Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Diskuse o počasí ZIMA 2007/2008

Anonymní
Avatar
# 19.09.2007, 21:02

Halooo prosim vaaas mohli by jste už ukončit tuhle valku a začít opět diskutovat o zimě???děkuji...;-)

Anonymní
Avatar
# 19.09.2007, 21:46

Hyno4: To je těžké, ono totiž diskutovat o zimě v září v podstatě nejde, když se tady sejdou lidé s různým přístupem k předpovědi počasí. Kdyby se tady třeba přihlásil jakýkoliv meteorolog z ČHMÚ, také by tvrdil, že tyto předpovědi na listopad a Vánoce jsou nesmysl.
S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 19.09.2007, 23:05

oliver (puma979): Asi mi nezbude nic jiného než Vám dát pokoj a nechat Vás tady, ať si píšete, co chcete. Není to tak důležité, abych tady musel psát každý den a často reagovat na příspěvky, které jsou nesrozumitelné, což vede jen k dalším nedorozuměním.
S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 20.09.2007, 18:21

Najprv...Dakujem Administratovi....Hyno4- mozno je o tom skoro hovorit, ale da sa o tom aspon diskutovat....i ked to mozno ani nevide...
S pozdravom Oliver

Anonymní
Avatar
# 21.09.2007, 01:08

Tak dlouhá diskuse o počasí v zimě vedená už v září je téměř zbytečná. Divím se sám sobě, že já blbec jsem se toho nechal zatáhnout, ale když vidím, že někdo píše nesmysly, tak mi to často nedá a musím na to bohužel reagovat. Pište si co chcete, ale podle všeho na ty Vaše předpovědi ta diskuse časem dojede, úroveň diskuse je ubohá. Z pravidelných návšvěvníků v poslední době píše slušné příspěvky pouze Matej Milko a dobrmanek. Návštěvnost je minimální, takže si tady vždycky zanadáváme, ale jinak je to úplně k ničemu.
S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Avatar
# 21.09.2007, 18:07

Ty si ubohy.

Anonymní
Avatar
# 21.09.2007, 23:07

Od Vás to beru.

Anonymní
Avatar
# 22.09.2007, 08:47

Michal Koupý
pozdravujem všetkých prítomných na tejto stránke IN-POČASÍ. menovite pána Koupého.
Bol som upozornený, že sa tu spomína moje meno, a tak som teda navštívil túto stránku a môžem povedať, že je celkom pekne vytvorená a človek tu nájde mnoho zaujímavostí, ale aj nepresností, a tak sa teda zapájam do diskusie.
Najprv by som rád upozornil, že leto sa neskončilo 21.9., ako máte uvedené na stránke, ale skončí sa až 23.9. a jesenná rovnodennosť nastane presne o 11.hodine a 51.minúte LSEČ.

A teraz k tým všelijakým nepresnostiam okolo krátkodobej, či dlhodobej predpovedi, aká bude zima 2007/2008 a podobne. Zisťujem, že sa tu zbytočne rozdúchavajú vášne (skoro až na medzinárodnej úrovni) a pritom debatovať a polemizovať sa dá aj s chladnejšou hlavou. Každý má právo na svoj názor. Prehlasujem, že som do dnešného dňa ani raz nepísal a nekontaktoval sa s pánom Koupým. S pánom Oliverom Makšayom sa nepoznám. Tak ako mnohým iným záujemcom aj jemu som poskytol niekoľkokrát informácie a odpovedal som mu mailom na otázky. Moje odpovede boli tlmočené na tejto stránke a keďže som ich neautorizoval, tak asi došlo k nie celkom správnej interpretácii.

Pripravujem a poskytujem verejnosti informácie o tom, ako by sa malo vyvíjať počasie na niekoľko mesiacov dopredu. veď kto iný by to mal robiť , ak nie meteorológ, a to aj s vedomím, že je to až na samom okraji možností súčasnej meteorológie. Ak to nebude robiť meteorológ, tak sa toho chytia rozni špekulanti a novinári im samozrejme hneď dajú priestor hlavne v bulvárnej tlači a narobí to viac škody, ako keď prognóza nevyjde meteorológovi.

