Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí ZIMA 2007/2008

Anonymní
Avatar
# 05.09.2007, 20:17

Tohtorocna zima bude podla aktualnych predpovedi tuhsia ako minulej rok.Listopad bude studeny,zasnezeny a v druhej polovici prosince se zacne pozvolne oteplovat,leden a unor by mneli byt teple:prsi:...
Informacie mam od meteorologa osobne
Slovenska republika

Anonymní
Avatar
# 06.09.2007, 01:12

oliver: Takové informace Vám žádný profesionální meteorolog neposkytne, protože je prostě nemá!!! Pochopte už konečně, že vytvořit seriózní předpověď na dva nebo dokonce až pět měsíců dopředu je zcela mimo možnosti současné meteorologie.

Anonymní
Avatar
# 06.09.2007, 13:43

Je pravda, že teplejší zima než byla ta poslední, to snad už ani nejde. Takže, když někdo řekne, že bude chladněji, tak bude mít asi z 99% pravdu.

Anonymní
Avatar
# 07.09.2007, 02:59

Tu předpověď (že bude zima jako celek téměř jistě chladnější) na základě pravděpodobnosti bych samozřejmě dokázal vytvořit také, protože pravděpodobnost tak teplé zimy je opravdu minimální. Ale co ty údaje o tom, jaký bude listopad, prosinec atd.? To je ten meteorolog asi nějaký jasnovidec.

Anonymní
Avatar
# 07.09.2007, 19:08

Takze,p.Michal Koupy-ked ste vobec pan.Taketo informacie su k dostupnosti a na Slovensku dokonca od kazdeho meteorologa.I ked na druhej strane je to len 50 percentna pravdepodobnost.Takze drzte odstup.
Dufam, ze ste mi rozumeli.
Dovidenia a dakujem za vas nazor.

Anonymní
Avatar
# 08.09.2007, 02:57

oliver: Tak už jsem to pochopil. Proč jste to nenapsal hned, že myslíte experimentální klimatologickou předpověď udávanou v procentech pravděpodobnosti, která je i na webu ČHMÚ:
http://www.chmi.cz/poboc/HK/OK/CLIMFOR/cf_pred.htm...

Kdybyste ta procenta uvedl hned, bylo by to v pořádku. Vy jste se ale dopustil té chyby, že jste to napsal z nějakého důvodu natvrdo bez uvedení té pravděpodobnosti a kdybych na to nezareagoval, uvedl byste tím řadu lidí v omyl. Tyto předpovědi se dělají tak, že se jen vypočítává pravděpodobnost, že budou teploty v určitém období podprůměrné, průměrné nebo nadprůměrné. Navíc je zde uvedeno, jak moc se jednotlivé předpovědní modely shodují nebo naopak rozcházejí. Takže tento typ velmi dlouhodobých předpovědí je v současnosti teprve v experimentální fázi a bude trvat ještě řadu let, než budou tyto předpovědi zdokonalené tak, aby byly přímo použitelné v praxi. Obávám se ale, že tento typ předpovědi je pro většinu lidí téměř nepoužitelný kvůli příliš malé míře úspěšnosti.
Takže závěr pro Vás: Když tyto předpovědi chcete zveřejňovat, uveďte tam i pravděpodobnost ostatních možností, která tam bývá uvedena. Vyhnete se tím problémům v případě, že předpověď nevyjde.

Tímto Vás zdravím. Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 08.09.2007, 19:20

Ste odbornik...alebo laik...

S pozdravom oLIVER

Anonymní
Avatar
# 09.09.2007, 00:55

Odborník nejsem, dá se říci, že jsem poučený laik. Počasím se amatérsky zabývám 15 let.
S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 09.09.2007, 09:09

Dakujem
S pozdravom Oliver M.

Anonymní
Avatar
# 14.09.2007, 15:48

Dlhodobé predpovede k dispozícii na Slovensku od každého meteorológa? Tak s tým nesúhlasím. Poznám meteorológov zo SHMÚ - stretávam sa s nimi - a tí určite také predpovede neposktujú. Jediný meteorológ, o ktorom viem, že vydáva (pochybné) také predpovede je pán Jurčovič... ale tomu som už prestal veriť.

Anonymní
Avatar
# 14.09.2007, 19:19

Ja mu verim a aj mu budem aj najdalej verit.
S pozdravom Oliver.

Anonymní
Avatar
# 15.09.2007, 00:50

Nechci se s Vámi zase hádat, ale nakonec stejně zjistíte, že děláte chybu, pokud věříte pochybným předpovědím. Raději si zjistěte ty oficiální.
S pozdravem Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 15.09.2007, 18:37

Proc...

