v záporu. Březen 2013 má průměr AO dokonce -3. Únor 2010 -4.
Takže pro relativně pěknou zimu stačí AO nebo NAO v záporu, alespoň jeden z nich. Když budou oba + tak asi víme jak to bude vypadat...

Zajímavé je, že únor 2018 má AO+ i NAO+, ovšem AO+ není výrazná a mohl nastat přechodný výrazný pokles, který donutil PV se rozpadnout. Jinak ostatní měsíce a jejich průběh hodně sedí (spíše teplo/zima) pokud vezme člověk v potaz oba dva indexy. Ta historická tabulka AO nám chyběla do skládačky.

Ještě to samé s NAO: https://www.daculaweather.com/4_nao_index.php
Na tomto webu to mají přehledně a pěkně zpracované.

181
# 24.11.2020, 14:56

aura33
Podle novýho NOA je zase dost v zaporu ale to tam zítra zase být nemusí, každý den se to mění, včera tam byl celkem dost v kladu

50
# 24.11.2020, 15:01

kuba
No jo, mění se to jak modely, ale měl jste asi na mysli AO? Ta tam je teď opravdu dost do záporu, ale ještě před chvílí to tam nebylo...

181
# 24.11.2020, 15:05

Myslel jsem NAO ale I AO šlo teď výrazně do záporu, tak to bude ještě zajímavý :snih:

# 24.11.2020, 15:08

Zítra to může být zase v kladu, stejnak se to furt mění to je už ke zbláznění, jednou to je v kladu pak to klesne a furt dokola.:!!::(

13
# 24.11.2020, 16:01

To sou nervy, to sou nervy..; :D
V tom je totiz dost hacek, AO, NAO v plusu ci minusu nemusi nutne znamenat teplo nebo zimu..
Ale.. O vikendu to vypadalo v prirode spis na to, ze v pristich dnech zadny velky teplo nebude :D
A tomu bych veril!:cool:

53
# 24.11.2020, 16:09

walden
Nervy budou v neděli, to by se měli indexy rychle šoupnout k minusu a taky bude hrát Zbrojovka se Slavii, to budou nervy.

Jo jinak walden to popsal celkem věcně, nemusí to znamenat oteplení, či ochlazení, ale tady se to řídí dle rychlosti a intenzity poklesu. V tomto případě jsem optimista a dokonce by to mohlo vyjít a navíc by to sedělo s tou mojí nedělní věštbou počasí na prosince.

244
# 24.11.2020, 16:14

palma
Díky, zase jsem o něco chytřejší...tedy Rossbyho vlna je někde v 9-12km?

aura33
Schválně na to mrknu pro porovnání, díky za odkaz :) Ono by se z toho něco statisticky dalo vyvodit, ale přeci jen 8 z 10 podobných vzorů může přinést třeba zima, ale zbývající dva klidně teplo když to špatně vyjde.

Aidamko
Jo Zbrojovka dostane v Edenu nářez, škoda že u toho ještě pořád nemůžeme bejt :)

50
# 24.11.2020, 16:23

Prady
Ještě leden 2017 moc nesedí, protože byla AO i NAO v kladu, výjimky se najdou, ale v asi 95-99% případů to sedí. Ono je taky možný, že ty měsíce co mají průměr AO+ a NAO+ mohly mít krátkodobý pokles na třeba -3 a to zapříčinilo změnu, která udělala měsíc nakonec velmi mrazivý. Třeba ten leden 2017.

53
# 24.11.2020, 16:40

aura33
Lede 2017 index QBO ve východní fázi, tedy studené advekce od SV/V. Je to snadné, tedy tam kde NAO a AO selhalo figurovalo něco jiného.

50
# 24.11.2020, 17:12

Aidamko
Díky no, zkoušel jsem si zjišťovat něco o tom QBO a přijde mi to už jaksi moc složitý a nedostupný. S NAO a AO si do budoucna vystačím.

422
# 24.11.2020, 17:22

Prady
Přesně, ve 12 km, ale ono je bohužel leckdy matoucí, že v článcích mluví dohromady o vortexu, a vzápětí, v té samé větě řeknou, že tryskové proudění bude meandrovat a vzniknou hluboké rossbyho vlny směrem k jihu, apod. mne to taky kdysi zmátlo, uplně stejně. Ale jinak, ty rosbyho vlny, které jsou v hladině pod vortexem, ho mohou oslabit také, někdy jdou vyloženě proti jeho směru větru, ale, pokud vortex prograduje do nižších hladin, a tryskové proudění jde stejným směrem, pak mu dodávají naopak na síle..

422
# 24.11.2020, 18:28

Aidamko
Ještě tady dávám momentální predikci tepelných anomálií ve výhledu.. jde o rozdíl od průměrné teploty víru v daném místě za cca 10 dní, plus progradaci studeného vzduchu do nižších hladin formou anomálie, čili kam by se co vylilo, no kam asi hlavně..pokud k tomu dojde..:cool:

V 10Hpa
v 500Hpa.. kam to spadne..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.