Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Globální oteplování

421
# 29.06.2023, 20:08

Daniel Ryšlink
Jste neustále rozvášněn, to není dobré, co konkrétně je v tom článku špatně, prosím, a bez těch emotivních výlevů, co už tu podruhé předvádíte...je to také o tom, jaký graf použijete..A je zajímavé, že Lindzen se stává "nepopulárním" ve chvíli, kdy třeba poukazuje na rozdíl mezi vzrůstajícím množstvím CO2 a tím, že oteplení takto způsobené je na o jednu čtvrtinu nižší, než by mělo být, a zmiňuje i predikce podle kterých už měla být Arktida bez ledu, a není, apod..( podle Vás odvolal svá tvrzení ohledně CO2 asi podobně jako Galileo, který po odvolání zvolal "A přece se točí" no a opravdu se točí... když něco sleduji tak koukám na obě strany, proč ne, že? Rád se poučím co je obskurní plátek (asi ten, co najednou někomu nevyhovuje) a který progresivistický je ten pravý, jediný pravdivý a ideologicky schválený..

# 29.06.2023, 21:01

červen 2023 Chile, extrémní deště, rozsáhlé záplavy

35
# 29.06.2023, 21:39

ACEOF ACES Zacina El nino. Na pacifickym pobrezi JA budou zbytek roku deste a zaplavy dost pravdepodobny

# 29.06.2023, 22:05

Uživatel Palma tu ty svoje moudra z neviditelného psa cpe dlouhodobě a je to pořád na jedno brdo. Tahle stránka prostě jede dlouhodobě jedno a to samé...nemám ani už sílu s těmito lidmi diskutovat.

Ale i kdybych uznal že mají podobní nějakým způsobem pravdu, tak postupné opouštění fosilních paliv má další logické důvody. Nevím jak vy ale já docela spokojeně žiji v demokracii a vadí mi, že skoro všechny na fosil bohaté státy jsou nedemokratické: Russko, Saúdská Arábie, Venezuela apod. Nechci je podporovat a proto bych se rád od fosilu odstrihnul.. druhý důvod je prostý fosilních paliv není nekonečno a dříve nebo později je budeme muset nahradit tak proč se o to nesnažit co nejdříve? Stále se najde někdo kdo bude říkat že je to moc brzo a podrezavame si pod sebou větev, ale drive či později to přijít musí...

Já také nejsem fanoušek elektroaut a podobných zelených nesmyslů. Já jsem fanoušek radikálního snížení energií obecně i kdyby to znamenalo naše radikální schudnuti. Žijeme si dnes neskutečně nad poměry a i když Češi speciálně mají v oblibě remcat tak si většina z nichž žije lépe než 90% obyvatel planety a mnohem lépe než všechny generace před námi. Takže kecy o tom jak kvůli omezování fosilních paliv schudneme jsou kecy zpohodlnelych moderních lidí co dávno zapomněli jak vypadá těžký život. Howgh. :!!:

421
# 29.06.2023, 22:14

JohnBattler
Ehm, beru, že vás tu unavuju, ale kde proboha, jsem vstřícný k fosilním palivům? kde popírám vliv CO na GO? pouze si porovnávám různé pohledy, už tu to bylo s covidem, pár věcí, co byly původně označovány za dezinformace, se kupodivu potvrdilo, prostě nemám rád klapky na očích a vyznačený jediný směr cesty, k čemu je cesta, když zvolenými prostředky nedorazíte do cíle? Proč se vzdávat benzinových motorů, když, jak jsme se tu bavili o výrobě pomocí katalyzátoru, velmi schopných obnovitelných náhrad? Ano výzkum technologií jde dopředu, a tímto jich část odmítneme...třeba..S Yurrim se tu bavíme jak dlouho o tom jaká půdy, jaké její užití se jeví nejekonomičtější a nejekologičtější.. hm a jsem šmahem šoupnut do škatulky, to je holt v současné době nejjednodušší.Díky za ocenění.
A pokud chcete radikální snížení energií apod, počítejte i s radikálním snížením věku dožití, zdravotnictvím s bylinkami a čaji, s lidmi pod mostem ve velkém množství, a mnoha dalšími drobnostmi. Je to vždy něco za něco.

