Diskuse o počasí Nástup zimního počasí od 2.12.2019?
Tutugon
K Vánocům přituhne, aby se 23.12 oteplilo k 10 C a všechen sníh slezl. To už je tady na severovýchodě taková klasika. Loni sněžilo 24.12 a sníh slezl 26.12 to byla světlá výjimka. Teď už k současnému tématu. Ochlazení se zatím u nás projevilo hlavně nízkými odpoledními maximy. Noci na Ostravsku byly zatím docela teplé. Teplota se pohybovala mezi 0- -1 C, takže teplotně průmerné až slabě nadprůměrné. Teplota zatím moc sněhu nepřeje. Sice se od SZ ženou nějaké srážky, ale teploty jsou stále nad 2 C. Teplota na chvíli poklesla k 1,7 C, ale nyní je zase 2,2 C. U vás na Vysočině by sníh napadnout mohl a dneska si dali pěknou sněhovou pokrývku na Slovensku. Ostrava je opravdu už jedno z mála míst ve střední Evropě, kde se stále nevyskytlo 1. sněžení sézony. V Brně už si dali poprašek v Praze rovněž. Ale Haná a oblast v okolí Moravské brány a Ostravské pánve stále na sníh čeká. Sníh se možná ještě nevyskytl v Polabí, ale tím si nejsem jist.
palma
Já právě nevím,ale myslím, že i těch 10 vloček se dá považovat za 1. sněžení. A poté se určuje, kdy sníh dopadne na povrch jako souvislá vrstva sněhu.
Sněžník
Aha vy jste psal, že v Brně sněžilo posledních 20 minut, tak jsem z toho nějak usoudil, že byl u vás poprašek, ale jestli bylo teplo, tak se sníh nedržel. Toho se právě obávám dneska v noci, že sice budu evidovat 1. sněžení, ale na sněhovou pokrývku si ještě počkám. Vy jste psal, že ráno by mohl ležet poprašek.
A proč jsem ho z toho dneska, tak skeptický, protože tady v Ostravě nejsem zvyklý čekat na 1. sněžení sezóny až do začátku prosince, a proto doufám, že už dneska konečně něco spadne, ale pořád se mi nelíbí ta teplota. Jiné roky už jsem měl za sebou na začátku prosince už vyráznější sněhovou epizodu.,2010,2012, 2016,2017,2018. Ale po projetí v archivu jsem zjistil, že jsem jenom rozmazlený posledními 3 zimami, které přinesly sníh na konci listopadu. Zima 2009 přinesla 1. sněžení okolo 13.12. 2011- na začátku prosince a 2013 okolo 7.12 a v zimě 2015/2016 se 1. sněžení objevilo až na Nový rok.
logitech
Přístí týden vypadá na další ochlazení, tak se už taky snad konečně dočkáte. Oteplení by mělo přijít o víkendu a od 11,12.12 další ochlazení, ale v případě potvrzování by bylo asi dobré založit nové téma, nebo počkat na článek od In-počasí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.