Dlhodobé predpovede sa výrazne líšia od predpovedí na 1 až 6, resp. do 10-14 dní, ktoré pripravujú meteorológovia podrobne na každý deň v takej forme, akú každý pozná. Predpoveď na mesiac a viac mesiacov dopredu vychádza z iných podkladov a nemôže povedať, aké bude počasie v jednotlivých dňoch, ale poskytuje len určité trendy vo vývoji meteorologických prvkov (tlak, teplota, vlhkosť) a vlastne ani nie je určená širokej verejnosti. Mala by poslúžiť napríklad poľnohospodárom pri plánovaní prác na vegetačné obdobie, aby vedeli, či sa predpokladá horúce a suché leto a že potom asi bude plánovať viac prostriedkov na zavlažovanie. Alebo v doprave by bolo potrebné vedieť, aká sa asi chystá zima, aby vedeli cestári plánovať prostriedky na zimnú údržbu a t ď.
Dlhodobé predpovede vychádzajú hlavne zo štatistického materiálu, z uplynulých rokov, berie sa do úvahy intenzita slnečného žiarenia, výška slnka (ročná doba), fenomén El Niňo, teplota vody v oceánoch a prevládjúce prúdy v oceánoch, ktoré sú stabilnejšie ako atmosferické prúdy, a teda by sa mali dať využiť k predpovedi aj na 1-2 roky dopredu, ako sa o to pokúšajú univerzity v USA. Výskum je ešte stále kdesi na začiatku a potrvá mnoho rokov, až prinesie uspokojivé výsledky. Ani potom sa však nedozvieme , aké bude počasie v danom konkrétnom dni
o mesiac alebo niekoľko mesiacov dopredu. V atmosfére sa dejú niektoré procesy náhodile a nie je možné ich dopredu zapracovať do počítačových modelov. a preto naše predpovede počasia nikdy nebudú na 100 percent.
(Samozrejme na Sahare predpovede počasia majú často na 100 percent, ale to je o inom...)
Dalo by sa mnoho rozprávať na túto tému...
A teraz teda, aká by mala byť zima 2007/2008.
Pri svojich úvahách vychádzam zo súčasného stavu a z predchádzajúcich mesiacov a pritom nám pomáha štatistika, v tom zmysle, že hľadáme v minulosti podobné počasie v tomto čase a potom sa pýtame, ako to bolo v tom danom období v nasledujúcich mesiacoch. Je to metóda samozrejme veľmi nepresná, ale lepšia ako nič.
Pôvodne sa predpokladalo, že tento september bude ešte stále teplý a nepreruší sa neuveriteľne dlhá 12-mesačná séria nadpriemerne teplých mesiacov. Ale nesplnilo sa to, a pravdepodobne už zostane september chladnejší ako dlhodobý priemer. Predpoveď na október hovorí, že pravdepodobne aj ten už bude teplotne pod normálom. To mení spôsob uvažovania na ďalšie mesiace. Ešte pred mesiacom, keď sa vychádzalo z toho, že september a október budú teplé, sa predppokladalo, že november bude studený a ukončí viac ako rok nadpriemerne teplé počasie. Ale asi budeme musieť korigovať pôvodné predpoklady a november nemusí odštartovať zimu. Aj keď samozrejme stále pripúšťam, že prvý sneh môže napadnúť aj okolo Martina. veď to aj štatistika potvrdzuje, že to tak najčastejšie býva. Takže ťažko povedať, aký vlastne bude november.
K decembru by som uvažoval asi nasledovne. Na začiatku zimy sa vnútrozemie oveľa rýchlejšie ochladzuje ako Atlantický oceán, a tak v decembri funguje Atlantik ako radiátor a posiela k nám teplý vzduch, a tak december býva najteplejší mesiac zimy. Lenže tohto roku je Atlantik akýsi studený , a tak asi v decembri nebude to typické premenlivé počasie s častým strriedaním teplých a studených frontov.... Najlepšie teda bude počkať, ako sa nám ukáže október a potom budeme môcť odhadnúť vývoj počasia na celú zimu.

Toľko teda môj príspevok. Dúfam, že sa vášne upokoja a ďalšie debaty budú s úsmevom na tvári.
RNDr.Peter Jurčovič

Anonymní
Avatar
# 22.09.2007, 14:39

meteorolog
No tak jak se vytvářejí dlouhodobé předpovědi počasí je hezké. O tom jaká bude zima lze pouze polemizovat.

Jinak k tomu, že jste si mysleli, že září bude nadprůměrné - myslím, že ČHMÚ udávalo již v srpnu, že září bude spíše teplotně průměrné.