522
# 29.06.2023, 22:43

Aktuální stav vypuštěného CO2 ve 2023 - https://twitter.com/LiuzhuLiu/status/1673306124534... a hezké podklady pak zde - https://carbonmonitor.org/ (možno vybrat vývoj vs. variace). Bohužel Čína a Indie opět jedou ve velkém ... :(

Co je alespoň trochu dobrou zprávou:
- křivka růstu CO2 se pomalu začíná zplošťovat (bohužel tweet nemůžu najít) a možná za pár let začne klesat ...
- soláry a větrníky jedou ve velkém prakticky všude po světě
- elektromobilitě se taky pomalu daří (a těch "zaručeně" negativních zpráv k ní moc nepřibývá...)

Co není dobrou zprávou:
- v Asii (hlavně Čína) se stále budují a plánují další desítky a desítky uhelných a asi i doslova špinavých elektráren :(

421
# 30.06.2023, 12:14

andy206
Jo, to jsme si tu psali o Číně a obecně o Asii a jižní Americe, Africe, jedou tam nové tepelné elektrárny (uhelné) ve velkém.. bohužel.
přikládám ještě odkaz na podrobné rozbory, grafy teplot, globálních, podle povrchu ( pevnina, oceány apod.) podle regionů, polokoulí apod, průběžně aktualizováno po čtvrtletích.. pokud to neznáte, dobrý podkladový materiál..https://magazin.gnosis.cz/globalni-teploty/
a ještě pěkné porovnání o kolik stoupla hladina moří od poslední doby ledové (cca -24 000 let .. o 140 metrů.. je tam hezká křivka, v současné době to stoupá.. no.. tak nějak...když tedy 140 000 mm vydělím 24 000 lety... vyjde mi že hladina oceánů stoupala v průměru 5,8 mm za rok ( a ona dokonce do cca -6000 let stoupala podstatně rychleji) takže tak..https://magazin.gnosis.cz/vzestup-morske-hladiny/
No a poslední odkaz je na CO2 koncentrace, plus ostatní plyny, a jejich působení dle různých scénářů, to je též zajímavé..který scénář bude ten pravý, jsou tam značné rozdíly..https://magazin.gnosis.cz/koncentrace-sklenikovych...
doufám že Gnosis není "obskurní"...

306
# 30.06.2023, 23:29

Technologicky se dá vymyslet spoustu hraček, třeba robot laserem ničící plevele, tj. bez pesticidů nebo dron, který vydá pokyn zavlažovacímu systému k aktivaci či již zmíněnou mobilní zastiňovací agrivoltaiku či skleníky a la klimatické baterie, jen ty požáry ne a ne ekonomicky smysluplně zvládat.
https://www.volty.cz/2023/05/26/nove-trendy-udavaj...

306
# 02.07.2023, 21:55

palma
Na přelomu desetiletí se teprve vyhodnotí experimentální provoz, takže bych to neviděl a Číňani nejsou hlupáci a budou si výsledky tutlat pro sebe, stejně jako u novinek ve fotovoltaice.

43
# 04.07.2023, 15:53

Skvělý nástroj, jak neztratit moc času při vyvracení argumentů z neviditelných psů apod. :D

421
# 04.07.2023, 20:54

Mike11
Paráda, čili je tam, že jeho názory nejsou široce přijímány vědeckou komunitou, pak, že dle dalších výzkumů jsou zpětné vazby pravděpodobně pozitivní, dále že efekt iris pravděpodobně neexistuje, a že citlivost klimatu se pravděpodobně pohybuje v jistém rozmezí, pak tam je, že článek neobsahuje konkrétní argumenty proti Lindzenovým tvrzením, no a pak je tam o iris efektu, že dle jiných analýz by nebyl tak velký, jak Lindzen uvádí, a že jeho teorie pravděpodobně není správná.. to beru o tom to je, zjišťuje se s časem, jak to z kterou teorií a předpovědí je a až se z pravděpodobně stane jistě, pak budeme na beton vědět, jak to je.
Je to podobné, jako když se psalo v roce 2007, že Arktida bude dle výzkumu vědců bez ledu pravděpodobně do roku 2030, pak ti vědci v roce 2019 zjistili, že bude dle výzkumů bez ledu pravděpodobně do roku 2044, No a v roce 2021 sdělují, že k tomu dojde dle výzkumů pravděpodobně do konce století.. jo, taky se to upřesňuje, než se prokáže skutečnost..třeba to bude uplně jindy..

nebo taková zpětná vazba uvolňování metanhydrátu z mořského dna.. doznala také obrovských změn v náhledu na ni, takže prostě to je vývoj, že..

