Diskuse o počasí Nástup zimního počasí od 2.12.2019?
Minimální teploty ráno středa až pátek
Ještě dodám, že na Česko-Slovenském pomezí např. jižní Morava nebo Ostravsko by mohlo napadnout trochu sněhu i v nížinách, ta brázda od jihu bude Česko lízat.
Yurri
No berte to tak, že to je stejné jakobyste po Krkonoších chtěl, aby se tam něco pěstovalo Zkrátka to jsou hory, které mají ovšem jednu velkou výhodu - velké vyžití v zimní i letním období. Jinak voda přes léto se dostává někde k 20-23°C a občas se vyskytne i bouřka. Nás chytla nedaleko u Mono Lake.
Co se týče sněhu, tak tam je to spíš tak, že třeba během dvou dnů nasněží metr sněhu a pak mají zase 2 týdny hezké a mrazivé počasí.
Od světa určitě odříznutí nejsou..samotné Truckee je na úrovni našich okresních měst, cca 15-20 minut autem máte Reno - hlavní město Nevady a cca hodinku a čtvrt máte Sacramento - hlavní město Kalifornie :-)
F4
Sucho určitě není...teda aspoň v pohoří, vzhledem k tomu, že sníh tam odtává až do léta. Jinak, už několik let se přesvědčuju, že tuzemští pěstitelé a zemědělci by si měli vzít příklad z farmářů v Kalifornii, kde i na pěstebních oblastech zdaleka nespadne tolik srážek jako v Čr a přesto dokáží efektivně zachycovat každou napršenou vodu aby s tím mohli hospodařit po celé suché léto.
Valep
Ona to právě zas až tak odlehlá divočina není...ve městě najedete na dálnici a za 15 minut , možná 20 jste v Renu, opačným směrem za hodinu patnáct v Sacramentu. Oboje hlavní města svých států :-)
U Truckee oproti velkým jezerům shledávám zásadní výhodu a to jsou desítky, ba možná stovky kilometrů sjezdovek v okolí. Však se také například v nedalekém Squaw Valley (cca 10-20 minut autem) konaly v 1960 zimní olympijské hry.
Jak to všechno souvisí s tímto tématem?
Prady
Tak to v tom USA ještě nic není, Jeďte se podívat do Japonska, jsou tam místa, kde spadne asi nejvíce sněhu na celém světě v průměru za 1 rok. Desetimetrové závěje jsou běžné a je to místní atrakce.
http://hideo.tsuyaku-annaishi.com/en/blogs/2095
Nejsem si tím úplně jistý, ale myslím, že důvod proč tam tolik sněží spočívá v tom, že mrazivý sibiřský vzduch proudí přes moře, kde nasbírá hodně vlhkosti a pak naráží na Japonské hory, kde velmi intenzivně sněží na návětrné straně.
aura333
ano, hlavně Shirakawa-go , ono i v milionovém Naganu je přes zimu hodně sněhu, ještě více v Aomori a Sapporu, chladný vzduch ze Sibiře a vlhký z oceánu tam dělá opravdu hodně
V Krušných horách byli zimy ale hodně podobné, na loukách okolo Klínovce závěje kolem 4metrů běžně
A stále sněží....od včerejška 20-25cm sněhu.
Co se mi líbí, že dokážou bezproblému fungovat aniž by se musely solit silnice. Tomu říkám ohleduplnost k přírodě a né jak u nás kompletně spálený stromy v dosahu silnice.
https://hdontap.com/index.php/video/stream/downtow...
Che, kouknul jsem na GSF, takže do 7.12.máme mít nádherné 3mm srážek, to mi větší úhrn udělá ranní rosa,nebo námraza., takže první ležící sníh u nás patrně nebude, ale neklesejme na mysli, příroda to vymyslí.
A ještě jsem kouknul na ten vortex, zase se nám to oteplení ve vysoké výšině 30.000m odsunulo o další den...
Prady
No psal jste teploty 25-30, takže na pěstování ideální, navíc hodně slunečního svitu a zásoby vody ze sněhu v půdě hádám vystačí na hodně dlouho, to je pohádka, jestli teda nebude problém v půdě, když vidím ten jehličnatej les + živiny budou asi dost vyplaveny nebo ne?
Jinak dnes opět otřesné počasí, necelých v +5 a chvílemi fičák jen to hučelo, odpo najednou klid a začalo mrholit, mě bylo při práci na zahradě teplo ažaž, ale když jsem kouknul na Slovácko, tam měli zase +10, a ještě je tam má líznout ta letošní 1. sněhová Alpská vlna.
Model GFS je úplně mimo
Už jen to rozložení srážek v neděli a pondělí, kdy další 4 modely ukazují přechod níže s frontálním rozhraním přes ČR, tak GFS si jede své Už jenom že má být u nás SZ proudění mě baví Já jestě nezapomněl na jeho předpověď z 28.1. kdy byla stejná situace ale GFS s GEM jel své
Který model vlastně na sněhové situace používáte!?
Severozápad přibližně v rozmezí od 600 do 900 m.n.m. posledních 8 dní ve dne v noci nepřetržitá mlha. Podobně jako dnes do toho občas mrholí. Posledních 17 dní byla mlha každý den, ale 3x za tu dobu na pár hodin přerušena. Takové počasí zde v posledních 20 letech nepamatuji. Na změnu už čekají i Ti co počasí moc nesledují.
ROFA
Ano mohu s tím souhlasit od soboty do dneška převažovalo furt zataženo inverzí ani teplota se skoro neměnila za celou dobu se pohybovala kolem 4 nebo 5 stupňů a na denní době vůbec nezáleželo docela zvláštní teď se po okluzní frontě konečně trochu vyjasnilo a teplota začíná klesat docela jsem rád že už přichází změna zítra třeba uvidíme i slunko v nejkratších měsících si ho musíme vážit a na víkend se těším konečně má být mrazivo a slunečno nejlepší by to bylo kdyby byl k tomu i sníh ale bohužel to na sníh u nás tentokrát moc nevypadá
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.