Ještě je často pro prosinec typické počasí s inverzemi. Budou i letos? Alias jaký vliv má změna klimatu na vytváření těchto inverzních situací.

Články s archivu Idnes:

Extrémy počasí asi budou častější
Odpovědi meteorologa a klimatologa Radima Tolasze ...

V zimě v roce 2004 se většinou lidé domnívali, že zima 2005/2006 bude průměrná spíše teplá. Nakonec byla bohatá na sníh a na nízké teploty (zejména v lednu). Na jaře potom přišli povodně (všichni začali hovořit o tom, že povodně již budou častější atd.). Pak přišla zima 2006/2007 o té si všichni mysleli že bude pokračovat trend z minulého roku. Také se spletli. Zima byla extrémně teplá a sněhu moc nebylo. Žádné významné povodně již nepřišli.

Anonymní
Avatar
# 23.09.2007, 04:19

meteorolog

Dobrý den, pane Jurčovič. Nejdříve bych chtěl objasnit nedorozumění, ke kterému tady došlo. Samozřejmě jsem nikde neuvedl, že jste mě kontaktoval. Uvedl jsem pouze to, že pan Oliver Makšay mi tady asi před dvěma týdny napsal, že "jeho meteorolog" (o kterém tady často psal) se na mě podívá zblízka. To jsem chápal jako zastrašování. Později pan Oliver Makšay přiznal, že si s Vámi píše téměř denně a že jste meteorolog. Usoudil jsem z toho, že ten meteorolog, o kterém tady pan Makšay od začátku psal, jste byl s vysokou pravděpodobností Vy, ale také jsem napsal, že si to tvrzení pan Makšay mohl vymyslet. Dodnes nevím, jestli jste mu opravdu napsal, že se na mě podíváte zblízka, nebo si to vymyslel, nevím už, čemu mám věřit.

Celý problém začal tehdy, když se tady objevily ty předpovědi pana Olivera Makšaye. Jako amatérský meteorolog samozřejmě vím, že předpovědět počasí na zimu v září obecně nejde, takže jsem se proti této předpovědi ohradil (a to jsem asi neměl dělat). Po několika dost ostrých výměnách názorů pan Makšay uvedl, že si píše s Vámi. Následně jsem Vás vyhledal na internetu a našel jsem tu Vaši televizní předpověď až do ledna ze 6. září 2007, na kterou jsem tady hned potom zveřejnil odkaz. Už si nepamatuji podrobnosti, ale napřed jste tvrdil, že už předpověď na 10 dní je problematická, což je pravda, ale potom jste na další otázku, jaký bude podzim a zima, odvykládal předpověď na celé období až do ledna, bohužel už bez upozornění na to, že tyto klimatologické předpovědi jsou velmi nespolehlivé, a jak jste tady sám uvedl, v podstatě nejsou určeny pro širokou veřejnost (ale přesto jste tu předpověď zveřejnil). Samozřejmě chápu, že s médii je to těžké, neustále se z meteorologů snaží tahat informace, jak bude za několik měsíců, i když meteorologické modely tak daleko nevidí a klimatologické modely jsou příliš nespolehlivé, proto se v klimatologických předpovědích uvádějí procentuální pravděpodobnosti teplotně podprůměrného, průměrného a nadprůměrného období, protože z těch statistik vyplývá, že i po teplém létě může v určitém počtu procent přijít v podstatě jakákoliv zima, rozhodně nemusí být automaticky studená, jak si mnoho lidí stále myslí. Když k tomu navíc přidám současné výkyvy, u kterých vlastně ani pořádně nevíme, co je způsobilo (vlivů je moc včetně globálního oteplování), tak se tímto úspěšnost této předpovědi zřejmě ještě sníží. Např. současná situace, kdy skončilo 12měsíční výrazně teplotně nadprůměrné období (v ČR odchylka teploty od průměru +2,975 °C, která nikdy v historii měření nenastala), je právě pro klimatologickou předpověď zvlášť složitá, protože odpovídající situace v minulosti v podstatě neexistuje (jsem si vědom, že se hledají podobné situace, protože dvě stejné nikdy neexistují). Teď v září víme jen to, že už se přestaly vyskytovat teplotní extrémy, které se pravidelně objevovaly téměř po celý rok, takže se nyní zdá, že těch teplotních rekordů už nebude zdaleka tolik jako v posledních 12 měsících, ale i to je jen moje spekulace na základě vývoje počasí za poslední dva měsíce. Jak to bude doopravdy, na to si budeme muset počkat. Klimatologická předpověď pro zemědělce je samozřejmě lepší než nic, to chápu, ale i oni musejí být upozorněni, že úspěšnost předpovědi je nízká a musejí tak počítat i s méně pravděpodobnými variantami, protože jinak budou na meteorology nadávat, pokud předpověď nevyjde.
Největší problém je v tom, že jste tu předpověď na podzim a zimu uvedl bez upozornění, že úspěšnost této předpovědi je velmi malá. Z toho důvodu jsem si Vás (možná omylem) zařadil mezi ty šarlatány, kteří klidně předpoví počasí na jakékoliv období, a ještě té předpovědi třeba věří. Asi největší chyba bylo předpovídat to oteplení na Vánoce, protože nikdo nemůže vědět, jaká bude přesná poloha frontálních systémů a tlakových útvarů právě v těchto několika málo dnech. I kdyby k oteplení na Vánoce docházelo v 60 procentech případů (víc to určitě není), tak to přece není možné předpovědět tři měsíce dopředu, navíc v tak neobvyklé meteorologické situaci, jaká je letos.

