To výraznější ochlazení by mělo přijít až tak v polovině příštího týdne (středa 10.1.) a denní teploty by se mohli pohybovat kolem nuly. Sem tam pod nulou sem tam lehce nad nulou. V noci rtuť nevystoupí nad bod mrazu, bude se držet tak u minus 2 až minus 5. V jednom výhledu na letošní zimu předpovídali pro střední Evropu nízké teploty až koncem zimy. Možná se ochladí ještě v druhé polovině ledna a zimu nám přinese únor... Myslím si však, že jako vždycky ta pravá zima udeří v březnu a bude chumelit i v nížinách!
Ochladí se na 100%, ale nebude to nic výrazného. Bude foukat vítr od východu až severovýchodu a pak se to přetočí na vítr od jihovýchodu. Takhle to bude několik dnů a pak nejspíš se protlačí zpátky západní až jihozápadní expres. Celou dobu budou teploty nad 0 přes den, kromě vyšších a horských poloh. Takže na leden je to slabý ochlazení.
Počasí je perfektní,ale mě chybí ty sumy srážek v Německu,kde jsou povodně,na nás zbývá vždy desetina,ale jak je rozmrzlo,tak se to aspoň vsakuje,kdyby mě roztálo 15cm,tak budu skákat radostí,prostě skromnej kluk.
GFS dává hodně dopředu značný ústup chladného vzduchu ze Severní Ameriky ve druhé polovině ledna, to by pak dávalo šanci na aspoň trochu normální zimu v Evropě. I tak se ty extrémní mrazy v USA drží neuvěřitelně dlouho.
Ondra83 Souhlasim...to je sance na zimu v druhe polovine ledna...taky jsem pro tuto variantu hlasoval tady v nejake ankete...No, uvidime, je to jeste daleko...
Tak střední Evropa je celá v teplém proudění tak ani nemá odkud přijít chladné počasí, ani v Rusku zatím nic moc, teplo, teplo..... , modely můžou jít do háje, poslední dobou je to čím dál horší a na týden dopředu je nemá cenu brát vůbec vážně. Jsem z téhle zimy zatím hodně zklamaný a doufám že se to v půlce měsíce změní, s takovouhle bude zase jaro stát za starou belu, páč se to protáhne až do května....