Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Nástup zimního počasí od 2.12.2019?

6
# 26.11.2019, 11:48

Straky
Ale je to tak a nejsem rozhodně jediný kdo to tak vidí.
Modely ted rozhodně jenom teplo nevidí, a když to tak není, tak tu nebudu jak ovečka přitakávat.
Já že si tu píšeme realistické a věcné příspěvky, a ne něco takového. To potom jen lidi odradí tu zůstávat a přispívat zde. Kdyby mělo být vše podle dawe tak tu máme nonstop tropy a přes zimu to pod 10 nesleze...sorry ale je to tak.
Nějakou sebereflexi prosím.
Btw: psal sem já že píšu OT pro dawe ne že OT píše dawe ;) A ano liší, ale žádný doslova neukazuje to co dawe říká, ale ano má pravdu NAO i AO jde do plusu, to ovšem ale ještě neznamená že bude 100% teplo jak dawe říká...trochu nadhled prosím. Nic není černobílé.

40
# 26.11.2019, 11:59

Doizer
Hele, vyuzivat uz skoro kazdej daweovo prispevek k utoku na nej je blby a prave, zcela bez nadhledu.. Tak s tim nejak brzdi a nezasirej to tu proste zbytecnejma , zaujatejma OT.. Prognozy se lisi a nekdo se priklani vic k zime, nekdo k teplu..smir se s tim, prosimte.. 👍 Kdybys mel u sebe celej listopad teploty kolem 15-17st jako dawe ,treba bys to s e zimou taky videl trchu cerneji.. Ja se mu nedivim.
Vzhledem k prubehu zim v poslednich 10-15 letech lze nejakou vyraznejsi bilou a mrazivou zimu ocekavat v nizinach opravdu jen s malou pravdepodobnosti.. Nicmene, vyjimkam cest a treba letos i nejaka bude.. Kdo vi...

# 26.11.2019, 12:08

Doizer
Zdravím, téma "dawe" se tady řešilo ... a stejně to je tak, jak to je ... Je to prostě troll a jeho profese se mu očividně plně daří :) taky pokaždé, co si tady jdu něco přečíst, tak mi hlavou jde myšlenka vestylu ach jo zase tam bude plakat dawe jak je sucho, teplo a já nevím co a furt jak kolovrátek. Ale nejlepší je to prostě ignorovat .. a nejvíc nejlepší by bylo možnost "schovávat příspěvky konkrétních lidi" .. to bych využil :D

A ohledně ochlazení a nějakých vloček, já věřím, že snad poprvé od minulé zimy zase uvidím něco padat :-)

6
# 26.11.2019, 12:48

Straky
Každej příspěvek, jako rly?
Já netušil že 2 příspěvky jsou každej příspěvek. A taky sem netušil že nesouhlas se hned bere jako útok...diskuze je snad od toho že když s něčím nesouhlasim a chci aby mě to dotyčný nějak podložil, tak aby me to teda nečím podložil a ja mohl danou situaci zase nějak přehodnotit, a posléze zase nějak argumentoval a ne jen plkat, sorry ale takhle funguje diskuze.
Kdyby ses aspoň podíval na moji polohu tak víš že tady zažívám téměř to samé počasí co dawe ;) Je rozdíl něco očekávat a psát o tom furt dokola s tím že to ne vždy vychází a pak je rozdíl konstatovat fakta které vidíš jak z modelů a bůh ví co všeho...A kdyby si četl pozorně tak sem napsal že s ním souhlasím v tom že NAO i AO pujde do plusu, ale že to ještě nemusí znamenat, že bude jenom teplo jak píše,takže klídek s nějakým tím tvojim útočením.
To je tak těžké přemýšlet racionálně nebo co?
Hellercz Dík za radu :)

F4
Avatar
109
# 26.11.2019, 13:03

Já doufám, že srážky snad moc nebudou, protože z toho by profitoval zase jen východ. A ochlazení bude na normální teploty pro danou dobu, takže nic mimořádného skutečně nebude, i když se těším, že už bude na chvíli i pod 5°C a ráno konečně trochu mrznout, vždyť je to otřes ty současné teploty. Od slunce teď dokonalý odpočinek.

