Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2010/2011

# 22.09.2010, 21:23

Akorad ,ze kdyz hlasej tuhou zimu tk je tepla a naopak a je to tkhle od te doby co vymysleli pocitac:D

182
# 23.09.2010, 15:30

vypadá to, že se stromy nějak celkem rychle začínají chystat k zimnímu spánku .... na druhou stranu tu vidím ještě nějaké tažní ptactvo které si užívá doposledka sluníčka a babího léta. Kobylky taky ještě v trávě cvrlikají :) - příjemné to poslouchat.

182
# 23.09.2010, 15:33

To tažní ptactvo jsem myslel např. - "Rehek zahradní" kdo znáte aspoň trošku drobné ptactvo.

828
# 23.09.2010, 15:42

Stranik
Ano, ale už si myslím, že dlouho nebudou. Myslím třeba ty kobylky. V druhé půlce září už nebývají. alespo zde ne. A listí žloutne pěkně.;-) Takže příští týden odlétnou ti poslední a začne podzimní počasí.

72
# 23.09.2010, 19:55

Podle servru idnes.cz bude říjen , listopad a prosinec pod dlouhodobým normálem to znamená že budou teploty podpruměrné jak to bude se srážkama to se ještě přesně neví ,ale podle odhadu má být leden na blátě a v únoru by mohl lednové bláto zavalit sníh tak uvidíme je to přece ještě hodně daleko a předpovědí se rychle mění tak to nakonec muže být ještě uplně obráceně nebo jinak

# 23.09.2010, 20:37

Me ta krajina prijde furt letní ,minulej rok bych rekl ,ze bylo listi touhle dobou zlutsi,zatim me to jako podzim moc neprijde...

2
# 23.09.2010, 21:44

Souhlasim,taky listí jeste nevidim tak zluty ani na zem este nepada :)...jinak zdravim vas po roce..Doufam ze bude hodne snehu:snih:

# 24.09.2010, 15:27

od nedele nas caka ochladenie tak va prinasam predpoved:
den: 26.9. 27.9. 28.9. 29.9. 30.9. 1.10. 2.10. 3.10.

12-18 11-16 10-16 7-13 5-11 6-13 8-12 8-14

noc: 26.9. 27.9. 28.9. 29.9. 30.9. 1.10. 2.10. 3.10.

9-13 8-11 5-10 4-8 1-4 -1až5 -2až6 1-5

cez den bude od 1100-1400m snezit a v noci od 800-1200m

2
# 24.09.2010, 16:12

predpoved na svk

STREDA Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach prehánky, občasný dážď.
Od približne 1200 m zrážky snehové.
Nočná teplota 9 až 4 st.
Denná teplota 10 až 14, na severe okolo 8 st.

SVRTOK Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, od približne 1000 m snehové.
Nočná teplota 7 až 2 st.
Denná teplota 7 až 12 st.
:) :snih:

0
# 25.09.2010, 10:10

Tak zima se přihlásila aspoň v alpách. Přez noc tam napadlo 30-40cm sněhu, doufejme že i u nás to taky brzy přijde.:snih: :snih: :snih: :snih: :)

# 25.09.2010, 19:33

VSIML SEM SI NECEHO NEPATRNEHO A OBZVLAST MIMORADNÉHO
kolem 10 rijna se má ochlazovat což přijde prvni sníh
ale trvalý sníh tu bude uz v listopadu druhé dekady

72
# 25.09.2010, 19:55

MIRONETACEC
a jak a podle jakého servru to víš je to ještě daleko a nedá se to předpovědět

