Pro zajímavost ještě přikládám aktuální mapku od ČHMÚ, která sebrala data za posledních 10 let. Jaká je pravděpodobnost u Vás? Na naší oblast je to cca 30%
Tak u nas je hodne velka.....min nez 10% Ale zase na druhou stranu bile Vanoce jsme nemeli myslim od roku 2010 pokud se nepletu, takze by to ted klidne mohlo byt, ze jo
V anketě bych hlasoval pro možnost bílé nad 1200 m.n.m, ta tam ale není, vzhledem k tomu, že se jedná o zanedbatelnou část území, tak hlasuji pro první možnost. Můj tip: Zataženo, v nížinách a údolích místy mlhavo, teploty od 3 do 5ti stupňů, v 1000 m na horách okolo nuly, v místech s mlhou možnost mrholení. Jinak u nás pravděpodobnost pod 10 %, docela pravdivý odhad
Tak u nás podle mapy 20,1 až 30 % pravděpodobnost. Jinak já jsem zvědavý, co udělá s prosincem ten rozpad polárního vortexu, protože pak by to mohlo být velmi zajímavé.
Prady Jj, to jo, já to tam napsal hlavně kvůli rokům 2014 a 2015, kdy v prvním jmenovaném byl sníh snad jen na hřebenech Krkonoš a druhém to bylo komplet na blátě.
Patricio11 Rozpad PV s prosincem asi ještě nic moc neudělá, možná z jeho koncem. Jinak (před)vánoční obleva v nížinách a někdy i ve středních polohách bývá dost častá. Já se přikláním spíše k druhé variantě. I když by si přál tu poslední.
Patricio11 Ono je třeba brát tu mapu s rezervou... V případě Moravy to tam trošku zvedly jedny Vánoce na sněhu. Třeba po roce 2010 by za předchozích 10 let (2000-10) byla většina Prahy a Středních Čech s pravděpodobností kolem 50-70%. Může se stát, že se to naopět rapidně zvýší v některých oblastech a jinde sníží. :-)
paja n SSW nastane již koncem Listopadu a začátkem Prosince...technicky vzato by to při podpoře větrů a ideálního proudění mohlo přinést výraznější změny již během Prosince.
Prady Ano, máš pravdu, že se s rozpadem počítá na přelomu tohoto a příštího měsíce, ale ono taky trochu trvá než, se to projeví níže. I když nevylučuji, že by to mohlo nastat dřív. Předpovědi počítaly s projevy rozpadu až začátkem ledna. Třeba to bude dřív a na Vánoce to vyjde
To je divna mapa...Jablonec nad Nisou 50-60%? To spis zprumerovali bile/nebile Vanoce za poslednich 20/30/50 let, ale za poslednich 10 let ani nahodou...fakt nepamatuju, kdy tu naposled na Vanoce lezel snih... Spis to tipujou dle nadmorske vysky, kde 500m n.m. je zlom nad 50%, ale urcite nejde o realny prumer bilych/nebilych Vanoc za poslednich 10 let...
Tomamir Tak určitě to nebude 100% přesné...to by muselo být těch stanic néé 580, ale 5800....přeci jen hodně závisí i na každém kopečku, kde v 600m.n.m. může být bílo a o 150 metrů níže zase bláto. Každopádně, Jablonec by měl být z většiny 500-530m.n.m. (jen malá část cca 485-495m.n.m.), Vrkoslavice, Kokonín, Maršovice, Nová Ves ...tam už je to přes 600m.n.m. a věřím, že tam bude ten zásadní zlom.