Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?

3287
# 18.10.2020, 17:44

Prady
Tak podle toho 3 odkazu má být v Evropě zima o 2 stupně teplejší než obvykle bude to kvůli silnému severoatlantickému proudu který brání proniknutí studeného vzduchu z pólu do Evropy:!!: naopak chladnější než obvykle bude v Kanadě a na S USA;-) takže je vidět že se už prognózy k tej teplej zimě zas kloní jak minulej rok to taky v září se mluvilo jak bude studená zima díky malé sluneční aktivitě a nejednou vyšla předpověď že bude zima rekordně teplá;-)

53
# 18.10.2020, 17:47

Asi nemá smysl nějak dál se tady snažit. Koukám že vy už to víte.. Ale i tak děkuji, ale k tomu severoatlantskému proudu ještě jedna věc, vliv má hlavně na severní a západní evropu, pro nás je podstatnější vliv z východu spíše

3287
# 18.10.2020, 17:55

Aidamko
Ale tam psali o celej Evropě že ten blbej proud bude bránit pádům od S a koukám na Rusko a Skandinávii o 2-3 stupně mají být teplejší než obvykle no uvidíme podle mě to bude jak minulou zimu:(:snih:

53
# 18.10.2020, 17:57

Tutugon
Říkám uvidíme no, ale tak zle by to snad dopadnout nemuselo

244
# 18.10.2020, 18:16

Tutugon
Tak ono to není jen o LaNina. Ačkoliv bych si přivsadil, že ty nižší teploty se jim nakonec propadnou ještě více k jihu a slušnou zimu nakonec budou mít i ve východní části US.

Aidamko
Bavili jsme se o tom, že slabší LaNina je pro nás dobrým vzorem. K čemu se případně upnout potom, pokud LaNina naopak nabere silné obrátky, což tedy vypadá, že nabere ...?

421
# 18.10.2020, 18:28

Tak já to nevidím tak černě, zmiňují lepší podmínky pro srážkovou činnost, což by na horách to sněžení asi dalo, no a v nížině alespoň ty srážky..a vpády, byť málo časté a ne prudké, nevylučují, zatím se mi to i tak líbí,.hlavně ne beze srážek, to je zima naprd. Beru to realisticky, nemá cenu se utvrzovat v přáních..(ale třeba vyjdou..:D )

421
# 18.10.2020, 18:32

Aidamko
Nemá se cenu dál snažit...ale má, jen uvést i ta prozatimní fakta proti... pro i proti.. pak Z toho vyjde momentální "pravda", a třeba za měsíc bude jiná "pravda".. prostě přistoupit k tomu objektivně, byla slabá La Nina... měla šanci nějaká varianta zimy, změnilo se to, je jiná varianta.. o tom to prostě je, a to, alespoň mne, baví...:cool:

171
# 18.10.2020, 19:06

já bych nerad měl za zimu zas jen jednu jedinou "sněhovou pokrývku" 2cm za celou zimu..... ať je La Nina a nebo El Nino prostě USA to je u prdele budou mít vždycky Studenou..... a Vlastě Evropě to je taky jedno tam bude zase vždycky teplo???

421
# 18.10.2020, 19:20

Kokos342
Mám dojem, ale můžu se mýlit, že v USA celkově i přes GO bylo v několika minulých letech chladněji, tedy průměrné roční teploty byli nižší, než dlouhodobý průměr, ale už jsem toho v poslední době tolik pročetl, že na 100% si jistej nejsem..:!!:

53
# 18.10.2020, 19:29

palma
Je to tak, ono obecně je tam o něco chladněji, ale opět v té části u hranic s Kanadou a ve střední části. Srážkově jsou ale zejména na západě USA bídně

# 18.10.2020, 19:32

Uvidíme,nejlepší bylo,když v 90 letech nebyla možnost těhle výhledů a pak bylo překvapení a kolikrát pěkný zimy... Za 3 dny výhled od Accuweather.

421
# 18.10.2020, 19:36

Tereza z českého ráje
Ale zase bylo čtení ze svatomartinské husy!:D, a ještě si člověk pochutnal..:)

421
# 18.10.2020, 19:49

Aidamko
Tam je to ještě umocněno, a bude, cyklickými obdobími sucha, prý to tam má začít nastupovat během asi dvou desítek let , vyčetli to vědci, prý z letokruhů těch tisíciletých stromů, mělo to periodu, poslední vlna byla ve třicátých letech minulého století, ale to tam žil zlomek obyvatel co dnes, navíc předpovídají prý až 35 let sucha v tamní oblasti, to nezávidím..pokud to tak bude. Z hlediska Evropy jsem zvědav, zda se něco splní z předpovědí Zharkovové, ohledně nástupu malé doby ledové.

421
# 18.10.2020, 20:08

Aidamko
Tak to je v pr...i, zase žádná katastrofa!:) Tak holt jedem dál, a znělo to učeně, od vědkyně...škrtám ze svého seznamu.

244
# 19.10.2020, 08:54

Předpovědní modely: "Vzhledem k silnému projevu LaNiny, bude chladněji v Kanadě a severní části USA. Střední a jižní části USA budou naopak teplejší a sušší"
Realita: Oklahoma city na jihu USA, kde zima běžně nebývá, tak realita na konci října: -4°C a v předpovědi až 10cm sněhu :D:D:D

3287
# 19.10.2020, 09:08

Prady
Ono má být v celé S Americe výrazně chladněji než obvykle třeba v Calgary bude až -8 přes den a -15 v noci přitom toto město leží na stejné zeměpisné šířce jako Praha je tak pro informaci:);-) ono když by to všechno hrálo Evropě do karet tak stejně bude chladnější zima v Americe to by nesměl existovat golfský proud;-)

126
# 19.10.2020, 09:38

Ad zima v USA; nejsou tam Alpy, Azory a nebo Středozemní moře, tedy jakékoliv srovnávání zim bude o ničem. V USA zjednodušeně buď funí teplo z Karibiku nebo kosa z Kanady. V Evropě jsme v zimě teplotně o cca 10° SŠ posunutí.

Ad naše zima; jestli se přepneme do teplého módu, bude to držet až do jara přesně podle předchozích zkušeností se suchem 2018, mokrem 2020, červnem 2019 a všemi dalšími "zacyklenými" situacemi.:!!:

244
# 19.10.2020, 10:20

Tutugon
Tak ono Calgary sice je na podobný zeměpisný šířce, ale přeci jen od Pacifiku jsou chráněný hodně výrazným pohořím několik set kilometrů, navíc Calgary samo o sobě je i dost vysoko, skoro 1200m.n.m. , tak si představ, že by se třeba Praha rozkládala na vršku Černý hory v Krkonoších. Další věc je, že na S/SV a V od Calgary jsou jen nekonečný pláně, který nebráněj postupu chladných vpádů. Ještě drsnější na podmínky je třeba Edmonton, kde v zimě bývá běžně -35°C. :)

ludvicek
Bohužel, střední Evropu ovliňuje daleko více faktorů, které samozřejmě nahrávají častokrát teplejším fázím. Pro ty chladné se sněhem se musí sejít více faktorů. Přes Kanadu do USA projede ten chlad jako nůž máslem - minimální vliv oceánů/moří a žádná významnější pohoří, která by bránila postupu.

126
# 19.10.2020, 10:30

Prady
Jojo, však právě, zima v USA musí být drsnější, tam není o čem. Na druhou stranu v lednu může být +25 ze dne na den. Docela masakr pro tamější přírodu, těžko to srovnávat.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.