# 25.09.2010, 23:10

Ahojte dlho fakt som tu nebol a myslím že informácie má Miro dobré i ked ešte len prvotné prvé takéto fakt pravé ochladenie príde až 10. Oktobra ale malo by stáť za to ak sa to potvrdí je to na stránke accuweather adresa URL tam čo pre nich pracuje aj Joe Bastardi teda sa môže opakovať dokonca ešte o takmer 5 dní skôr minuloročné fakt prvé veľké snehové ochladenie v prvej polovici minulého oktobra 2009 kedy bolo u nás niečo takéto viz video aj táto adresa URL teda tento článok nášho týždeníku SME Orava a tu URL sú aj fotky z našej ulice na sídlisku Brezovec tu u nás v meste Dolný Kubín na Orave kiež by to tak naozaj aj bolo, no mohlo by leto a teplo mi už určite teraz nechýba a vôbec boli aj oveľa krajšie a stabilnejšie letá ako to tohtoročné leto a preto takmer celí rok teda väčšinu roka čakám znova na novú zimu, mráz, sneh a všetko toto s ňou spojené a už som fakt netrpezlivý. ... ???:snih:??? :) :( A inak tá predpoved je zo soboty, ale napríklad už zajtra tam sneženie ani mráz byť vtedy nemusí tak ak si to pozriete pravdepodobne mnohý až v nedeľu môže sa stať aj tá možnosť a situácia že tam o tom sneženie okolo 10. Oktobra čo tu písal prvý Miro nebude už možno žiadna reč v tej predpovedi a naopak môže to byť ešte priaznivejšie no uvidíme aj tak je to daleko a bude sa to čoraz viac upresňovať a bud čo si moc neprajem aj zmierňovať alebo utvrdzovať a možno aj pritvrdzovať všetko je ešte možné i to mne príjemné a pekné a i to menej príjemné a mne nie tak pekné. Dobrú noc u vás v čechách aj na Morave a v Sliezsku dáždivú noc "želám". ...!!! :cool:

4
# 26.09.2010, 08:20

lenže na 10 oktobra tam prepovedaju +17°C,takže neviem o čom to tu melieš...:)

A čo sa týka tych dlhodobejšich prepovedi,ani jednej neverim,pocasie predpovedane na viac ako jeden mesiac je uplne nepresne...napr. minulu jeseň predpovedal SHMU ze bude tuha zima a bude kopa snehu a u nas celu zim skoro len pršalo aj ked v ČR snežilo... No ja si myslim že tato zima bude tuha a priemerna na zrážky...:snih: :snih: :)