Na zprávách ČHMÚ vyšel před několika dny tento krátký článek:

úterý 18.09.2007 12:13
NEVĚŘTE METEOROLOGŮM, KTEŘÍ V ZÁŘÍ TVRDÍ, ŽE VÍ, JAK BUDE NA VÁNOCE

V posledních dnech se v některých médiích objevily zprávy, ve kterých
meteorologové říkají, že na Vánoce bude... Tyto informace nepocházejí z ČHMÚ, protože žádný seriózní meteorolog se nepustí na tak tenký led, jako je předpověď na několik měsíců dopředu a ještě na tak krátké období, jako jsou Vánoce. I z měsíční předpovědi na počátku prosince se dá jen zhruba odhadnout, jestli budou Vánoce "bílé" nebo "na blátě". Pokud tato předpověď vyjde, tak jen úplnou náhodou.

Zdroj: ČHMÚ


Sám vidíte, jaký názor na tyto předpovědi mají v ČHMÚ. Podle mě nemá smysl tyto předpovědi vůbec uvádět, i když se Vás na to budou v médiích ptát, protože riziko neúspěšné předpovědi je příliš velké. Navíc už teď po dvou týdnech se ukazuje, že předpověď ze začátku září bude třeba pozměnit, protože alespoň teď na podzim to na příliš dlouhé babí léto nevypadá. Ani první sněžení kolem 11. listopadu není možné uvést jako předpověď, maximálně jako statistický údaj, protože např. u nás mám v nadmořské výšce 300 m.n.m. zapsané v roce 1994 první sněžení už 6. října a první sníh 7. října v poledne (udržel se asi 3 hodiny), ale tuším v roce 2000 zase přišlo první slabé sněžení až 16. prosince a první souvislá vrstva sněhu až 26. prosince. Rozpětí je to opravdu velké, a zřejmě i tyto extrémy lze ještě překročit, zejména to prosincové datum (možná až do ledna). Průměr je sice nejpravděpodobnější, ale i tak příliš často nevyjde. V té televizní předpovědi jste sice předtím uváděl, že předpověď na 10 dní už je problematická (takže vlastně nemělo moc smysl pak uvádět tu velmi dlouhodobou předpověď), ale u té předpovědi na podzim a zimu už jste to neuvedl, přestože je ještě mnohem více problematická, než na těch 10 dní, a tato předpověď přitom trvala snad 4 minuty. Jsem si jistý, že většina lidí už při poslechu předpovědi na zimu úplně zapomněla na to, že tato předpověď je velmi nejistá. Laikům je třeba pořád dokola zdůrazňovat, že tyto předpovědi jsou málo úspěšné a dále se upravují. Chápu ale, že zrovna tohle po Vás v televizi nechtěli, jim moc nejde o seriózní informace, ale hlavně jde o sledovanost a jednoduchost informací, oni totiž většinou chtějí komerční předpověď bez uvádění nějakých nejistot, ale tomuto komerčnímu tlaku jako meteorolog přece nemůžete podlehnout a klidně tu předpověď říci jednoduše natvrdo (bez upozornění na nespolehlivost předpovědi). A kdyby trvali na svém, raději byste tu předpověď měl podle mě odmítnout úplně i za cenu finanční ztráty (je to pořád lepší než zesměšnění). Kdo se v počasí vyzná, ten ví, že to asi moc nevyjde, ale to je jen menšina, většina lidí Vám pravděpodobně věří a pak budou zklamaní, pokud to nevyjde, a riziko je příliš velké.
Takže nezlobte se na mě, já bohužel mám s komerčními meteorology trochu problém. Např. v ČR se do médií často vyjadřuje slečna Dagmar Honsová a občas to tak přehnala (zejména v době kolem "orkánu Kyrill"), že na krátkých zprávách ČHMÚ tehdy museli vydat zprávu, že ČHMÚ se od této meteoroložky distancuje a že slečna Dagmar Honsová pracuje pro soukromou agenturu. Osobně dávám přednost seriózním informacím, a proto nikdy nemohu v září přijmout předpověď, že např. na Vánoce se oteplí, to opravdu nejde a každý meteorolog z ČHMÚ i SHMÚ mi dá za pravdu.

