No ochlazení tam je ale v mnohem mírnější formě než to co model předpovídal včera a bez srážek viděl bych to takhle nízkých mraků bude přibývat a současně se k nám dostane okolo 16.11 studený vzduch takže ráno tak -5 a dopoledne na 0 nebo lehce and ní a sněžení to tam modely nemají ale z nízké oblačnosti se něco určitě sypat bude
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Tutugon
Ono to dává smysl...Vyskytná je sice o trochu výše než Rychnov, ale zase je spíš na otevřeným místě. Rychnov je zašitej v těsný blízkosti kopečků, který jsou kolem dokola obce 690-765 metrů a jediná svažující se cesta ven, vede údolní cestou do Rohozné.
Jinak odpolední výstup opět přepnul po 15. listopadu do mrazu. Sice né tak výrazného, ale na mnoha místech tam je celodenní mráz. Bohužel ovšem bez srážek.
Tak dneska po ránu zajímavá záležitost, ve 2m jsem registroval letošní první "mrazík" (asi jsem ho přivolal včerejší poznámkou, že letos na podzim u nás ještě nemrzlo) - 0,6 ale při zemi +0,4.. je holt vyhřátá.. na trávě rosa, na grilu vedle, namrzlé kapičky.., a leze slunko, obloha vymetená..
V Torontu si už taky "odbili" první parádní chumelenici
https://www.youtube.com/watch?v=FHDnADaBkh8&ab...
Ano podle jakých modelů soudíte, to je i moje otázka?
Guztres
Když nebude mrznout, tak je možný, že stromy rozkvetou klidně v únoru, teď by se tuhá zima celkem hodila, všechno venku by se na chvíli uspalo a trochu srovnalo do normálu, tady u nás bych si také přál hodně sněhu a nějaké zajímavé zimní oblevy, ať se trochu doplní podzemní vody. Každý má ale názor jiný, někdo třeba zimu nemusí, nechci vám ho brát, jen jsem chtěl uvést možný důsledek teplé zimy. Já mám zimu rád, ale jen když stojí za to (hodně sněhu, mrazy, oblevy, dynamické střídání tlakových útvarů) a je co pozorovat, o čtyřměsíční listopad fakt nestojím.
Tutugon
Jaj, zase tak hrozně bych to neviděl. Bylo tolik ještě teplejších podzimů a zima byla výborná a to, že se toho 18.11. neochladí není nic hrozného. Máme čas na zimu, tak počkejme.
Uvidíme co indexy AO a NOA, protože ty řídí útvary a cirkulaci nad Atlantikem a spol. Pokud zůstanou v záporu, tak ochlazení nějaké i ve výšce bude. Aktuálně mám příležitost konzultace této problematiky v rámci projektu naší školy, tak snad se něco dozvím.
Jo hezky se to čte, taky jsem tu četl před měsícem, že když se ochladí na konci října, že bude dobrá zima, pak jsem po nějaké době četl, že když se ochladí na konci listopadu, bude dobrá zima, nu třeba se ochladí na konci prosince, a bude dobrá zima. Pak jsem tu viděl obrázky dlouhodobých předpovědí, že bude teplá zima, pak obrázky, že bude průměrná zima, a před pár dny, že bude vpád ledového vzduchu odkudsi.., teď zas jsem slyšel, že si to ten vpád, darebák jeden, trošku rozmyslel a zmírnil své chování a neuposlechl příkazu, aby sem vpadnul. No, třeba uposlechne rozkazu a pořádně sem vpadne, naděje prý je, a prý umírá poslední.. Jo, ještě jsem slyšel něco o vortexu, ale ten zatím taky neposlouchá, hajzl jeden, a dělá si co chce, asi by to chtělo nějaké nařízení EU, a to by se pak strachem rozpadnul a vypařil jak pára nad hrncem. Ale což, též radši uposlechnu příkazu a budu pod zimní vlajkou bujaře protestovat proti dosavadnímu rázu počasí, a třeba i pokleknu na jedno koleno a skloním hlavu před paní Zimou a ona se slituje a šoupne nám sem nějaký ten sněhový nášup, ale nevím, sníh je bílý, tak jestli to nebude tím, že ho už možná zakázali, a mi o tom jestě nic nevíme.
Když to vezmu podle vzpomínek tak to trochu začíná připomínat listopad 2009, hlavně ho s tímhle rokem nesrovnávám aby bylo jasno!. Ale akorát, že tehdy bylo nad +10 až do konce měsíce a bylo většinou slunečno. A když vezmeme v potaz Ecáka a jeho předpovědi na odchylky, tak nás čeká normální, klasický listopad. Normální, klasický listopad jak má být
palma
Myslím, že odkazovali na celkovou změnu ze včerejška a rána. Aktuální odchylka ecáku je stará 2 hodiny a dělaná dle nejnovějšího výpočtu, což je patrné na snížení odchylky.
palma
Ten obrázek mě uklidnil, že s tím česnekem nemusím zase tak spěchat. Na svátek studentů to bude úplně stačit a kdyby ne, Mikuláš to jistí. Hlavně je třeba si uvědomit, že ta odchylka je vztažena k průměru 1981-2010. Kdybychom brali průměr 61-90, bude to ještě o stupeň "teplejší".
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.