# 26.09.2010, 18:44

No never mi Axeon, ale accuweather mal vtedy kompletne inú predpoved na ten druhý týždeň na jej konci len moja smola bola že som to tu dal až včera neskoro večer kedže nemám rád šori prispevkov hned po mne radšej taký noční kľud a Miro by ti to dosvedčil on to mal pravdepodobne z myforecastu tam na 10. Oktobra včera v sobotu predpovedali pre mesto Dolný Kubín na 10.10.2010 +5 cez cez deň podľa sobotnej predpovede malo byť spočiatku len slabí dážd a postupne potom malo dôjsť k zmene v skupenstve zrážok v noci na -3°C a uhrn zrážok 2.5 cm v snehu to si myslím že by to bolo aj na ten dátum už u nás v Dolnom Kubíne dosť reálne príklad minuloročné sneženie a bohatá snehová nádielka pred 15. oktobrom 2009 viz. ešte raz hore je to video a články a fotky z nášho mesta, no včera accuweather a neskôr toho dňa aj myforecast dával približne podobne takú odvážnu predpoved už na 9.10 a 10.10.2010! Teplotu cez deň +6°C pocitová pri vetre windchill iba +1°C a na noc accuweather uvádzal -4°C a sneženie pre Liptovský Mikuláš sneženie po celí čas noci a teplotu až -7°C v 2 metroch pocitová teplota hlboko pod -10°C u nás do -10°C pocitovej teploty. Aj ked accuweather má niekedy tiež prehnané odhady teplôt hlavne tých minimálnych na 14 dní dopredu tak verím im. Nie ako myforecastu ten mení predpoved každú chvíľu raz je tam povedzme +10°C a cool a za dva dni na ten deň +21°C a warm sú to šibnuté veľmi amatérske stránky ved ani accuweather nieje spása že môžeme dať kľudne s istotou a s presvedčením ruku do ohňa na to čo hlásia na 14 dní dopredu ved to predsa zatiaľ nemôžeme dať za žiadnu stránku ani za shmú a predpovedné modeli, ale aspoň nám trochu približujú predpokladaný možný vývoj v počasí takú analitickú prognozu v počasí a aj približne aj v teplotách tak sa tu kvôli tomu nemusíme už zbytočne dohadovať ja to viem že čo niekto priamo neuvidí neuverí a presviedčať teba alebo iných ktorí v sobotu nepozerali tú predpoved je aj tak zbytočné, a pritom som upozorňoval že ak budete sledovať až tú dnešnú nedeľnú aktuálizáciu tej predpovede nie tú včerajšiu tak sa môže stať to čo sa vlastne aj stalo kompletná zmena ja som na to, ale v tom včerajšom príspevku už vopred upozorňoval ani teploty som nedával kedže by to bolo veľmi predčasne aj ak tam už uvedené boli, ale dneska je to tam v ich predpovedi už bohužiaľ takto od 7. až do 10. Oktobra od +16°C do +17°C úplne pocitová teplota od +17°C do +18°C i v noci kedy má byť tak aj na začiatku tohto týždna u nás v noci od +4°C do +5°C pocitová teplota v noci od +5°C do +6°C dávajú úplne jasno celé tri dni a noci hmly tie by, ale za takej situácie určite boli teda tam v dnešnej nedeľnej aktualizácii opäť predpokladajú akúsi mini fázu babieho leta zo začiatku tohto týždňa tam hlásia zajtra tam byť môže predpovedané tiež bud toto isté alebo to čo bolo aj včera aj ked pri takej to veľkej zásadnej zmene to už neočakávam, no všetko je možné však ešte ťaháme dalšie 4 posledné septembrové dni skutočne je to teraz tak veľmi nevyspytateľné a každú chvíľu sa meniace počasie a jeho predpovede či prognozy a práve najťažšie sa dlhodobé počasie nad 7 či až do 14 dní predpokladá ked sa mení často poveternostná situácia ako je tomu práve celí tento rok meniace sa tlakové rozloženie, pretože je logické že keby bolo stabilné zrážkové počasie alebo naopak suché anticyklonálne počasie, tak každý model i predpoved budú približne rovnako ujednotené a vcelku majú tak veľkú šancu že sa pri takej stabilnej poveternostnej situácii predpoved i na takú dlhú dobu pravdepodobne a zrejme splní a práve vtedy môže byť pomerne aj vcelku "presná". A inak si vôbec nemyslím že minulí rok hlásil shmú ako svoju klimatologickú prognozu a odhad podpriemernú zimu len že už mala byť o čosi chladnejšia, ale iba s nižším priemerom teploty, ale nie s podpriemerom! No oproti nám malo oveľa lepšiu a priaznivejšiu situáciu čo sa týka kvality zimy česko! Ale bolo to už výrazne lepšie ako tie nadpriemerne teplé zimy najmä tieto sezony: 06/07 a 07/08. Pravda je že od roku 2005/2006 tu na Slovensku boli pomerne nevýrazné zimy najmä tu na severe SR sme minulú zimu nemali minimálnu teplotu ani -20°C minimum bolo do -19°C presne -18.5°C a to 20.12.2009 večer pred 20:00 hod v Decembri na juhu SR bolo pod -20°C Sliač do -23°C Spišské vlachy -24°C. A Medzilaborce medzi 20.12 až 21.12.2009 bolo až -24.5°C! A snehu tu v Dolnom Kubíne na Orave bolo tiež na naše pomeri skôr menej ako veľa a takmer vždy sa kompletne roztopil a minulú zimu bol maximálnej hrúbky od 1.2.2010 do 3.2.2010 od 27 cm do 40 cm priemer 33.5 cm a také Košice za tri dni sneženia mali viac ako 50 cm a teda kalamitu. :)

13
# 26.09.2010, 20:19

ja to vidim na prvy sneh aj v nizinach az na prelom oktobra-novembra ...ale je to ciste len moj odhad;-)

# 26.09.2010, 20:45

HEJ PRESNE KONCEM RIJNA SE MA OCHLAZOVAT
Teploty zustanou už 2 až 6 celsia denní
a noční od-2 do -8 c
a jak bude konec října a celej listopad???
21.10 do 31.10.2010
bude oblačno místy polojasno denní maximum očekavejme do 10/14 celsia,ale noční pujdou hluboko pod 0 až -4 celsia.Ke konci bude rázné citelné ochlazení u denních a nočních teplot, maximalní denní 4/6celsia
noční k -2až-6c
1 až 10.11.2010
bude zataženo s občasnym deštěm,od 500 metrů již bude sněžit.Denní teploty 1až 4 celsia
noční teploty k minus 5 celsia což i v nížinach spadne poprašek.
11 až 21.11.2010
to už budou plýskanice s dennímy teplotami v intervalech -3+2 á na Svatého Martina bude sníh
všude nějaký odtaje a vratí se až 3.dekádou

denní maxima budou -3+2 celsia což sem uvedl a noční -4-8 celsia což bude klemra
21.11 až 30.11.2010
bude se už prípominat zima a už její první naznaky
sněžit by mělo všude
denní teploty budou -4až-+0
noční místy k -5/-9celsiích

mtg mirek groer 16 let
doufám že to výjde:snih: :) ;-)

# 26.09.2010, 21:14

faajn :D,, a kde si to četl?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.