V USA teď panuje nějaká výraznější vlna veder. Na modelu ICON je teplota v hladině 850 hPa (cca 1500 m n.m.) až neuvěřitelných 40°C. Ostatní modely GFS, ECMWF mají zhruba 38-39°C. Nevím, jestli se něco takového v minulosti už vyskytlo, ale já to ještě neviděl.
Těch 40°C mi přijde jako něco, co snad není možné? Jak jako? To je prostě šílené číslo na tuhle hladinu, která odpovídá zhruba výšce Sněžky.
Jestli jsou to skutečná čísla, tak se klima totálně zbláznilo a nemůže to dopadnout dobře, ale ono se stačí podívat, co se dělo ve Francii.
Ve 2 m to ukazuje při hranici s Kanadou teplotu až 45°C - nevím kolik bylo včera skutečné maximum, tohle je pouze model. Odchylka ovšem nedosahuje „ani" 20°C a je zhruba na 17°C, což mi přijde zajímavé. Ve Francii přesáhla i 20°C.
Ta oblast je výše položená, jsou tam nějaké náhorní planiny a nebo hory, proto není rozdíl teploty mezi hladinou 850 hPa a ve 2 m tak výrazný. Kdyby tam teoreticky byla nížina, muselo by ve 2 m být přes 50°C, možná i 55°C.
Diskuse o počasí Kam až se může vyšplhat teplota v hladině 850 hPa?
50
# 14.07.2026, 20:07
50
# 14.07.2026, 20:22
In-počasí
Aha tak tím, že to není hodnota ve volné atmosféře se to nějak vysvětluje. Já jsem věděl, že jsou tam nějaké náhorní plošiny a hory, to jsem i ještě dopsal do příspěvku, ale nedošlo mi, že už ta hodnota ztrácí nějakou relevanci. Pořád jsem to bral jako pevný údaj, jak je člověk zvyklý.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.