To co se každý den měnilo se nakonec otočilo dobře 7.2 od JV nás ovlivní frontální systém spojený s tlakovou níží nad centrálním Středozemím. Začne to v odpoledních hodinách na JV postupně se sněžení dostane i na ostatní území kromě S a SZ Čech. V 1.polovině noci bude sněžení i vydatné 2-3 cm/h.Napadne 1-5 cm. Ve středních Čechách a na Moravě od 4-10cm ve vyšších polohách až 15 cm. A na JV a J ČR 6-12cm na českomoravské vrchovině až 15 ojediněle 20 cm sněhu. Sníh bude do cca 400m.n.m mokrý a na JV hrozí i srážky smíšené. Tohle není nějak extra zvláštní situace ale tuhle zimu zatím asi jedno z nejvýraznějších sněžení.
Modely se stále neshodují. Aladin ukazuje bezvýznamné sněžení, GFS normální a ICON o trochu vydatnější.
Můj názor: na severu nenapadne vůbec nic, na jihu to těch 10 cm být může. Na horách zcela zanedbatelné sněžení, v nížinách o něco vydatnější, ale tyhle situace v jiných letech přinášely i 20 cm sněhu do nížin. To nehrozí.
Tyhle tlakové níže jsou strašně nevyvzpytatelné, mohou se posouvat klidně o 200 km. Navíc to sněžení vůbec nemusí dorazit, i to se už párkrát stalo, ale také může napadnout 20 cm po celé ČR. Modely se strašně neshodují, na přesnou předpověď si budeme muset počkat až do zítřejšího večera.
Tím že jsem na jihu, tyto níže víc sleduju. Nejsou každý rok, ale v r. 2006 a 2013 z nich tady spadlo víc než 20cm. Záleží jak vydatné srážky z ní budou, vypadá to, že se to bude rozpadat a nepůjde na sever. Spíš nás to jen lízne, ale 6 až 10 cm by bylo pěkných.
Tomamir tobě to skoro vždy vyjde a tak máš kliku,že jsi náš kraj vynechal Koukal jsem na to a bude to o fous,ale asi to k nám nedojde a když,tak pár vloček.V noci uvidíme
Jižní Morava - Hodonín, už 1,5 hodiny nádherně hustě sněží a drží se to, za ten moment je krásně bílo a dovolím si tvrdit že již ted je to nejvyšší sněhová pokrývka této zimy. Jsem spokojený
Strahovice, okres Opavam aktuálně -1,5C a už se to k nám pomalu blíží doufám že těch 5-10 cm napadne chci vzít neteř na boby byla by to nejvyšší sněhový pokrývka této zimy
Jaká si myslíte, že je šance, že sněžení dorazí až na Prahu-východ (Říčany)? Fronta postupuje dost pomalu. Hlavně ať se nezačne rozpadat. Kéž by se začala otáčet (rotovoat) z východu na západ, byla by tam pak šance na nějakou pokrývku i u nás
Tomamir nechci sníh,ale je to tady takový smutný.Něco málo napadne asi po víkendu,ale na lopatu to zřejmě nebude.Jsem zatím v klidu do 5cm mi to nevadí.Oni pak bolej záda jak je toho moc.Když jedu na Pěnčín k holce,za Vrkáčema v lese na Dolní Černou začíná sníh a u holky je stále 20-30cm.Tady jen haldy kam se to házelo.Marně pátrám v paměti ,ale takovej leden a začátek února nepamatuju.Aby to neblblo v březnu a dubnu.....
Aladin dle nejnovějších výstupu přesunul nejintenzivnější sněžení místo vysočiny na samotný východ ČR doufám, že se mu to vyplní a dočkáme se tady pěkného zimního počasí a alespoň 10 čísel sněhu