238
# 26.11.2019, 13:07

Straky
Promiň, ale nemůžu souhlasit....
Tohle jsou jedny z posledích typických komentů od "dejva":
"to víš že jo už se ve slezsku těšíme na to sněžení,nic nebude a už tam modely cpou např. GFS teploty až +15st opět."
"prostě na mráz a sníh v nížinách můžeme zapomenout..."

Jako asi se nedaj čekat velký přívaly sněhu, ale on jen trollí tím, že popírá jakékoliv ochlazení a možnost sněhu. Přitom ta šance je slušná na nějakou zimní epizodu od víkendu a pak od 10.12.

1
# 26.11.2019, 13:29

Strako tak s tím rozhodně nesouhlasím, naopak, šance nejsou slušné! Vypadalo to pěkně, ale nyní je ta šance každým dnem nižší a nižší, že se vůbec dočkáme nějakého zimního pozdravu. I kdyby to na milostivé 2 dny přišlo, vzduch s teplotou kolem -5 ze Z až SZ směrů dá v nížinách klidně kolem 8 st., což by bylo třeba pro Prahu oteplení, máme tu už pár dní 5 st. C. A dál to vypadá, že bude ještě tepleji než v posledních dnech a tentokrát v celé ČR, klidně může být i víc než 15 st. C. A výhledy jsou jasné, teplý JZ až Z do nevidím. Prosinec bude další nadprůměrně teplý měsíc, možná i mimořádně teplý. Sníh nebude ani na horách.

77
# 26.11.2019, 13:31

aahaz
je to přesně tak jak píšeš...

6
# 26.11.2019, 13:50

aahaz
Tak já zas nechci jak by někdo řekl na někoho útočit. :D
Ale ochlazení bude podle mě větší než na hodnoty -5 v hladine 850hPa
Už jen dle modelu GFS...mnohde to má spadnout až k -8-9 hlavně tedy na SV ČR ta šance je a taková teplota už by mohla zaručit celodenní mráz i v nížinách...pokud by se tedy tak stalo. ECMWF je o něco málo teplejší ale na sněhové srážky v nížinách by to i tak mělo stačit to samé GEM ...Horší pokud vůbec nějaké budou...
Každopádně nepřát někomu srážky jen kvůli tomu, že by je člověk sám neměl mě připadá poněkud sobecké :D
Icon je bezmála nejteplejší, tedy kdoví může to dopadnout jakkoliv, ale tvrdit v tuto chvíli že bude jen teplo je docela odvážné.
PS: Připadá mě, že tady je to už každý druhý troll, jinak si nedokážu vysvětlit že někdo vidí v modelech JZ od nevidím do nevidim.

GFS, Studená fronta v první vlně
GEM, studená fronta v první vlně
ECMWF, studená fronta v první vlně
1
# 26.11.2019, 13:58

Doizer, to ukazuje teď, ale za 2 dny tam nebude ani těch -5, ty náznaky tam jsou. Mně naopak přijde v současné situaci a s výstupy modelů, resp. kam se to začíná ubírat, odvážné tvrdit, že nás, čeká nějaké ochlazení, které by stálo za řeč. Naopak Z, JZ je teď mnohem pravděpodobnější.

6
# 26.11.2019, 14:05

aahaz
Tak oproti tomu co jsme zažívali a zažíváme teď, hlavně my na V to rozhodně ochlazení co stojí za řeč bude.
Jasné je to ještě 5 dní, ale nevěřím že se to do te doby stihne přetočit do kladných hodnot...Pak je tam ještě otázka te TN nad Středozemím
V pátek bude jasno

# 26.11.2019, 14:08

Tak to konečně vypadá na sníh i u nás v Brně!!:D:D:D
A myslím že něco malého i napadne

