Diskuse o počasí Ochlazení 4.1. až 7.1.2020?
Na Dolní Moravě dnes ráno byla zajímavá situace v teplotách. Zatímco v údolí které je cca 700 mnm bylo kolem -12°C tak o 400 m výše na Slaměnce (1100 mnm) bylo +5°C, tzn. neskutečný rozdíl 17°C. Při cestě lanovkou mezi oběma místy jste tak mohli začít celkem slušný tepelný šok :-)
Palma.....Tak je jasný,že to je jen střílení od boku...V únoru může být klidně -20...Ono se vychází zřejmě z nějakých tabulek co by jak mělo být....Pořád je to věštění z koule.....Osobně si myslím,že během konce ledna a začátkem března nás čeka nějaká 10 denní epizoda kdy bude -10 přes den.
In-počasí
Pochybne servery, to sice ano.. Nicmene skutecnosti poslednich let je, ze se nastup jakesi zimy cca o mesic opozduje a nastup jara je o mesic drive.. V zari 30tky, v rijnu 25ky.. No a v breznu 15-18 st a od dubna uz opet pres 20 a i nejaky ten letni den.To cemu jsme drive v mirnem pasu rikali zima, je cca o dva mesice kratsi..a zime se to podoba uz jen velmi vzdalene..
Zahradničení by mě tak chtělo trápit v zimních měsících , ani na snowboard se pořádně nedá, na Mostecku v horách vleky nejedou, tak jedině Klínovec, kde jsou časy kdy jsem si zajel na sjezdovku 2x 3x týdně, pak bude mrznout na jaře a místo toho kdy chci zas vytáhnout mašinu a rušit ptáky podél silnic bude kolem 0
Jinak ještě k prognózám, mé oblíbené výšiny.. vortex bez narušení, velmi silný, velmi rychlý, pod ním se v naší oblasti má vrátit mohutná Rosbyho vlna od jihu a vytvořit moc hezký meandr, který nás obklopí, nejspíš bude zesilovat i zonál.. takže to vidím na zimu takovou nějakou, která vrcholí v těchto dvou dnech, nicméně teploty okolo +- 0 mohou trvat poměrně dlouho, čili "zima" tu nějaká je a bude... na sáně u nás to ovšem nevidím,. leda bych přišrouboval kolečka... tolik můj dojem z toho co dělá počasí.
Ono taky je otázka.Jestli dříve ty zimy byli takové jaký každý píše....Já spíš myslím,že si pamatujem hlavně tu zimu,ale ty oblevy už né....rozhodně,ale na horách bylo více sněhu....Já koukal u kamaráda na záznamy co dělal jeho děda kvůli včelám....A taky to žádná hitparáda nebyla.
finnnp
Je to tak, máme tendence si pamatovat jen ty chladnější a na sníh bohatší zimy, ale i dříve se střídaly zimy kdy byl sníh a kdy nebyl. Málokdy ale ty teplé zimy vytvořily takovouhle šňůru po sobě jako za posledních 10 let. Jasně i dříve na horách nebyla pokaždé záruka sněhu - pamatuji si jak jsme na střední vyrazili v lednu na lyžák do Pece pod Sněžkou a v půlce ledna tam nebylo po sněhu ani památky. Lyže jsme za celý lyžák nevyndali z vaku (tenkrát se nikde nezasněžovalo) a chodili jen po svých na výlety
Petr75
Je zajímavé, a již jsem to tu psal, že podobná šňůra ne-zim tu byla na přelomu let 1890 - 1908, oralo se v únoru apod, těch zim tehdy bylo beze sněhu tuším 10 - 12...a to nebylo žádné GO.. příroda si občas "zašpásuje", akorát, že tehdy nebyla tak horká léta, ani celé roky...
palma
Je to tak, podle kronik tu v minulosti byly velmi teplé zimy a bylo jich několik za sebou, to by milovníky zim asi z toho klepla pepka. Ovšem posledních 7 zim je alespoň u nás totální propadák, v 80. a 90. letech u nás několikrát za celou zimu napadl třeba 1cm, ale nebylo jich nikdy tolik za sebou. Srážkově a teplotně to tu ve zmiňovaných letech možná udržovaly výrazně vyšší hodnoty oxidu siřičitého, bez nich by ty zimy byly ještě horší.
No dnes celkem překvapení v podobě ledového dne a někdy i dost výrazně. Maximum -3°C v nížinách už rozhodně není v té bídě pravidlem a minima také odpovídala začátku ledna, vše krásně ojíněné. Škoda, že není aspoň pár cm sněhu, atmosféra by pak byla dokonale zimní.
Jinak ta sobotní fronta bude zajímavě ohnutá a Aladin už hlásí celkem slušné srážky i pod horami a dokonce smíšené i v nížinách. V jeden okamžik by za hodinu mělo spadnout až 3-4 mm, tak to chci vidět. :-D
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.