Tutugon
Přesně, na to samé jsem koukal před chvílí, když jsem dole pod čarou našel obrázek s TV nad Islandem, kupodivu od zavrhovaného modelu GSF.., na druhou stranu, teď tam GSF dalo aktualizaci a ohledně teplot je tam okolo toho 17.11. zase předpovídáno zimavěji, nicméně se to, jako minulý rok, zase během pěti dní posunuje o dva dni dále, čili, nejdříve to bylo okolo 12.11, pak 14.11 a teď někde okolo 16. - 17.11. takže pak se jeden nemůže divit pesimismu lidí, kteří větří teplou zimu..a vo vo votom to taky je.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Výstupy NOA jsou den ode dne lepší a začínám věřit, že to výjde. AO jdestabilně do kladu a NAO zase do záporu, sice 2 jdou stále do kladu. Také to dobře vypadá s TV nad uralskou oblastí. Zajímavé, ale jinými slovy. Pro Evropu je hlavní NAO, který nám řídí útvary nad evropou, pro Ameriku je hlavní AO. Ale nejspíše dorazí vlna inverze, protože anomálie to tak malují.
Kokos342
Pročetl jsem pár odborných publikací a tam stojí cituji. Je-li index severoatlantické oscilace na konci podzimu a začátku zimy v záporu, či je ustálený na hodnotách nižších než arktidská oscilace, pak přináší chladné počasí, díky rozdílu mezi TN nad středomořím a TV nad baltským mořem. Pokud je tento index v tuto dobu v záporu, tak na něj navazující arktidská oscilace, klesne později výrazněji do záporu a počasí s chladnějším advekci proudění je ustálené. Jížní část Evropy a střední a část východní Evropy ovlivňují TN nad Středomořskou oblastí. naopak o indexu AO tam psali
Je-li index arktidské oscilace v záporu dříve než-li index severoatlantické oscilace, přináší to západní větry do Evropy s minimem propadů a advekcí od severo-východu. Tento stav je popisován rozdílu mezi Islandskou níží a Azorskou výší
Jinými slovy, tím lépe, že to bude takto
Kokos342
Kdybychom šli podle této teorie, tak bychom aktuálně byly v té první variantě. Máme takové proudění a počasí přesné jako definuje první scénář. Jenže tyto dvě porovnání mě celkem dost překvapily a celkem v pozitivním duchu. Později vysvětlím proč.
Tady si dovolím přidat aktuální předpověď modelu GFS na 18.11. a jelikož mě pár lidí do zpráv napsalo ať to zkusím udělat malůvkami tak budiž. Nejsem Picasso, takže prosím nebrte ty malůvky vážně, spíše se mrkněte na celkem zajímavoupolohu útvarů nad Evropou. Jo a taky jsem si ted uvědomil, že nad Itálií má být TN.
Kokos342
Copak o to on to čuchá podle situace, akorát, že jsem tam chtěl napsat koncem listopadu.., tu jeho předpověď vždy dávám k dobru, protože zatím dvaapůl roku dozadu mu to vždy vyšlo, naposled jsem to dával na podzim až do konce listopadu někdy koncem září ., zimu nepředvídal, neb se sem nedostane, díky koronáči svojí bábince.
p.s. O ochlazení se tu psalo dokonce k datu 3.11. jak jsem zpětně dohledal v diskusi.
https://diskuse.in-pocasi.cz/image_uploads/10_2020... potom tam bylo k 10.11. pak ke 14.11. tak uvidíme..
Tak to sem jen mrsknu, vzal jsem to o půl noci, protože ráno mi to ještě nedává..to rozhraní pod nulou nad nulou ne a ne chtít dál k nám, ale jo, jednou to vyjde.. navrhoval jsem to vytisknout a hrát s tím pak přebíjenou, na to by to bylo dobrý, čekám, že další výstup bude opět jiný, ale to ať už sem dá někdo jiný, už mne to nebaví..
Tutugon
Nádherná scenérie a jedná se o první vpád mrazivého vzduchu do Evropy, který je už silnější jak všechny ze zimy minulé Vypadá to hezky, ještě bych počkal vážně do konce týdne, apk už budeme mít jasněji. Navíc tam GFS maluje níži J a pak východně od nás aa nějaké srážky k tomu. Moc hezká představa.
Aidamko
Predstava..Ano, zhruba v te rovine to zatim je.. Je to az za 14 dni..a to se muze jeste zmenit treba 20 x..do plusu i minusu..Do srazek i do sucha..
Tohle proste predpovedet nikdo zatim neumi, ani lidi, ani modely.. A ja myslim, ze je to fajn, ta nejistota jak to bude
Osobne nic velkeho v teplotach smerem dolu, potazmo ohledne snehu v nizsich polohach minimalne do konce listopadu spise neocekavam..
Edit:
A duvody, ktere me k tomu vedou?
Jsou uplne jednoduche..takrikajic prirodni..
Spousta listi jeste na stromech, lesy plne nejen podzimnich ale jeste i letnich hub, pritomnost nekterych ptacich ddruhu, ktere uz mely byt davno nekde ve Stredomori ci v severni Africe..atd, atd..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.