S pozdravem
Michal Koupý

Anonymní
Inverze byly odjakživa časté hlavně od listopadu do ledna, takže v prosinci téměř jistě budou, zatím byly každý rok, i když loni jen minimálně. Se změnou klimatu bych je příliš nespojoval, vznikají třeba i jen po nočním vyjasnění a uklidnění větru, protože v této roční době je Slunce příliš nízko a přes den už vzduch moc neprohřeje. Samozřejmě pokud by došlo k situaci z minulého roku, tak rychlé proudění ty inverze výrazně omezuje nebo dokonce přechodně úplně zruší, ale pokud bude převládat tlaková výše, tak budou i inverze. Souvislost se změnou klimatu je podle mě jen minimální, nelze to posuzovat podle jedné extrémně teplé zimy.

Anonymní
Avatar
# 23.09.2007, 09:31

meteorolog
V USA zkušený tým meteorologů ze společnosti NOAA či jiných taky nedokážou čtvrt roku dopředu říct jaká bude hurikánová sezóna (a pokud to řeknou, tak to stejně většinou nevyjde). Zejména před dvěma rokama byla hurikánová sezóna v USA extrémní, od té doby se již naštěstí neopakovala.

Viz. články:
Předpověď hurikánů na rok 2006 selhala

Vědci předpovídají velmi aktivní letošní hurikánov... - zatím velmi aktivní není

Sezona hurikánů skončila. Zase bude hůř - v první třitině článku se tvrdí jaká byla hurikánová sezóna slabá, v druhé třetině je, že meteorologové předpovídali silnější a ve třetí třetině už zase předpovídají další sezónu - hrůza

Jenom tím ukazuji, že všichni kdo něco tak dlouho dopředu tvrdí, se spletou (ve výjímečném případě jim ten typ vyjde).

Anonymní
Avatar
# 23.09.2007, 09:55

Leto nám znepríjemnia búrky

Petr Jurčovič o létě v článku pro ČTK říkal, cituji část článku:

"Vidím toto leto celkom optimisticky. Júl bude teplý, aj keď dosť bohatý na zrážky. Treba si však uvedomiť, že júl je u nás mesiac s najväčším počtom zrážok. August a pravdepodobne aj september budú asi nadpriemerne teplé. Až potom sa to začne kaziť. Babie leto bude asi trošku kratšie, maximálne bude trvať do polovice októbra," povedal ČTK Jurčovič.

Naznačil, že júlové počasie bude trochu ako na hojdačke. Tento víkend by malo prevládať príjemné letné počasie, ktoré však začiatkom budúceho týždňa vystriedajú búrky. Koncom týždňa by sa však mohlo znovu vyčasiť. Výraznejší zlom k peknému počasiu by podľa meteorológa mohol nastať po 20. júli. Slnečné dni by sa potom mali udržať po väčšinu augusta, i keď ich občas môže prerušiť búrka. "To je ale tak, že studený front príde, urobí búrky a na druhý deň je zasa pekne. Nevidel by som to ako nejaké výrazné zhoršenie počasia. Akurát, že naprší do záhrady, čo každý len privíta," dodal Jurčovič.

Upozornil, že počasie sa zvykne pokaziť okolo 22. až 24. augusta. Niekedy tento termín dokonca znamená definitívny koniec leta. Tento rok to však pravdepodobne platiť nebude a po prechodnom zhoršení počasia bude záver augusta i september opäť veľmi príjemný. "Ak teplo vydrží aj v septembri, tak to bude rok mimoriadne horúceho počasia. Všetky mesiace od minulého septembra sú totiž teplotne nadpriemerné. To si nepamätá žiadny meteorológ nielen u nás, ale ani v Európe," upozornil Jurčovič.

