Diskuse o počasí Jaká bude zima 2019/2020?
Dnešní článek s aktuálními výstupy a výhledy - https://www.severe-weather.eu/global-weather/motnh...
V kostce - se zimou to vypadá špatně uvidíme, co ukáží další týdny a ty 2-3 měsíce.
Ta inverze vypadá docela solidně v modelových předpověďích, potrvá snad až do Vánoc a dále kam až modely dohlédnou. Jinak lituju, že sem něco psal o suchém a vlhkém cyklu, kvůli mě tu vznikla nesmyslná debata o povodních. Chtěl sem jen napsat, že se asi nacházíme v dlouhodobém suchém cyklu a předtím byly často povodně, toť vše.
Lucina
JO, trefa, to Vaše vyjádření k prosinci, že když teď není zima, není to nic zvláštního.. jo jo, za těch deset let. co to tak plus minus je, jsme si už na to zvykli a nepovažujeme to za až tak zvláštní.. a za dalších deset let budeme říkat, že když je v lednu okolo nuly, že to není nic zvláštního, a za dalších deset let budeme říkat, že je to zvláštní, že napadl sníh...
Spíš než odhad vyslovím zbožné přání. Ať je zima klidně nadprůměrná (teplá), jen při jejím konci trošku normálu (březen, duben - no dobře, to už je meteojaro), aby nedošlo k předčasnému kvetení a následnému pomrznutí možné úrody. Taky ať dost prší nebo sněží, to je jedno, ideálně v březnu epizoda s 30 cm sněhu nebo adekvátně deště (může být každý měsíc - opravdu jen zbožné přání (cha cha cháá…)), ať je trochu zaděláno do vegetace. Hlavně ať není nějaký pitomý holomráz (stejně aspoň týden deset dní bude - prostě to tak teď chodí) a když už přijde, tak ať to není v době květu (a tím nemyslím sakury - ty kvetou snad celoročně..).
Lucina
Já to vidím podobně - zima v prosinci je poslední roky hodně velká nejistota. Všichni si ji přejeme aby nám splnila romantiku bílých Vánoc, ale to je spíše záležitost vyšších a horských poloh a letos zřejmě ani to ne. To hlavní se poslední roky odehrává v lednu a únoru, kdy bývá i na horách nejvíce sněhu a počasí bývá pro zimu stabilnější než v prosinci. Rozhodně bych neházel flintu do žita kvůli teplému prosinci a nechme se překvapit v lednu a únoru - loni se to povedlo a u nás byl sníh až do konce března a i ve středních Čechách bylo pár epizod s 20 cm sněhu :-)
S menší přestávkou jsem se podíval na indexy AO a NAO a koukal jsem, jak mají spadnout. Zejména AO víc než původně byla předpověď. Jen mi nějak nesedí to co nabízí ve svých předpovědích modely - GSM atd. Svým způsobem si předpověď NAO a AO odporuje s předpovědi modelů. Jsem zvědav co z toho bude. Jediné co mne napadá, jestli v tom nedělá paseku indickooceánský dipól, který je letos "ve formě". Pokud ano, tak nám mohou být nějaké indexy ukradené.
Petr75
Prady
Co se týče sněhu v okolí Prahy, bývá ho nejvíce vždy ve směrech západ, JZ, jih, JV, kde jsou souvislé pahorkatiny o nadmořské výšce kolem 400-500m. Směrem na JV od Prahy pak rychle přibývají průměrné srážky. Centrum Prahy má 480mm ročně a Ondřejov kousek na JV za Prahou má už 670mm ročně (o 200mm více). Je to tím, že se tam nachází návětrná západní strana (okraj) Vysočiny v okresech Benešov a Kutná Hora. V tomhle mám docela přehled, jednak sem dříve přispíval z Prahy a o klima a srážky se detailně zajímám.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.