Ahojte všetci, viem ze je to troška priskoro, ale zaujal ma dnes tento článok, ktorý hovorí o zime. Moc tomu neverim, po minulorocnych skusenostiach tak len že nakoľko dôveryhodné sú podľa vás tie zdroje, ktoré tam majú? http://www.to...h-uz-coskoro-
Tak sa nechajme prekvapiť, ale určite by som rad prijal väčšiu zimu ako posledný rok, ktorá bola tak slabá :-/
aka bude podla vas zima tento rok
Slabšia ako minulý rok
19 (6 %)
Podobne slabá ako minuly rok
56 (19 %)
Priemerná
88 (30 %)
Nadpriemerne silná
100 (34 %)
Veľmi silná
31 (11 %)
Celkem hlasů: 294 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
tak připadá mi že skoro uplně stejný článek je i na TN.cz jen je tam přidaných trochu odborných názvů aby to nevypadalo tak lacině. To si to rovnou přečtěte na stránkách novi a máte na stejno. Pokud to neuslyším třeba od Michala Žáka tak tomu nevěřím. Nechal bych to vše času a nedával bych sem takové přehnané a skoro nepotvrzené "prognózy". A jinak hlasoval sem bezohledu na nějaké sránky pro 4 možnost, tedy nadprůměrná zima protože u nás to vždy fungovalo na střídačku silná slabá silná atd.. a taky si myslím že když byla ta minulá tak velice slabá tak doufam že letos zase bude pořádná česká zima jak má být. To vše bezohledu na modely. A (Doufám že mě za to "teplomilové" neukamenují :-) )
dako1 Tomu na Topky.sk snad nikdo ani věřit nemůže a je jasné, že je to nesmysl. Nikdo zatím neví, jaká bude zima, takže o tom jde jen do nekonečna diskutovat bez výsledku Slyšel jste teď třeba, že když je v lese hodně hub, tak bude tuhá zima, protože příroda předzásobila zvěř.
Diskuze na toto téma v tuto době skutečně nemá cenu, čekal jsem, kdy letos padne toto téma, kdy někdo přiloží obdobný článek některého z bulvárních serverů s "velkou předpovědí" a je to tady, snad ještě dříve než loni.
Mimochodem obdobné články se zhruba v tuto dobu objevovaly i loni, znamená to asi tedy stejný scénář jako loni? Každý rok píší tyto servery prakticky to samé, rafinovaný způsob, jednou jim to vyjít musí, jen by to vycházelo častěji spíše v případě, kdyby bylo poukazováno na opak.
Teď jen můžeme diskutovat, zda inspirovaly topky tn.cz nebo naopak.
Hej, ale máme o čom Inak minulorocna zima mala byt tuším najstudensia za posledných neviem koľko aj 100 rokov Takže sám zvedavý ako to tento rok cele dopadne
Chtěl jsem toto téma založit až na první podzimní den, ale zase mě někdo předběhl. Já čekám zimu průměrnou. Vloni jsme taky slyšeli o nadúrodě hub, jeřabin, slupek od cibule a jak to dopadlo víme sami. Stejně taková zima, jako třeba 1969/1970, kdy byl sníh od listopadu až do března i v Praze už nebude. Jedno je téměř jisté- bude opačná proti té americké. A to, že v Americe napadl někde sníh už nyní, tak zrovna Evropě nenahrává. Záleží taky na El Niño, zda se opravdu ukáže. Naposledy když byl, tak to znamenalo pro zimu 2009/2010 přívaly mrazu a sněhu na téměř 2 měsíce v kuse. Zkrátka je toho tolik, co to ovlivňuje, že asi pranostiky nepomůžou. Navíc kolik už bylo v září bouřek. Kdyby to platilo, tak nás v zimě zavalí sníh metr vysoko. :-). CFS taky tomu moc nadějí nedává, ale ten se mění kažký den.
On už celkový problém vyplývá ze stanovování odchylek od průměrné teploty. Teplotně nadprůměrný prosinec může vypadat třeba tak, že v první polovině měsíce bude kolem 13 °C, ale pak teploty klesnou k -1 °C a bude hustě sněžit s významnými přívaly sněhu i do nížin. Všichni ihned řeknou, že tohle není teplotně nadprůměrné a že je pořádná zima. I když se ve výsledku modely nespletou, tak lidi stejně řeknou, že jsou k ničemu.
Jaká bude zima? Pranostiky, zkušenosti starších generací, zahrádkářů, chovatelů zvířat, myslivců - co obor, to jiná laická předpověď. Je to každopádně zajímavý pohled na počasí, nyní tedy na zimu, a tak staletími a generacemi odpozorované přírodní jevy rozhodně stojí za naši pozornost. Zima bude. Jaká? To je i přes dnešní moderní vědu stále otázka, a tak o překvapení jistě nebude nouze. A to je vlastně dobře.
Odpověď na veškeré bulvární články - Opět předpovědi na zimu v září, nicméně takto uvádět na pravou míru můžeme články na zimu každý rok a to nejen na zimu jako celek, ale poté i během zimy, neboť se objeví články typu "Pozor, napadne sníh už v říjnu" - zajisté je pak v reálu řeč o horách, což není nic výjimečného atd.
Tak, jako není o překvapení v předpovědích počasí nouze, tak to nebude ani zimě jiné. Přes veškerou techniku, satelity, družice, počítače atd., je vždy jistotou to, že předpověď, je jedna velká proměnná.
Samozřejmě, že je brzy na nějaké seriózní předpovědi na zimu, to ale není důvod pro to, aby nemohlo být založené tohle téma. Jinak, v anketě jsem hlasoval pro možnost ,,Priemerná" a osobně tipuji, že taková zima by po předloňské chladné a po loňské teplé mohla přijít. Očekávám spíše teplejší prosinec se sněhem téměř výhradně mimo nížiny, tam by se situace mohla zlepšit v lednu a nějaký ten mráz by sem tam mohl být i v první polovině února. Pak už bude sníh opět jenom záležitostí středních poloh, posléze už pouze hor.
To, co jsem teď napsal, ale samozřejmě neberte jako pokus o předpověď, je to jenom můj skromný tip na vývoj zimy 2014/2015.
Existují názory, že je souvislost mezi teplotou vzduchu v zimní sezóně na evropském kontinentu a počtem atlantických hurikánů — čím méně hurikánů, tím teplejší následná zima v Evropě. Loni se to splnilo. Jak to asi bude letos? Na teplou evropskou zimu poukazují také výsledky klimatického předpovědního modelu CFS, který provozuje americká NWS.
Letos je v Atlantiku hurikánů opět málo, ale ne tak extrémně jako loni.
To mě přijde rozumné, podle toho by se dalo částečně řídit. Přiklonil bych se k teplejší zimě, ale přeci jen s více zimními vpády než loni, něco podobného jako zima 2006/07 a poté následná 2007/08, tj. nic moc, ale nebude patřit k těm nejhorším.