Podľa neho nie je nič nezvyčajné, že v uplynulých dňoch napadla na hrebeňoch Vysokých Tatier tenká vrstva snehu. Sneh vo výškach od 2200 do 2600 metrov nad morom považuje za normálny jav aj v lete. Ďalšiu nádielku možno podľa Jurčoviča v Tatrách pokojne očakávať i v auguste.

Zdroj: Bleskovky.sk

Počasí takto nevypadalo.

Najlepšie leto? Začiatok augusta

Petr Jurčovič o létě v článku z 27. 6. 2007 říkal ..., cituji část článku:

Koncom augusta býva na Slovensku podľa Jurčoviča málokedy dobré počasie. Začiatok septembra zvyčajne opäť príjemne prekvapí, rovnako ako jeho koniec, keď nastupuje babie leto a zhruba 20-stupňové teploty. Tie môžu trvať až do polovice októbra, keď zvyčajne nastúpi sychravá jeseň.

Zdroj: Najlepšie leto? Začiatok augusta

Začátok září (septembra) byl deštivý a chladný.

Anonymní
Avatar
# 18.10.2007, 19:15

dobry den chtel bych se zeptat jak to vypada s letosni zimou co se tyka mnozstvi snehu...bude ho dost nebo bude zase brecka???

Anonymní
Avatar
# 18.10.2007, 19:24

Mohlo by ho byt viac, ved napokon, tohtorocna zima bude chladnejsia ako taa vlanajsia, ale nikto to s tym snehom nevie a netusi, i ked su nejake famy.

Anonymní
Avatar
# 21.10.2007, 21:11

zdravim Martina koupeho. Po tych vsetkych diskusiach som si napokon pozrel rozhovor Jurcovicom a nemal som z toho dojem ze by natvrdo cokolvek tvrdil. prave naopak kazdu chvilu upozornoval na to ze tieto dlhodobe predpovede su nespolahlive. a co sa tyka tych troch 15 stupnovych tyzdnov v januari, to spominal len ako ciro ciru moznost nie ako fakt. Jedine co ma prekvapilo bolo ze som mal pocit ze bol rad ze na slovensku padol toto leto teplotny rekord. zatim... -- martin lazar

Anonymní
Avatar
# 14.11.2007, 19:19

Je taka situacia ze ak sa metorolog trafi s presnou desat dnovou predpovedou tak je frajer a take hluposti ropravat na dva mesiace ?:) Myslim si ze tato zima uz zacala a bude silna len moj nazor a chcel by som aby to tak bolo len nik nevie ci to nebude horsie ako vlani . Tomas :snih: :snih:

Anonymní
Avatar
# 22.11.2007, 17:11

Táto zima bude chladnejšia ako minulí rok,veď už teplotný
priemer novembra je nžší ako minulí rok a zásoby studeného
vzduhu na severe su väčšie.
A však atmosféra je v súčastnosti dosť živá.
Zima aj keby je studená a je severovýchodné prúdenie znamenalo by
to aj keď mrazivú ale suchú zimu.
To znamená že aj keby je zima mrazivá neznamená to že bude dostatok
snehu.
Väčšinou pri prechodoch frontov s atlantického oceánu je zrážkové
počasie ale aby boli zrážky vo forme snehu,a to v nížinách,muselo by
naše územie byť pod vplyvom studeného severného alebo aspoň
severozápadného prúdenia- a v tom prípade by bola zima biela!

Anonymní
Avatar
# 22.11.2007, 18:57

Ale ved to staci...nech raz nasnezi poriadne a potom by uz nemuselo...ved ten sneh sa udrzi pocas tych mrazivych dni...
S pozdravom OLiver.

Anonymní
Avatar
# 18.12.2007, 17:34

:snih: :snih: :snih:

Anonymní
Avatar
# 21.12.2007, 15:52

za lživou předpoved bych zavíral .. je mi jasny že se neda odhadnout jak bude za tydebn ale jak bude zítra by snad šlo ne ? tak proč když se podivam na chmi tak tam je že inverze vyvrcholí dnes 21.12. tady zase že vyvrcholí až kolem 24.12 a jinde zzase že už dnes večer to bude pryč c??? alespon se domluvte na jedno ne ?!!

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.