"Rychlost zpětné vazby bodu zlomu je kritickým problémem a geologické záznamy často nedokáží objasnit, zda změny teploty v minulosti trvaly jen několik desetiletí nebo mnoho tisíciletí. Například bodem zvratu, který v minulosti vyvolával velké obavy, že bude náhlý a ohromný, je uvolňování metanhydrátu z mořského dna a permafrostu mořského dna, ale tato zpětná vazba je nyní označována jako postupná a dlouhodobá..."

# 04.07.2023, 22:54

Homo economicus zapře i nos mezi očima a bude lhát do poslední chvíle.

Teplota má zásadní vliv na extrémní počasí ve světě i v ČR.
Teplejší atmosféra pojme větší množství vodní páry, to vede k většímu množství disponibilní energie v atmosféře, k silnějším bouřím, intenzivnějším srážkám, záplavám a současně k větším a častějším suchům.
Teplejší oceány přispívají k intenzivnějším cyklónám, hurikánům a tajfunům, které čerpají energii právě z teplé vody v oceánu. Teplejší voda se více rozpíná, čímž také zvyšuje hladinu moří a oceánů.

58
# 07.07.2023, 07:55

Víte co je nejhorší? Někoho k něčemu nutit... já to tak po očku sleduju, a přijde mi, že je to prostě novodobé náboženství co se tady projevuje. Za mě, ať si každý dělá co chce, pokud je to v mezích zákonů.. I o tom je demokracie, máme nebo měli bychom mít svobodu... každý jsme jiný, nemůžeme už z podstaty mít každý člověk stejné názory a pohledy na věci. Protože máme každý svůj svět. Co se týče mě a GO, tak jedině adaptace na nové klima... jinou možnost ani nehledám. Tak jako probíhá a probíhala evoluce, tak už nyní aniž to někteří tuší probíhá naše přizpůsobování se novému klimatu. I v minulosti prostě lidé vymírali kvůli změnám klimatu, děje se to nyní a dít se to bude i nadále.. Raději chci jít tím směrem uskromňováním se, nižší spotřebou..a podobně. Nejsem bojovník s klimatem a nikdy nebudu :), jít cestou resilience.. za mě :) Nikdy tu nebude ráj pro všechny... :cool:

# 07.07.2023, 07:59

kapr84
Souhlasím. Země se mění pořád my to jen trochu urychlily.

58
# 07.07.2023, 08:11

Ano, to je zjevné.. ale možnost volby pro každého by měla zůstat zachována.. :). To je jako u sportu, každý fandí jinému týmu, nikdy se nespojí celý svět za záchranu klimatu, to je utopie ;-)

306
# 07.07.2023, 08:30

kapr84
Jestli si myslíte, že něčemu pomůže, když se 1 z 10 uskromní a prozře, tak to bohužel stačit nebude, ani pro vás ani pro zbytek lidstva ani pro 98% všeho živého na planetě, člověk je schopen takového znečištění, např. radioaktivitou a v takovém rozsahu, že to nemá obdoby a jediná záchrana pro planetu bude total reset, jako už se párkrát v minulosti stalo, ona si nakonec časem samozřejmě poradí, ale my ani omylem, tohle přežívá tak potkan. Ten scénař je naprosto zřejmý a můžete si myslet a dělat co chcete, jen nemám rád, když se lidem lže, že se nic neděje nebo se vymejšlí poručíme větru dešti, obojí je špatně a i vaše resilience má své limity a často se přizpůsobit bohužel nepůjde, je dobré se s tím smířit a dělat něco smysluplného.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.