jaká je a bude zima těžko psát.Záleží od místa.Budu psát o mém okolí.Krkonoše mají sněhu dostatek.Jizerky také.U nás je momentálně nějakých 21cm a stále pod nulou.Dneska po dlouhé době pár hodin sluníčka a prašan slehl na 21cm.Co se zatím nechá s jistotou napsat je to,že se střídá rychle teplé počasí se studeným.Pokud nepřijde něco z východu (zatím je relativně teplo i tam) tak se ráz počasí měnit nebude.Nasněží,pár dnů to zůstane a přijde oteplení.Teplé je tady myšleno v lednu nad nulou i třeba jeden stupeň.Myslím,že dělat závěr nad zimou 17/18 je příliš brzo.Pamatuju ale v posledních letech horší zimy.Mě tato "teplá" zima vyhovuje.Bohužel nás čeká ještě celý únor,březen a zima tady umí vystrčit růžky i v dubnu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2017/2018
alka
Souhlasim byvaly sousede... Ano, zima je rozhodne teplejsi, ale mohlo by byt i hur...my tu meli 14dni nadilku v pulce prosince, pak mesic bida a ted tyden nadilka v lednu...idealni to rozhodne neni, hlavne ty prudke zmeny (stala ta zima fakt jako neni, s tim jsem pocital pred jejich zacatkem ze to bude nahoru dolu), ale nic nenadelame a jak uz jsem psal, mohlo by byt i hur...Uvidime co dal, zima jako obdobi jeste rozhodne nekonci, ted bude tyden par nad stupnu nad 0 (v noci kolem 0) a co bude dal se uvidi...
Biochemik
Souhlasim, ale je otazka od kdy tu zimu berete...ja nejsem profesi meteorolog takze beru od detstvi obdobi astronomicky, neboli zima od 21.12., takze ja mam dnes za sebou presne 1/3 zimy... Tim ale hur, protoze tim padem nepocitam do zimy tu krasnou 1. polovinu prosince, coz znamena, ze i v nasi nadmor. vysce za mesic (1/3 zimy) mame teprve tyden snih...takze at to pocitate jakkoliv, je to velka bida ta zima... Vim ze na horach je toho snehu fakt mraky, ale kolik % lidi zije ve vyssich polohach...jen ti maji super zimu, zbytek bidu... Ale opakuji, mohlo by byt hur a zima nekonci...
Poměrně zajímavé je srovnání max. výšky sněhu v jednotlivých pohořích v ČR.
Březník a Plechý na Šumavě přes 2m.
Labská bouda v Krkonoších téměř 2m.
Jeseníky téměř 1m.
Lysá horá v Beskydech cca 50cm.
Takže nejvíce má Šumava a Krkonoše, ale docela o dost víc, než Jeseníky a Beskydy. Jako kdyby většina sněhových srážek se držela spíše v Čechách, než na Moravě a ve Slezsku. Člověk by si řekl, že je to tím, že Čechy to mají blíž k Atlantiku, ale rekord max. výšky pro celou ČR je z Beskyd na Lysé hoře.
Co jsem zaslechl, tak v Aplách mají cca 3x více sněhu, než průměr. Představte si až to všechno bude tát, tak tam nejspíš budou docela velké povodně.
ja myslel..ze rekord ma Labska bouda 4m...no nic.. to je jedno...spis by me zajimalo..kde je to snezeni z Nemecka
V alpach jsem nekde videl uz pres 5m.
Ja kdyz byl pred 10lety v Italskych alpach Livigno atd..tak tam bylo taky pres 4m...takze zase takovej extrem to neni.
logitech
Nejvyšší naměřená sněhová pokrývka Lysá hora, 9.3.1911 491 cm
http://www.in-pocasi.cz/archiv/
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.