Diskuse o počasí
Nejsilnější bouře u Vás
| Autor | Zpráva |
|---|---|
|
Pavell
Moderátor
631 |
# Zasláno: 30.05.2011 14:30
Do tohoto tématu můžete psát, jaké nejsilnější bouřky či doslova pořádné bouře jste zažili v místě Vašeho pozorování za celou historii sledování bouřek. Popřípadě i jinde na území Česka nebo Slovenska. A také intenzitu doprovodných bouřkových jevů např.: velikost a množství krup, průtrže mračen, největší síla větru, tornáda apod. a jaké škody napáchaly. Zkrátka pište sem Vaše největší bouřkové extrémy.
Můžete se podělit i o fotografie nebo videa bouří u Vás. Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
space
142 |
# Zasláno: 30.05.2011 14:49
Tak ve Strakonicí jsem určitě jednou zažil nejsilnější bouři.Myslím si,že to bylo před 4 roky a asi ke konci května či začátek června,jelikož jsem se vracel ze školy.Tu dobou bylo ještě kolem 30°C asi ve 12h a jak jsem vrátil domů,tak do 10minut nečekaně,zničeho nic silné krupobití,které šlo jako bouřka od Katovic!Kroupy velikostí 2cm,padaly asi 15 minut,napadl poprašek,na balkoně byl díky větru svahy krup!Z teploty 30°C srazilo na 11°C,ale během večera se vrátila kolem 18°C. Nebyl to dobrý pocit,jak to bušilo do plastových oken,takže obavy,venku lidé museli narychlo schovat,někteří byli i autě.Ze shora od lesa tekla pěkná dravá špinavá řeka(potok),na zemi hodně větví rozlámaní,školy vymlácení,okna rozbití,fakt zážitek pro někoho.
Zimní bouřky jsou tu často,ale slabší rázu než letní! |
|
tom-791
Moderátor
552 |
# Zasláno: 30.05.2011 15:06
Bylo jich více nejen z jednoho místa pozorování, ale největší byla zřejmě ta z 23.7.2009, která se prohnala téměř přes každý kout v ČR. Pak také vzpomínám na bouřku 8.6.2010 a našlo by se jich více. Loňská z 15.8.2010 byla sice v Praze, ale já jsem se s ní nesetkal. Bouřky byly také pěkné s výraznější bleskovou aktivitou a deštěm v červnu a červenci 2009. Pozadu nestojí ani bouře s větrem dne 9.8.2007 a další.
Letos když ne více, tak určitě jedna silnější přes většinu území přejde, věřte a pozitivně předvídejte i nadále po zavzpomínání na ty nej.
Praha 9, 340m. Počasí je nevyzpytatelné a i o to zajímavější. |
Marek 2
190 |
# Zasláno: 30.05.2011 15:16
Nejsilnější bouřkou v Jundrově pro letošek zatím zůstává ta z 24.4. Více o ní zde.
Místo pozorování: Brno - Jundrov, 244 m.n.m. Nejoblíbenější stav počasí: Bouřka, sněhová vánice. Nejméně oblíbený stav počasí: Zataženo. |
Marek 2
190 |
# Zasláno: 30.05.2011 15:18
Jednou, bylo to myslím v roce 2003 nebo 2004, se přes Jundrov přehnala obrovská bouře, 2 hodiny přívalově pršelo a chvíli padaly kroupy o velikosti kolem 2 cm. A spoustu blesků a hromů A ty blesky a hromy . . . Já, tenkrát 5-ti nebo 6-ti letý jsem na tu bouřku zíral s vykulenýma očima. No, byl to pro mě zážitek.
