Diskuse o počasí Jaká bude zima 2017/2018
betonmen
Letos se zadny nadprumerny rok jako celek rozhodne nekona, letos je to nahoru dolu...Bohuzel od konce cervna to zadna nadprumerna slava nebyla: Tady statistiky z Liberce:
leden - na S Cech napadlo snehu, ze to nepamatuju nekolik let + obcasne drsne holomrazy, celkove leden vyrazne teplotne podprumerny
unor - 1/2 prumerna, 2/2 nadprumerne tepla
brezen - nadprumerne teply, ale az na posl. 5dni zadny teplicko nebylo
duben - krome 4dni vyrazne podprumerny
kveten - 1/3 podprumerna, 2/3 nadprumerne
cerven - vyrazne nadprumerny
letni prazdniny - za cele leto pouze 2x tropicky den a 0x tropicka noc, ale statisticky prumerny (cervenec lepsi nez srpen)
zari - krome 4dni rozhodne podprumerne
rijen - 1/2 skonci podprumerne, pristi tyden bude nadprumerny
Uvidime jak to bude pokracovat dal...o tom muzem jen diskutovat a tipovat...nikdo ani nevi jak bude na konci rijna...
těžké i odhadovat,ale v dubnu o tom můžem pokecat
Podle mě by v zimě mělo být chladněji jak v září a říjnu.Jeden ale nikdy neví.Mělo by jako každý rok, alespoň u nás, napadnout tolik,co uvadějí statistiky jabloneckého nádraží a to je něco kolem 400cm sněhu,ale ani tady si netroufnu odhadovat.Jisté je,že cca 10 dnů tuhej mrazů přijde i letos.Nepamatuju zimu kdy se tak nestalo.ZIMA BUDE , ale jáká.......
Je mi celkem jedno, jaká bude zima, hlavně ať nejsou inverze!!! Všude smrad, mlha, žádné slunce, zima, to je snad nejhorší typ počasí co znám. V pacifiku se ale začíná objevovat la Nina, to by mělo znamenat příchod chladněších zim s větším množstvím sněhu do Evropy. Na konci listopadu budeme moudřejší.
Asi tak...poradne ani nevime jak bude na konci rijna, protoze to modely den co den meni o 180° natoz lamat si hlavu s prosincem a lednem... Nejsem Dasa...Jedno je jiste...budou vpady tepleho vzduchu, budou vpady studeneho vzduchu, bude i snih...to vsechno bude... Ale odpoved na otazku co bude prevladat a kdy, nam ted nikdo s jistotou nerekne...nevime jak bude, dokud to neni max tyden pred nama...
Ano, nemá smysl zde věštit jaká bude zima, ale toto téma má zde již dlouholetou tradici. Myslím si, že by toto téma mělo sloužit například k diskutování o Svatomartinské huse nebo o vývoji klimatických modelů, které ukazují odchylky na jednotlivé měsíce. Mimo téma mi ani nepřijde diskuse o různých pranostikách atd. Pamatuji roky, kdy bylo toto téma založeno již na konci srpna a diskuse v tomto období byla v plném proudu. Počasí mi ovšem přijde posledních pár let čím dál tím méně čitelné, a proto je logické, že nemá smysl věštit jaká přesně bude zima. Zima dle mého názoru zatím může být opravdu různorodá, co se lokality týče. V mé loklaitě jsem spozoroval například kočky, které jsou přes zimy v barácích, mají opravdu velmi hustou a dlouhou zimní srst. Můžu s klidem říct, že v loňském roce tomu tak nebylo a i přesto byl leden v Brně prakticky celý na sněhu. Nechme se tedy překvapit a uvidíme.
Tak já si také něco tipnu. Podle mě bude zima teplotně podprůměrná a srážkově nadprůměrná. Chladný bude zejména prosinec a také únor, leden by měl být teplejší. V prosinci očekávám holomrazy a v únoru nějakou sněhovou bouři. Usuzuji podle vývoje v minulých letech a také, že je nyní jev la Nina. Arktida se také prochlazuje více, než jindy. Upozorňuji, je to pouze tip a ve skutečnosti to může být úplně jinak.
Každý sleduje to své, a přestože mi to tu leckdo vyvracel, dokonce sám admin, jsem zvědavý na charakter zimy jako celku. Věřím, že velký vliv má nedávné počasí v Karibiku na zimu v Evropě. Loni jsem si dělal statistiku hurikánů dle kategorií a co si pamatuji "lepší" zimy, na konci léta toho samého roku byly v Karibiku vždy hurikany třídy demolice/katastrofa. Teď do mě.
gfalcone
CFSv2 se uz tolikrat nehorazne seknul, ze jsem na to prestal koukat...tento model je uplne mimo... Chapu ze predvidat na mesice dopredu je tezky (uprimne spis nemozny) a je to dost videt, cimz totalne ztraci vyznam na to vubec koukat a delat z toho nejake zavery ci sve plany.... Musime se nechat prekvapit, protoze jak uz jsem mnohokrat psal, NIKDO a NIC nevidi dal jak na max 1 tyden...veskerym predpovedim za tuto lajnu se nesmirne snizuje pravdepodobnost, ze to vyjde...Jasny, kdyz budete predpovidat jen, ze bude podprumerne,prumerne,nadprumerne, tak mate 33% pravdepodobnost uhodnout Vanoce v srpnu, ale pokud chce clovek smysluplnejsi predpoved tak neni sance...
Ja jsem velice oblibena rosnicka v praci, doma i mezi prateli, ale dal jak na 5dni se neodvazim, protoze vim ze i sebelepsi modely maj i na blbych 10dni tak 20% sanci a byl bych spis k smichu (do tech 5dni to vychazi skvele, napr. pred tou vichrici ted v nedeli jsem varoval pratele a rodinu uz ve stredu a uspesne vc. kdy bude vrchol a jake budou cca narazy, aby se na to mohli aspon trosku pripravit)...
Samozrejme tipnout si zimu muzeme kazdy...osobne tipuji ze zima bude jako loni, neboli prosinec i pres nejaky ten vpad studeneho vzduchu celkove spis mirne naprumerny a poradna snehova nadilka a holomrazy prijdou v lednu...ale je to jen tip...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.