Diskuse o počasí Jaká bude zima 2013/2014
Však je zima. Dneska se například na některých místech v Praze nepřehoupla teplota přes 0 °C. A pocitová teplota v kombinaci s vlhkým vzduchem byla hodně zimní.
Přesně u nás ve Hřebči na Kladensku bylo dnes v maximech -0,1 a to jen chvíli, jinak bylo celý den okolo -2C až ted je to na 0C a ráno bylo jen -6,5C což pro mě je teda zima, takže nechápu pořád ty stížnosti jiných, že neni zima, at si tam zustane, kdo pak má platit ty účty za topení:-(
Vždyť klimatický výhled neříká, že nemohou být ledové dny, takto podrobně předpovídat nelze. Je nutno umět ho správně interpretovat. Tady jde o teplotně nadprůměrné počasí jako celek, vlivem něhož zimní počasí zejména v nehorských polohách dlouho nesetrvá a bude častěji střídáno teplými vpády či spíše naopak teplé vpády budou přechodně přerušeny studenými, to vyplývá z výhledů na tyto dva zbývající zimní měsíce a prakticky i na březen.
dramyku
Ale to je jejich podnikatelské riziko. Jako podnikatelé s tím musejí počítat. Na druhou stranu spoustu rodin ušetří za topení.
Osobně si myslím, že tato zima by mohla být po několika letech teplotně nadprůměrná.
Takisto, ako sem nepatria s prepáčením bláboly o tom, kto koľko za čo ušetrí...choďte sa o tom baviť niekam inam, do nejakého ekonomického okienka, a sem píšte len meteoúvahy, prognózy, odhady o priebehu zimy 2013/2014. Vďaka za pochopenie
Petr12
Nepamatujete??? Vždyt zrovna zima 2011/2012 prosinec byl deštivý a teplý a v půlce ledna aspon u nás napadlo 20 cm sněhu a v závěru ledna k nám dorazily silné mrazy z Ruska. A něco podobného mám taký pocit, bylo i v zimě 2004/05. Tím samozřejmě netvrdím že i letos přijde nějaký zlom já si naopak myslím že letošní zima bude podobná té zvláštní zimě 2006/07, ale nějaký sníh se snad ted aspon v lednu objevi, vzdyt leden je nejchladnější měsíc v roce.
Mark
Myslel jsem zima jako celek, zima 2011/2012 nebyla celkově nijak tuhá, jedna chladná dekáda s vpádem arktického vzduchu to nezmění. Více o této problematice v článku: Kdy byla naposled „tuhá zima“? Není bez zajímavosti, že předminulá zima 2011/12 se známými tuhými únorovými mrazy měla v Klementinu pouze 21 dní s průměrnou teplotou pod nulou. Dalo by se tedy říci, že počet dní s průměrnou teplotou pod nulou byl v zimě 2011/12 silně podprůměrný.
http://portal...ni&last=false
A další obnova jz expresu.A to se mělo ochlazovat kolem 9.1 a ne oteplovat dle ČHMU o 2.dekádě!
Všechno bláto této zimy zavinil vír nad Atlantikem...
Konečně kvalitní článek vysvětlující. Hlavně klikněte na odkaz č.1, je to super animace.
Toto téma se přestalo využívat a myslím si, že je to škoda.
Zima se ponese pravděpodobně docela v nestabilním duchu, ale zatím to vypadá, že ještě týden si zimního počasí budeme užívat. Potom je to dosti nejisté, ale kdo ví, třeba z toho oteplení nakonec nic nebude, vždyť s tímto ochlazením modely začaly počítat až asi 3 dny dopředu.
Noviny dnes opět interpretovaly dlouhodobou předpověď od ČHMÚ:
Chladné počasí vydrží do poloviny února, pak se ot...
V únoru už to na nějaké vydatné mrazy nevypadá.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.