Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2014/2015

# 31.10.2014, 11:34

Zdravím všechny. Několik let sleduji vaše diskuze o počasí a nedalo mi to se nezaregistrovat :). K tomu jaká bude nadcházející zima - sami víte jak se ze dne na den měnili loňské předpovědi. Modely čmáraly ráno něco zcela jiného než večer až mi z toho šla hlava kolem :). Jedno vím přesně. Teď mně budete kamenovat, ale dám víc na přírodu než na modely :). Loni se k našemu domu skoro vůbec nestahovali ptáci. Letos již teď plné stromy sýkorek. Myši jsou zalezlé - kočky nám bohudík ani jednu nepřitáhly domů :), na stromech se sále drží listí a dokonce i jablka, neřádí zatím žádné vichřice jako před teplejšími zimami, zvěř má sádla, že se jím pomalu dusí, před týdnem jsme malovali a už se nám dovnitř natáhli všichni pavouci zvenčí, o nadúrodě žaludů, kaštanů, šípků, hub.....ani nemluvím. Žijeme 20 let cca 750 m.n m. a věřte nebo ne podle těchto věcí se řídíme a zatím podle nich vždy zima vyšla. Možná bude teplejší její první dekáda, ale když to vyjde jako vždy, tak pak přijdou dost velké mrazy.

818
# 31.10.2014, 12:12

JanK42
Toto bych sem ani už nedával, to je taková rutina. Naše české už mají velké zimní předpovědi za sebou od září. ;-)

41
# 31.10.2014, 13:22

dramyku
Souhlasím s uživatelem Alejandro.Marquéz, my se nacházíme ve středních čechách na Kladensku a po teplé zimě bylo úrody plno, jahody angrešty a jiné ovoce, navíc žádné růže nezmrzly narozdíl třeba od zimy 2012, kdy jich zašlo opravdu mnoho:)

# 31.10.2014, 15:02

Petr12
To sice ano, ale pokud vím, tak El Nino má v plné síle nastoupit až v následujících měsících a nikdy se dopředu neví v jaké míře bude počasí ovlivňovat a nevěřím, že by jakejkoliv model dokázal odhadnout, jak se bude tento jev chovat. Na severní polokouli má sice vliv menší, ale nějakej mít bude. Je možné, že pak budou modely ukazovat něco jiného.
Pokud ani letos nejsou dostatečné předpoklady pro studenější zimu, tak už opravdu nevím, co je potřeba pro minimálně průměrnou zimu. Ať už modely hovoří co chtějí, tak bych řekl, že podle dosavadních poznatků z průběhu počasí za letošní rok, je šance na lepší zimu než byla ta minulá.

FGh
Avatar
13
# 31.10.2014, 15:42

Lesíček
To není problém jen jevu El Niño, v atmosféře se děje tolik procesů, které ty modely nedokážou správně predikovat, že je vždy nutné počítat s tím, že ta předpověď nevyjde.

# 31.10.2014, 19:32

Pedro Salazar
Další nesmysl, který se hromadně dostal do novin po celé Evropě. Reakce v Anglii na tuto zprávu je:

http://www.so...il/story.html

Vyjádření Met Office:

There is no weather forecast for the winter. We are still in Autumn. There are absolutely no signs of any record breaking cold temperatures in the near future.

25
# 31.10.2014, 21:46

Ďakujeme za ozrejmenie ;) Lebo už z každej strany o tom hovorí niekto, aká má byť táto zima tuhá...a stále je to len bulvár :(

293
# 31.10.2014, 23:28

Tak je pravda, že úrody letos po loňské zimě bylo hodně. Ale nemyslím si, že by měla síla zimy na úrodu v létě vliv. Může být třeba i mrazivý březen, ale to je úplně jedno. Rozhodující je totiž to, zda se nevyskytne mrazík na jaře. Třeba poslední teplá zima měla negativum v tom, že stromy začali o několik týdnů kvést dříve a pak stačil na konci března jeden mrazík a bylo po meruňkách. Na stromy, které kvetou později či na úrodu na polích to pak už vliv nemá. V březnu by za normálních okolnostech mráz nic neudělal, protože by stromy začali kvést až v dubnu a nic by nezmrzlo.
Dalším problémem jsou přemnožení hlodavci. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale třeba zde na toto zima má zásadní vliv. Můžu to jednoznačně podložit. Zima 2012/2013 byla dlouhá, ale hlavně se střídaly mrazy s oblevami a hlodavci špatně přežili. Po té poslední jim nic v přežití nebránilo, namnožili se letos je jich opravdu mnoho. Jsou tu téměř všude. Divím se, že je ještě nemáme v domě. No a co se týče chorob a plísní, tak aby se dále nemnožily, tak by to chtělo zimu normální. Mráz totiž působí jako dezinfekce a zahubí to.
No a co se týče klimatického výhledu modelu CFS, tak to berte s rezervou. Všichni si pamatujete na rok 2012. Já si vybavuji, že ještě v lednu byl výhled na únor rovněž v oranžové nadprůměrné barvě. A za několik dní přišly arktické dny s denními teplotami na -15 °C a čekalo se, zda padne rekord -42 °C. To ten model ze dne na den změnil škálu z oranžové na tmavě modrou. Takže tomu nedávejte váhu.

818
# 01.11.2014, 08:43

Milan
Model CFS je docela proměnlivý, někdy je úplně mimo, jinde mu to celkem dost dobře vyjde. ZDE nabízím z archivu předpověď na druhou polovinu zimy 2011/12 od CFS a skutečně model sliboval stále nadprůměr. Atmosféra se mění jednoduše hodně rychle, stačí menší odklon od předpokládaného vývoje útvarů a průběh počasí je zcela opačný.