Místo pozorování: Brno - Jundrov, 244 m.n.m. Nejoblíbenější stav počasí: Bouřka, sněhová vánice. Nejméně oblíbený stav počasí: Zataženo. |
nostom
3 |
# Zasláno: 30.05.2011 15:32
Co si pořádně pamatuju tak to bylo 23.7.2009, silný vítr, déšť atd. a dál si pamatuju asi v roce 2004 bylo přes den asi 33 stupňů, pak se odpoledne zatáhlo a večer přišla obrovská bouře- mnoho popadaných stromů, rozbité střechy, foliáky,popadané květnáče z oken, silný déšť, výpadek proudu. Milovice u Hořic |
sermen05
29 |
# Zasláno: 31.05.2011 06:20
Tak zatim nejsilnejsi bouri sem zazil tez 23.7. 2009. A druhou nej bouri sem zazil v Jilemnici 5.7. 1995, ten den bylo vedro teploty pres 30 st.c a kveceru se od zapadu prihnala silna boure, kdyz prisla tak asi pul hod mirne lilo a foukal silnej vitr jinak blesku bylo dost a nebe bylo uplne zeleny ale po pul hodine od zapadu prisla tesne nad zemi valici se hulava a tim to zaclo asi hodinu silna prutrz silna vichrice a ktomu byla tma jak v noci. |
sermen05
29 |
# Zasláno: 31.05.2011 06:36
Jeste musim podotknout ze ta boure v roce 95 udelala velky skody a to nejen unas ale na mnoha mistech Cech hlavne vichodnich a druhy den po bouri teploty byli jen kolem 10 st.c a na hrebenech hor snezilo a foukal dost silnej vitr po celi den. |
|
Pavell
Moderátor
631 |
# Zasláno: 31.05.2011 10:00
Ve Střelné na Vsetínsku jsem zažil nejsilnější bouři asi loni 12.6.2010. Samotná bouřka přišla ve 22:00 hod. těsně před tím se prohnala silná vichřice, maximální náraz větru jsem tehdy naměřil 28,7 m/s (103,3 km/h), což je největší rychlost větru co jsem zatím zaznamenal. Potom se spustil silný déšť, který ale postupně slábl a pršelo jen mírně, zpočátku padaly i malé kroupy. Za dvě hodiny spadlo 10,4 mm srážek. Rozsáhlé škody na střechách a majetku, popadané stromy, četné polomy a výpadek el. proudu způsobil hlavně vítr. Těžko říct zda šlo jen o vichřici nebo o downburst (či náznak slabého tornáda), ale některé stromy byly doslova vykrouceny. V bouři byla i silná blesková aktivita. Silnější bouřky z velmi silnou bleskovou aktivitou se u nás objevily ještě 24.7.2010 asi od 1:10 do 2:30 (bylo světlo jako ve dne) Úhrn srážek za hodinu 20,3 mm, max. náraz větru 17,3 m/s a 14.8.2010 taky noční bouřka přišla kolem 1:00 hod. Pětiminutový přívalový déšť (za 5 min. spadlo 5 mm) v celé bouřce 10,7 mm srážek, max. náraz větru v této bouřce 18,6 m/s. Větší škody tyto bouřky nenapáchaly kromě nějakých polomů v lese. Jinak si vzpomínám na extrémní bouři z 9.6.2004, která se přehnala přes Střelnou odpoledne i s pěknou húlavou (Schelf Cloud) a silnou bleskovou aktivitou. Obrovské škody tehdy také napáchal hlavně velmi silný vítr a krupobití. V okolí se vyskytl i downburst a podle způsobených škod i slabé tornádo. Silné tornádo se tehdy 9.6.2004 prohnalo Litovlí na Olomoucku a mohutné bouře se ten den vyřádily nad většinou Moravy a Slezska. Takže nejextrémnější bouře u nás o kterých vím a které způsobily velké škody byly 9.6.2004 a 12.6.2010
Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
|
Pavell
Moderátor
631 |
# Zasláno: 31.05.2011 10:30
Nejdelší bouřka ve Střelné na Vsetínsku co si pamatuju, byla 13.7.2002, kdy začalo hřmít kolem 16:00 hod., bouřka se pomalu přibližovala a nejsilnější byla večer a v noci přibližně od 18:00 do půl noci. Kolem 20 hodin s přívalovými srážkami a silným větrem a hromy se ozývaly ještě ve tři hodiny ráno následujícího dne 14.7.2002 Bouřka tedy trvala zhruba 11 hodin., kolem 6 hodin se držela přímo nad námi a za tu dobu spadlo cca 35 mm srážek. Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
Radim92
364 |
# Zasláno: 31.05.2011 12:57
nejsilnější bouřku jakou sem zde kdy zažil už jsem sem psal byla koncem června v roce 2006 spadlo asi 30 mm srážek nevim to přesně jelikož padaly kroupy o velikosti 2-3 cm dost na to aby rozbily skleněné skleníky a udělaly pár děr do střech taky vítr byl silný, výborná bouřková sezona byla v roce 2009 kdy na přelomu června a července byla snad každý den alespoň 1 celkem silná bouřka v tyto dny bouřky přicházely od východu, v červnu bylo 16 bouřek v 10 bouřkových dnech a v červenci 19 bouřek v 11 bouřkových dnech, přičemž bylo v roce 2009 celkem 57 bouřek v 36 bouřkových dnech, jinak nejvyšší srážkový úhrn od roku 1945 v klimatologickém termínu v 7 hodin ráno činil 91 mm nejspíš na takto rekordně vysoký úhrn v této oblasti měla velký vliv bouřka
Borkovice (Jihočeský kraj) 416 m n. m. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/2/C2BORK01.PNG |
Tomastornado
30 |
# Zasláno: 31.05.2011 13:10
ZDRAVÍM VŠECHNY, . U NÁS VE HŘEBČI NA KLADENSKU BYLO DOHROMADY VÍCE TĚCH BOUŘÍ SILNÝCH, BYDLÍME TU JIŽ 9 LET , ALE NEJSILNĚJŠÍ BYLA ASI, TEDY JÁ JI POVAŽUJU ZA NEJSILNĚJŠÍ, NĚKDY PO 20. ČERVNU ROKU 2003, BYLO TO KRÁTCE PO PŮL NOCI, PŘES DEN BYL LETNÍ HORKÝ DEN TEPLOTY PŘES 30C, VEČER SE ZAČALY TVOŘIT NEJPRVE BOUŘKY Z TEPLA, TAK MATNĚ SI VZPOMÍNÁM, ŽE JEDNA NÁS ZASÁHLA JEN TAK KRAJNĚ, A DRUHÁ CCA VE 21 HOD BYLA VZDÁLENÁ, PODLE RADARU NEVÍM JAK TO VYPADALO, TO JSEM JEŠTĚ NEMĚL POČÍTAČ, ASI 15 MIN PO PUL NOCI MĚ VZBUDILY NA ZÁPADNÍM OBZORU VCELKU OSLNIVÉ BLESKY, KTERÉ MĚLY BARVU MODROZELENOU, A HŘMĚLO Z DÁLKY TAKOVÝM DUNIVÝM AŽ STRAŠIDELNÝM ZVUKEM, PO CHVILCE SE ROZFOUKAL VELICE SILNÝ VÍTR BYL TO EXTRÉMNÍ HUKOT, KTERÝ JSEM JEŠTĚ NIKDY NEZAŽIL, DO TOHO SE PŘIDAL LIJÁK A I MENŠÍ KRUPOBITÍ, PROSTĚ PRŮTRŽ MRAČEN A DO TOHO KAŽDOU VTEŘINU BLIKALY BLESKY, PLACHTA KTERÁ KRILA SOLÁRNÍ PANELY NA NAŠÍ STŘEŠE, BYLA STRŽENA, POPADANÉ KVĚTINÁČE A NA TERASE, KTERÁ JE V ZÁVĚTŘÍ, BYL