Diskuse o počasí Zasáhne Česko v roce 2022 tornádo?
24.06.2021 padaly kroupy velikosti snad az 13 cm v Polsku. V Polsku padl narodni rekord velikosti krup. To byly neskutecne boure vsude mozne, ne jen na Hodoninsku. Cela stredni Evropa, kroupy vsude mozne. I v Rusku za polarnim kruhem bourky.
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-5-6011-Tornado_n...
Nejvetsi zaznamenane kroupy v CR i ve svete, clanek z cervna 2019:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-2-5169-Nejvetsi_...
Tak ona ta anketa měla mít název spíše " Jaké nejsilnější tornádo / formu tornáda letos očekáváte? Tam už se dá hlasovat. Já osobně doufám, že se v našich končinách žádné nevyskytne. Nemám rád ani bouřky, protože v posledních letech způsobují stále více škod. Za mě doufám, že letošní léto bude nudné, bez bouřek a záplavových dešťů. Už nám toho tady kroupy za poslední dva roky zničily dost.
skupsw24
Tak bouřky jsou jistě velmi zajímavý fotogenický meteo jev, ovšem když pak kolikrát vidím ty následky ve formě stržených střech, poškozených domů, zničené úrody, či v tom nejhorším případě i usmrcení, tak nevím, jestli je o co stát. Snad kdybych byl milionář a nevadilo by mně každý druhý rok investovat do poničeného obydlí. To raději budu doufat, že se nám tyto " radosti" vyhnou a takové starosti řešit nebudu.
Hele, i když máme letos poměrně dynamickou zimu plnou vichřic, nemusí to znamenat, že v podobně divokém duchu se bude odehrávat i léto. Já jsem vcelku skeptický k tomu, že se vůbec nějaké tornádo letos vyskytne. Ta možnost je každý rok, ale kdo sleduje počasí u nás delší dobu si nejspíš všimnul, že “nadějných” situací, co se tornád týče, se za rok vyskytne několik, ale málokdy z toho opravdu něco je. Poslední tornáda před tím moravským se vyskytla kdy, v září 2019? A to byly nanejvýš F1, pokud si to dobře pamatuju, a to přitom byla docela nebezpečně vyhlížející situace. V roce 2018 se u nás vyskytlo jedno tornádo, které nejen že nezasáhlo více zalidněnou oblast, ale navíc nebylo moc silné. A tak dále, a tak dále - pokud vím, tak poslední F2 před moravským tornádem se vyskytla v Krnově roku 2013. F3 v Litovli roku 2004.
Loni na Moravě se holt stalo to, že byly ideální podmínky pro silné tornádo a zároveň přišla supercela, která dokázala vytvořit ty správné parametry pro samotný vznik tornáda. Přitom to ani nebyla ta nejděsivěji vypadající z těch, co na radaru byly. Zkrátka tornáda jsou stále v našich končinách dost nevyzpytatelný jev, který se nemusí vyskytnout, i když podmínky vypadají ukázkově.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.