41
# 01.11.2014, 10:38

Teploty jsou stále dosti nadprůměrné u nás ve Hřebči na Kladensku bylo včera v maximech 15,4C a ve čtvrtek 12,2C, dnes bude ještě možná tepleji a průměr pro toto období v nižších polohách je mezi 9-10C

# 02.11.2014, 10:51

Zatiaľ to vyzerá na totálne zimné fiasko. Repríza nastavenia systému podľa lanského scenára. Arktída vyliata do Severnej Ameriky a na sever Ázie, níž nad Atlantikom a obrovská európska bublina teplého vzduchu blokujúca pevninu. Ak to nenaruší nástup El Niňa, užijeme si ďalšiu chronickú jar. Už som takpovediac vyvesil bielu vlajku, vzdávam sa nádejí na normálnu zimu, pretože inak by to bolo asi ťažké sklamanie.

ota
Avatar
2119
# 02.11.2014, 11:16

Pedro Salazar
Nemyslím si, že podle současné situace lze říct jaká bude zima. Stačí se podívat na rok 1928, do 25. listopadu teplo, jižní, případně západní proudění a pak změna a co následovalo za zimu víme. :):)

46
# 02.11.2014, 11:29

ota
I to je možné, ale v současné době není žádná změna v dohlednu. Osobně ale nevěřím, že by se mohlo stát aby byly dvě zimy po sobě tak teplé jako byla ta loňská. A výhledy modelu CFS bych se opravdu neznepokojoval. Podívejte se jakou odchylku zatím počítá pro listopad. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/images...[/odkaz] Buď teplotně průměrný a nebo jen 0,5°C nad průměrem, což podle současných předpovědí nevyjde. Ale třeba přijde nějaká změna v počasí a ochladí se. V současné době ovšem ochlazení nic nenasvědčuje. Pouze je možné, že někdy v druhé polovině letošní zimy k nám pronikne velmi studený vzduch ze Sibiře, protože již teď je tam velmi slušná zima. Co si o tom myslíte Vy?

# 02.11.2014, 12:06

ota

1928/29 sa sotva zopakuje, tá situácia bola veľmi raritná:
http://www.shmu.sk/File/ExtraFiles/KMIS/pub_cinnos...

Myslím si, že bude pokračovať JZ/J/JV trend s občasnými krátkymi chladnejšími periódami. Od toho El Niňa sa nedá veľa očakávať, nikto vlastne nevie, kedy nastúpi a aký bude silný.

Samozrejme, invázia prognóz preukrutnej zimy pokračuje, tentoraz nám ju zabezpečí zasnežená Sibír:

# 02.11.2014, 14:05

To je další blábol.... Spíš si myslím aby letošní zima nebyla ještě horší.

# 02.11.2014, 14:17

radek007:

Totálny blábol. Stredná a severná Sibír bola studená a zasnežená aj poslednú zimu a mali sme z toho prd makový. Jeden asi štvordňový vpád chladnejšieho vzduchu koncom januára.
Arktická cirkulácia je výrazne narušená v náš neprospech oteplením Arktídy a zmenami na oceáne aj pevnine. Ako uvádzajú viaceré štúdie, otepľovanie Arktídy nie je spôsobené len všeobecným rastom teploty, ale aj fenoménom označovaným ako "arktický zosilňujúci efekt" (arctic amplification). Tento efekt je podmienený najmä tmavnutím povrchu oceánov a pevniny. Častejšia absencia bieleho snehu a ľadu, resp. zmenšovanie plochy celkového morského zaľadnenia, vedie nielen k výraznejšiemu otepleniu atmosféry, ale aj zmenšeniu teplotného gradientu medzi polárnymi a miernymi šírkami severnej pologule.

Systém je narušený, pozmenený, a podľa mňa potrvá, kým sa to prestaví na nejaký "normál". Rád by som sa mýlil

0
# 02.11.2014, 15:11

Suhlasim s Pedrom mne sucasne pocasie pripomina pocasie z decembra minuleho roka tiez inverzia ktora trvala takmer cely december a potom vieme aka bola "zima".Budem len rad ked to bude inak ale moc neverim ze to bude lepsie

293
# 02.11.2014, 16:13

No ještě bych dodal, že podle mě těžko by byla v Evropě chladnější zima, pokud by v Severní Americe byla taky. Minulá zima byla v Americe jedna z nejdrsnějších - teploty pod nulou propadly hluboko na jih a bezpočet sněhových bouří. No a tady skoro jaro. No a naopak v sezóně 2009/2010, tedy kdy byla jedna z nejpovedenějších zim co se týče mrazu a sněhu v Evropě se v Americe vyskytl zase opak - velmi teplá zima. Stačí si vzpomenout na ZOH Vancouver 2010, kde bojovaly s velmi teplým počasím (v únoru až ke 20°C) a sníh jen v nejvyšších partiích hor. Takže pokud podle mě bude teplá zima v Americe, bude chladná v Evropě a naopak. Ten vzduch ze Sibiře se vydá buď na jednu stranu nebo na druhou.

A ještě jedna věc. Zde (u nás v nížině) třeba platí to, že když přijde v říjnu nějaké výrazné ochlazení, tak následující zima bude chladná a bohatá na sníh. V říjnu 2009 zasypal většinu vyšších oblastí sníh a následující zima byla nejlepší. V říjnu (na konci) 2012 i zde napadl sníh a zima 2012/2013 byla rovněž celkem vydařená.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.