Vypadá to, že k nám ještě pronikne studené S až SV proudění s přechodem tlakové níže, která se navíc podle prvotních prognóz zastaví nad střední Evropou ! No to bude ještě asi veselo.
NesQuiK No nějak takhle asi. Ale pochybuji, že to bude tak vážné... Spíš si myslím, že se dostaneme do normálních teplot do +10 °C v noci okolo 0 °C a na horách menší mráz.
Výhled teploty nad Evropou v hladině 850 hPa na 17. března 2018 Zdroj: Meteociel.fr
No, muze se to stat samozrejme. Je to sice vic nez tyden daleko, ale nic extra vzdaleneho.
T850 pod -20 a Arkticke dny v nizsich polohach uz snad nedame, na horach byt muze i v dubnu Arkticky den (Snezka, Praded vyjimecne). Ledovy den se od roku 2000 vyskytl v Praze 2x temer koncem brezna a v Klementinu jich par bylo i v prvni dekade dubna od r. 1775.
Tak od cca. 20.3. celonoční mrazy klidně až k -5 a i přes den jen slabě +, v noci klidně může něco nasněžit, už se to čeká delší dobu, tohle oteplení je jen přechodné, jinak každou noc je půda znovu zamrzlá a sníh mám ještě skoro na půlce záhonů (je pravda, že jsem mu trochu pomohl lednovým prolitím).
Pro přírodu by bylo ideální pozvolné oteplování, určitě ne +15 a jsem rád za noční zamrznutí, jinak škůdci žerou stromy jako o život (nevím, zda to nestihli už v lednu - dám vědět)
Ve druhé polovině března už nějaké celodenní mrazy nejsou moc normální GFS to tam na pár dní maluje, mrazy v noci kolem -5 a k nule přes den, to nic moc. To by byl březen podobný jako v r2013. Tato zima je fakt padlá na hlavu, nadprůměrně teplý prosinec, extrémně teplý leden, hodně studený únor a březen dost nevyrovnaný zřejmě s teplejší první polovinou než druhou.
Předjaří už nastalo, aktuálně +13 a jasno s pár cirry, v poslední dekádě března už by v noci -5 být nemuselo - to už je i u nás výjimka, o sněhu to není, ten může padat i při +5, teď mě zajímají teploty.
Tak včera vyšel výhled ČHMÚ na měsíc a byla včera i p. Karasem potvrzena interpretace, že noci by už měly být bezmrazé během celého předpovědního období, no tak to je hooodně odvážné tvrzení, beru odborníky za slovo, asi mají důvod modelům nevěřit.
kocor Pamatuji si jak CHMU ze začátku února taky nepočítal ve výhledu s arktickými mrazy na konci února Takže brát vážně to, co jejich měsíční výhled uvádí, je tak 50 na 50