108
# 26.11.2019, 14:35

Bude možná mrznout, ale na sucho. Takže k ničemu. Až přijdou srážky, tak se oteplí, pořád stejná písnička posledních zim

ota
Avatar
2125
# 26.11.2019, 15:27

Prady
Taky si myslím, ale celé tohle prostě vzniklo tím, že Dawe nebyl zablokován, bohužel sem nechodí diskutovat, ale jen otravovat.
Docela by mě zajímalo jestli by někdo našel nějaký delší a hodnotný příspěvek z jeho strany. Dost o tom pochybuju, když se hodně rozjede jsou to 2 věty, 1. o extrémním suchu v oblasti, kde dle všech dostupných dat spadlo letos prakticky nejvíc vody mimo hory a 2. o tom, že v Těšíně je permanentně nejtepleji, nějaká Sevilla nebo Athény jsou proti nim Sibiř.
Bohužel pak půlku diskuze zabírají tyhle nesmysly.
Jinak dnes už i GFS dává na začátku příštího týdne nějaké srážky, takže je šance že ochlazení nebude vyloženě na sucho.
Trochu prvního sněhu bych uvítal, byla by to zajímavá změna po nudném listopadu. Je samozřejmě jasné, že sníh by velmi rychle roztál, ale i přesto by to byla fajn zimní vsuvka.

2656
# 26.11.2019, 16:17

Prady
No vypadá to tak:D:D a ještě dodám že se to nakonec vyvedlo tak, že ta tlaková níže půjde od JZ k SV do Polska takže nejvíc nasněží jako obvykle na V:!!::snih: bohužel Vysočina se asi bude muset spokojit jen s popraškem:snih:;-) no a co už jsem rád, že ta inverze v pátek skončí a na víkend má být krásně:slunce::led::led::love:

Model GFS srážky 2.12.2019 06 UTC
# 26.11.2019, 16:35

Tak pořád se tu píše, že na Moravě nasněží a podobně. Jenom abychom se nedivili. Trend modelů od nedělního večera je pomalu vzestupný. Zatím co v neděli večer tam byly celodenní mrazy, tak teď už jsou tam teploty okolo -1-1 C. Teploty jsou to pořád pro sníh příznivé, ale už to začíná být docela na hraně. A 1-2 C nahoru v pondělí odpoledne bude znamenat, že místo 10 cm sněhu naprší 5-10 mm deště při teplotě okolo 2-3 C. V polohách nad 350 m.n.m už bych se o sníh vůbec neobával. Pokud budou modely dál zvyšovat teploty, tak celá tato výrazná zimní epizoda může skončit na poprašku sněhu v Ostravě v úterý ráno, který od středečního odpoledne roztaje. Nechci být pesimista, ale je to 1 z teoretických rovin, jak celá situace dopadne. Pozitivní je, že se vyskytnou srážky ve skupenství pevném na horách a začne se vytvářet zásoba vody na příští vegetační sezónu.

# 26.11.2019, 17:00

Tak aktualizace modelů mě překvapili:D
Upozorňuji že toto je kombinace všech modelů! Jednotlivé modely se mohou lišit
Zatím to vypadá že první srážky přijdou v neděli večer na v noci na pondělí od JZ a to na celé území v podobě občasného sněžení. Další přijdou v pondělí odpoledne, ale ty již budou častější na Moravě.
Balance celkového sněžení vypadá takto:
Západní Čechy: 1-3cm hory i více
Střední a severní Čechy:1-5cm hory i více
Zbytek Čech:3-10cm
Vysočina+Morava a Slezsko: 5-15cm
Zajímavé ovšem bude sledovat teplotu povrchu, který je celkem teplý a mohl by způsobit (např v Brně) že sníh se neudrží!

42
# 26.11.2019, 17:10

Sněžník
Ty centimetry jsou sice hezký, ale vše až od určité nadmořské výšky a na horách stále nic moc na to, že začíná zima.

# 26.11.2019, 17:15

aura333
Vypadá to že i v nížinách bude sněžit:)
Budou ale rozdíly mezi Brnem a třeba Blanskem. Já si myslím že lehký poprašek přijde.

117
# 26.11.2019, 18:05

V předpověďi počasí říkali,že pondělí 2.12 zatím vypadá na vydatné srážky.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.