Anonymní
Avatar
# 15.09.2007, 23:12

Protože čím více někdo něčemu nebo někomu věří, tím méně toho obvykle ví... Raději bych to s tou důvěrou nepřeháněl. Dovedete si vůbec představit, co budete psát v zimě, kdyby jak naschvál bylo úplně jiné počasí, než jste uvedl? Možná budete těžce hledat alespoň řadu několika málo dní, kdy se Vaše předpověď (náhodně) vyplní.
Pokud jde o pana Petera Jurčoviče, docela se divím, že se při jeho vzdělání klidně v televizi pustí do podrobné předpovědi na více než polovinu zimy. Ta Vaše původní předpověď zimy je téměř přesnou kopií té jeho televizní předpovědi. On vůbec ten rozhovor s panem Jurčovičem je celý trochu zvláštní, on sám na jednu stranu přiznává, že už předpověď na 10 dní dopředu je velmi problematická, a na konci rozhovoru uvede podrobnou předpověď podzimu a zimy. Jestli bude babí léto skutečně trvat do poloviny října, na to si opravdu budeme muset počkat, jak na to přišel, to nevím... Že nejchladnější by měl být listopad, a že po něm "nutně musí přijít oteplení". K tomu bych dodal snad jen to, že před dvěma lety napadl sníh už v listopadu a kromě několika málo dní v prosinci vydržel téměř do konce března, sám jsem napočítal 121 dní se sněhem v nadmořské výšce 300 m.n.m., to jsou čtyři měsíce se sněhem, v polovině února se množství sněhu na různých místech pohybovalo od 32 do 42 cm a ještě v březnu bylo až 34 cm sněhu. Takže při určité nutné proměnlivosti počasí "nutné oteplení" sice přišlo, ale je otázka, jestli se obecně o těch několika dnech dá takhle vůbec hovořit. Ono když si počkáte, nějaké oteplení vždycky přijde, ale nikdo neví kdy. Dále pan Jurčovič tvrdí, že by mělo přijít oteplení na Vánoce a dále by už mělo převládat teplé počasí jen asi s jedním chladným týdnem v lednu (úvahy o třech týdnech s teplotami 15 °C v lednu jsou zcela mimo realitu, u nás bylo 15 °C pouze jednou 18. ledna 2007 večer od 22 hodin do 23.15 hod. při přechodu orkánu Kyrill, krátce potom následovala bouřka a ochlazení o 8 °C). Jak to může v září vědět??? Na to žádná osobní zkušenost nefunguje. To sice může vyjít, ale také nemusí, je to čistě náhodné, ne otázka osobní zkušenosti. Prostě je to předpověď úplně na nic, on dokonce ani ty klimatologické modely nebere v úvahu, jinak by nekladl takový důraz na chladný listopad, který by podle jeho slov měl být kompenzací za předcházející dlouhé teplé období. Proč by to ale měl být zrovna listopad, když už předpověď na 10 dní je podle pana Jurčoviče problematická? Ještě tam bylo něco o tom, že po posledních teplých letech přijde zase řada chladnějších let, dokonce je o tom pan Jurčovič přesvědčen. Ale co vidím, tak zatím je stále tepleji... (Aby nedošlo k nějakému nedorozumění, tak je mi jasné, že nějaký ten chladnější rok přijít může, ale nic to nemění na tom, že zatím je každé další desetiletí v průměru teplejší). Opravdu se divím, že při jeho vzdělání má vůbec zapotřebí takové pochybné předpovědi zveřejňovat.
S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 16.09.2007, 07:11

Předpověď na zimu podle toho jak je tlustá slupka od cibule to je taky síla :). Stačí aby jeden záhon byl pravidelně zalíván a druhý bude zalíván o něco míň. A máte cibule se silnou slupkou i se slabou. Tak asi bude obojetná zima.:). Jestli se něco opakuje tak to, že v listopadu v posledníh letech příchází chadná perioda, kdy padá sníh již ve středních polohách. Potom následuje oteplení, které až na 3 - 4 denní vpády studeného vzduchu trvá prakticky až do vánoc. Letošní vánoce by mohly být na sněhu, alespoň u nás na severní Moravě v 500 m.n.m. To bude platit pokud se bude počasí chovat, alespoň trochu normálně. ;-)

Anonymní
Avatar
# 16.09.2007, 15:18

;-)

Anonymní
Avatar
# 16.09.2007, 22:07

tato zima má byt na 99percent chladnejšia ako tá minulá a to výrazne. Mali sme tu 12mesiacov súvislé nadpriemerné teploty,od septembra je však tomu koniec.Preto je možné,že zima sa začne dost skoro,teda november,bude skor studený.Sneh na martina:)ráve dátum11.11.je priemerný dátum,kedy v Bratislave po prvý krát sneží.či to bude tento rok práve v tedy,to ešte nevieme. Niektorí meterologovia hovoria, že zima sa začne hned 1.novembrový týžden, ale že po vianociach bude teplo.no toto berte len ako sprostredkovanú informáciu. Matej milko tie to informácie mám priamo od meteorologa v čera som sa spytal meilom aka bude zima a dnes som odneho dostal tento meil čo som napísal

Anonymní
Avatar
# 16.09.2007, 22:08

:D

Anonymní
Avatar
# 16.09.2007, 22:32

Vzkaz pro administrátora: Pokud jsou zprávy, které před chvílí napsal uživatel mato, odeslány ze stejného počítače (podle IP adresy), jako zprávy od olivera, prosím Vás tímto o jejich odstranění z důvodu, že jsem si téměř jistý, že je zase napsal Oliver, a je to jen mírně pozměněná verze jeho předchozí předpovědi (pokolikáté už!). Podle mě nelze tyto příspěvky považovat za smysluplné. Asi by bylo vhodné Olivera důrazně varovat, že v případě, že bude tyto nevhodné příspěvky i nadále psát (aby si jako potvrdil svoje vlastní předpovědi), je možné úplně zakázat zasílání příspěvků z jeho IP adresy a že v takovém případě by už nemohl ze svého počítače posílat na tento web žádné diskusní příspěvky, a to ani pod jakýmkoliv jiným jménem.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.