Diskuse o počasí Ochlazení od 18.1.2019
Lucina
Právě to loňské extrémně teplé "jaro" byla jedna z příčin ještě teplejšího léta - moře se na severu příliš a brzo prohřejí a pak podporují vznik konstantní tlakové výše, která nás tu ovlivňuje vedrem a suchem. Chtělo by to chladnější/ne tak teplé jaro a možná tak bude snesitelnější i léto.
Jinak zima v Praze, resp. ve většině nížin v Čechách, je naprosto tristní několikátý rok po sobě. Přes den většinou lehce nad nulou, v noci občas slabší mráz, beze srážek, beze sněhu, naprosto o ničem. A výhled dokola to samé. Kdyby aspoň občas zapršelo, ale jsme tu opět na suchu, měsíc co měsíc
Ondra83
Ano já vím, právě proto se toho jara a pak léta bojím. Dřív bylo mé nejoblíbenější roční období jaro. Teď už je to hold zima.
U nás většinou zima bývala v únoru a to byly holomrazy.Takováto nadílka sněhu dlouho nebyla, i když je to bohužel jen na 1-3 dny.Den jako je ten dnešní si už asi ani nepamatuju kdy byl naposled... smutné
Hmm, nevzalo mi to celý obrázek je to globální teplotní index pevnina oceán, od roku 1880, https://cs.wikipedia.org/wiki/Instrument%C3%A1ln%C...
hellercz
Však to taky říkám, jak si ty věštby odporují, a že žiji aktuálnem, tedy nyní zimou..ovšem celkový trend teplot míří vzhůru globálně, a ten článek mi dorazil mailem od známé, která se ptala, jestli to tak bude, poslal jsem jí obratem fotku těžítka ve tvaru koule z průzřačného skla..
Jinak nám to tu hezky leze nahoru, z -8 už jsme na -1,5...
palma
Ano, pevnina bude přehřátá příliš na to, aby sem do srdce střední Evropy doputovala z Atlantiku kompaktní srážková oblačnost, přetočené níže z Jadranu budou jen nárazové a v periodách rizikové. Hlavní roli bude hrát charakter krajiny, holá=termika beze srážek nebo pokrytá vegetací s promyšlenými větrolamy, je na nás, co zvolíme. Srážkově bych to viděl na stepní klima s keřovou výsadbou, klidně 200-250mm za celý rok s letními měsíci s pár mm srážek.
Yurri
Jo joo, taky už jsem částečně připraven, do hloubky 30 cm mám v půdě na zahradě namýchaný hydrogel, kapkovou závlahu mám rozvedenou, úspora tak 70% vody celkem, plus výsadba více méně suchomilná, plus nějaké bobuloviny, meruňka, jabloň, apod, vše zezavlažováním ke kořenům,kompost vlastní, mulč vlastní. voda ze střechy, trávu sekám maximálně na á cm, kratší ne.atd, atd. nějak přežiju...
Nějak nerozumím tomu prudkému ochlazení, co se tady v mojí lokalitě děje. Nemám žádnou lepší meteostanici, tak jsem z toho zmatený.
Ale je možné, že dnes ráno bylo -12, pak se oteplilo na 0°C přes den a nyní už je zase až -13 ? Když jsem šel odpoledne venkem, bylo příjemně a teď tam je kosa, až šimrá v nose A to tady normálně takové výkyvy nebývají zvykem.
hellercz
Je to zajímavé počasí, ale určitě to způsobuje relativně velká sněhová pokrývka. Tady v noci bylo -12,3°C, jenže přes den byla docela dlouho mlha a tak celý den docela mrzlo, maximum bylo -5,3°C ve chvíli kdy se vyjasnilo. Teď už máme -13°C. Samozřejmě je nezbytné aby bylo jasno a bezvětří nebo slabý vítr. Vaše stanice ale určitě může ukazovat dobře, v některých místech na jižní Moravě totiž v noci měli až -17°C a přes den až 3 nad nulou. Je to rozhodně zajímavé a netypické počasí.
hellercz
Pěkně se tam ochlazuje: https://www.in-pocasi.cz/meteostanice/mapa.php - přičetl bych to vlivu sněhové pokrývky a slabého větru. Na zbytku území buď fouká vítr a nebo není skoro žádný sníh.
Dobrý večer, dá se to tedy vysvětlit tak, že velmi chladný vzduch zůstal "v údolích řeky Moravy"? Tzn. není profouklý a zůstává v těch (nej)nižších polohách. Neboť např. SV Moravy, Slezsko, Vysočina a jiné lokality mají daleko menší mrazy. Co se ale dívám na grafy aut. stanic, tak vítr je většinou velmi slabý i na těchto stanicích ... A velmi chladno má aktuálně i Šumperk, Štíty apod., což už jsou střední polohy v blízkosti hor.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.