ZAHRADNÍ NÁBYTEK STŮL A ŽIDLE, VYMRŠTĚN PŘES PLOT A U STOLU BYLY DOKONCE VYPADLÉ NOHY A OSTATNÍ VĚCI HNED VEDLE BYLY NEDTKNUTÉ, I NA SŘECHÁCH URČITĚ BYLY NĚJAKÉ ŠKODY, JEDEN PÁN PREJ ŘIKAL, ŽE MU LÉTALY TAŠKY ZE STŘECHY TAKŽE SE DOMNÍVÁM, ŽE SE JEDNALO O SLABÉ TORNÁDO, ŠKODA ŽE BYLA UŽ TMA, A ZŘEJMĚ SE JEDNALO I O TZV MICROBURST, PROTOŽE KLADENSKO, KTERÉ JE VZDÁLENÉ ASI JEN 20 KM JEHO OKRAJ 1KM TAK TAM NEBYLY ZAZNAMENANÉ ŽADNÉ ŠKOLY A DRUHÝ DEN KDYŽ JSEM TO VE ŠKOLE VYPRÁVĚL, TAK NIDO NIC O ŽÁDNÉ SMRŠTI NEVĚDĚL ANI JINDE V REPUBLICE NEBYLY, HLÁŠENY ŽÁDNÉ ŠKODY. SNAD SE ZASE NĚKDY TAKOVÉ BOUŘE DOČKÁM
|
Euphorbia
0 |
# Zasláno: 23.06.2011 17:46
Nejsilnější bouřka, jakou pamatuji v Chlumci nad Cidlinou, byla jednoznačně ta z 21. srpna 2000. Byla doprovázená smrští 100km/h, která zdevastovala park, u kterého jsem v té době s rodiči bydlela, způsobila četné škody na majetku (elektrické vedení, střechy) a spadlý strom zabil v areálu koupaliště dítě. Zvuky praskajících stromů byly tak hlasité, že podobně si představuji začátek apokalypsy Více viz.: http://zpravy.idnes.cz/vychodnimi-cechami-se-prehn ala-prudka-vichrice-s-krupobitim-plz-/domaci.aspx? c=A000822091046domaci_jpl |
meteorolog77
10 |
# Zasláno: 27.06.2011 14:36
Mám dvě vzpomínky. Jednu s danými důkazy, viz.internet, noviny a TV--to byla bouře z 6.srpna roku 2000 kdy nad Michálkovicemi, části východní Ostravy, přišla bouřka okolo 20h -a padaly kroupy o velikosti tenisových míčků s ostrými nezaoblými okraji --- to byla katastrofa, zničená úroda, pomačkané kapoty aut atd. Hodně se ještě dotkla Havíř.Sumbarku, Petřvaldu (kde vybila všechny okna v tamější škole)... atd. Druhá snad rok 1984??? kdy jsem byl malý a ta bouřka byla nezapomenutelná, celou noc a večer, a extrémní. Dodnes na ni vzpomínám. A ještě v Orlové (na Karvinsku) dne 8.5.1987---celou noc a hooodně OSTRAVA, Vava |
Tomastornado
30 |
# Zasláno: 27.06.2011 18:06
PRo euphorbia, to bylo víc než 100 to musel být už orkán podle toho ajk to popisuješ
|
Alfred1950cz
31 |
# Zasláno: 27.06.2011 19:11
Já pamatuju bouři,která pokácela celej les a o kus dál odnesla střechu.Bylo to v srpnu 1998 10h večer.Mejspíše to byl nějaký silný downburst Rokycany(Západní Čechy,10km východně od Plzně) |
Stranik
130 |
# Zasláno: 27.06.2011 19:28
No nevím, asi Kyril ... ten řádil o sto šest. Mariánské Lázně (580 m.n.m), Karlovarský kraj, okres Cheb |
Tomastornado
30 |
# Zasláno: 27.06.2011 21:05
kyrill ano, ale to byla cyklona, nikoli bouřková fronta, sice se tam objevila bouřka , ale jednalo se o poměrně silnou cyklonu, , už by se mohla zase opakovat ne?
|
Do tohoto fóra můžete přispívat jen jako registrovaný uživatel. Založte si prosím účet na stránce Registrace nového uživatele. Děkujeme.
Jste zde poprvé?
Založit účet
631