Já jsem se koukal na svůj vlastní graf a dle toho šlo usoudit, že k ochlazení v tomto období již dojít prostě musí, protože se ať chtělo nebo ne, vždycky v této části ledna ochladilo (v let. 2011,2012,2013 a i nyní 2014). Ale asi záleží taky jak kde. Kdyby měl někdo stejný graf průměrných teplot za tyhle roky, tak nechť mě kontaktuje ve zprávách. Jen celkových srážek je zatím ještě málo.
Diskuse o počasí Kdy přijde zima do Česka?
Já také čekám zimu tak příští týden, a pak od února spíše oteplení. Jo a tady odbočuji k tomu, jak jsem před týdnem říkal o vlivu teplé zimy na poli především co se týče škůdců. Extrémně teplá zima prospívá především škůdcům na ...
Milan
Milane ten článek mi přijde jako : důvod ke zdražení se vždy najde. ale to je jedno, o tom si můžeme pokecat soukromně, měl bych k Vám prosbu, tak Vám napíši.
Jinak to vypadá že se TV nad SE bude posouvat směrem na JV, nikoli na západ. Je to dočasné? Myslím si vzhledem k situaci na západní straně Atlantiku spíše více pravděpodobné. Uvidíme.
Ano dorazila zima ovšem jenom v tom ohledu, že se vyskytnou ledové dny a teploty v noci možná poklesnou i pod -10. Aspoň na horách to umožní umělé zasněžování...
Ale v nížinách je nám to úplně k ničemu, protože sněhu je všude naprosté minimum a žádné vydatné sněžení se prozatím nepředpokládá, takže jediná "radost", co nás v této situaci čeká, je pohled na kovově šedou oblohu, holá a rozblácená zem a mrznutí na zastávkách.
To už mohlo zůstat těch +15, protože takto jsme si vůbec nepolepšili.
to mozna ano, ale zadny teplo teda byt nema nebo aspon ho nevidim :-D
Přišla už do celého Česka zima? Rád lyžuji a bruslím, a tak pro mě osobně správná zima začíná teprve tehdy, když je buď aspoň 10 cm sněhu nebo aspoň 10 cm tlustý led na rybnících. Zatím letos sníh zdaleka není všude a na zamrznutí vodních ploch bude třeba ještě několik dní počkat.
Podle mých zápisků z Prahy od r. 1995 do současnosti zatím každý rok aspoň na několik dní zima přišla, někdy sice nebylo dost sněhu, ale byl led (1997/1998, 2002/2003, 2007/2008), jindy se za celou zimu nedalo bruslit ale bylo aspoň pár dní s lyžařským sněhem (2006/2007).
A tak držím zimě palce, aby se v Čechách i letos na pár dní usadila :-)
brhel
Zdravím. K Finsku přece zima patří, tak si to tam užívejte :-). Já do Finska pouze v létě ale radši Norsko a na ryby :-).
Však ona se ta zima alespoň na pár dní zde usadí, nebojte se - do příštího víkendu určitě. NAO stále příliš zimě nevypadá a modely tu TV na severu posunují jinak, než by bylo pro zimu potřeba - vliv má na to i co se děje v SA . Proto si stále myslím, že se to bude lámat do tepla (příští víkend) a nebo bude nešťastná inverze (což by byl hnus největší). Ale pro n.v. 700 m a výše to mít vliv nebude.
Flanker
Jo, Ve Finsku si zimu užíváme :-) Dneska 14. arktický den v řadě. Na nový rok to vypadalo, že zima letos zůstane až někde za polárním kruhem a na Sibiři. Ale dorazila, usadila se tu, úspěšně vzdoruje Atlantickým přesilovkám a začíná vystrkovat růžky i k Pražákům :-)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.