Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Čerstvý vítr sníží pocitovou teplotu a od vyšších poloh povede k tvorbě sněhových jazyků

Diskuse o počasí Přírůstky sněhu v Japonsku - je to možné?

# 31.12.2025, 17:40

Mám dotaz. Proklikával jsem Ventusky a hledal různé anomálie a zajímavosti na světě. Je jich spousta, že nemá smysl ani všechny zmiňovat.

Našel jsem ovšem něco, co se mi zdá téměř jako chybný výpočet a nebo je to skutečně možné? V Japonsku jsou tzv. snow country - jedná se o prefektury na SZ pobřeží hlavního ostrova + celý severní ostrov Hokaido, kde bývá v zimě běžné intenzivní sněžení.

Příčinou je suchý Sibiřský vzduch proudící přes Japonské moře, který vyvolává tzv. lake effect a navíc srážky zesilují ještě vlivem návětří vysokých Japonských Alp, které měří i přes 3000 m n.m.

Našel jsem si předpověď pro náhodnou horu Mt. Gassan 1984 m n.m., aktuálně by tam mělo ležet 76 cm sněhu, ale pokud se podíváte na předpověď nové výšky sněhu, ukazuje to téměř neuvěřitelné každodenní sněžení.

První lednový týden od 1.1. do 7.1. dohromady 137 cm nového sněhu, ovšem mezi 8-11. ledna dalších 164 cm sněhu. Tedy zaokrouhleně 300 cm nového sněhu za první lednovou dekádu.

Je to chyba nebo skutečná předpověď? Díky...

nový sníh - Mt. Gassan - Japonsko, zdroj: ventusky.com
# 31.12.2025, 17:53

Ještě dodám. Podobné, nebo i vyšší hodnoty ukazuje předpověď i pro další hory v regionu. Například takto 浅草岳 (Mt. Asakusa) 1585 m n.m.

Tohle by v součtu bylo i více jak 300 cm za stejné období.

nový sníh - 浅草岳 (Mt. Asakusa), zdroj: ventusky.com
# 31.12.2025, 18:26

AuraPočasí
Já bych o tom nepochyboval,je to o tom kontrastu studený vzduch ze Sibiře vs Japonské moře resp. jeho teplota.Tomu by odpovídaly i rekordy z posledních let,např.Obihiro (Hokkaidó) 120cm/12h v únoru 2025.V horských oblastech na jaře sníh dosahuje výšky přes 20m,ale to je všeobecně známé a pro nás něco nepředstavitelného,i když to porovnáme s naší navátou “mapou republiky”.

Zdroj KRNAP
# 31.12.2025, 18:30

TomasMost
Určité pochyby mám, jelikož pokud si zobrazíte sumu srážek pro ty horské oblasti u ICON vs. GFS do 7. ledna, tak GFS předpovídá mnohem více - možná že prostě přehání a dává tam nesmyslné hodnoty. Poté tento graf vychází z průměrů modelů. Pokud je tam zahrnut nepřesný model jako GFS, reálná výška nového sněhu by mohla být třeba o 1/3 nižší a dostáváme se více reálné hodnoty, i když stále velmi vysoké.

# 31.12.2025, 18:50

Podobné množství spadlého sněhu je možné i např. v kanadské provincii Britská Kolumbie. Vzpomeňme také na ZOH ve Vancouveru a tehdejší předpovědi pro dějiště her, byť tam se jednalo o sněhový armagedon pouze na hřebenech blízkých hor.

# 31.12.2025, 18:53

AuraPočasí
Tak ten studený vzduch se ohřeje a nasytí vlhkostí nad mořem a poté kondenzuje nad pohořím podél pobřeží.Nevím,jestli se dá najít průměrná teplota Japonského moře v tomto období,(jeho severní část i zamrzá),za posledních x let,ale nepochybně se zvyšuje a tím můžou narůstat extrémy ještě do větších extrémů.Samozřejmě je to jen predikce,otázka tedy je,jestli je to vůbec možné,ale to je pro mě těžké posoudit,jisté vodítko vidím v těch sněhových rekordech let minulých.

# 31.12.2025, 18:56

Japonsko, je raj:snih:

# 31.12.2025, 19:47

Jsou to přírůstky nového sněhu, ten ale logicky se stoupajícím množstvím výrazněji sesedá. Takže celková pokrývka tak vysoká být nemusí - dolní vrstvy sněhu sesedají pod tíhou nového sněhu.

Ale celkově je tahle oblast jednou z nejbohatších na světě na sníh a metry sněhu jsou zde zcela běžné.

386
# 31.12.2025, 21:34

Japonské hory jsou právě známé tím, že tam jednak jsou enormní úhrny srážek a současně je tam teplota dost nízko, aby srážky byly sněhové. 1000 mm srážek je něco přes 10 m nového sněhu, ale jak se sníh vrství tak stejně docela sesedává. Ale i tak v těch Japonských horách se za zimu několik m sněhu vytvoří.

V Norsku v oblasti Bergen a okolí na jiho-západě spadne ročně enormní množství srážek také. Většina srážek dokonce padne v chladném půlroce. V Bergen spadne 2200-2400 mm ročně, ale v některých oblastech (Brekke, Takle) je normál i nad 3000 mm. Při pobřeží i v zimě je nad nulou a srážky dešťové po většinu času, v horách nad 1000 m nebo i nad 1500 m pak je sněžení řím dál častější. V nadmořské výšce 1200+ m na jiho-západě Norska pak jsou 3-4 m sněhu a při pobřezí nic. V horách může být i 5 m sněhu. Právě proto je na jiho-západě Norska ledovec v horách, i když tam tak chladné klima není. Velké množství sněhu v létě neodtaje.

V Japonsku v horách jsou ty úhrny sněhu ještě vyšší.

# 31.12.2025, 22:01

TommyAst
V tom Japonsku bude zásadní rozdíl ten, že se jedná o defakto nekonečný proud sněžení. Kdežto v Norsku jsou úseky a pauzy bez sněžení, když se usadí tlakové výše.

V Japonsku není zdrojem sněžení nějaká atmosférická fronta nebo tlaková níže - i když samozřejmě také může být, ale převládajícím západním prouděním poháněný Sibiřský extra mrazivý vzduch z pevniny (teploty -20 °C až -30°C), který proudí nad moře, kde se aktivuje (z moře začne stoupat velké množství páry) a vytvoří pásy přeháněk a srážek, navíc tohle moře nikdy nezamrzne. Například v USA velká jezera zamrznou a lake effect je tak časově omezený.

Ty přírůstky jsou tak neuvěřitelné. Nevzpomněl jsem si na sesedání sněhu, ale bude to hrát roli.

386
# 31.12.2025, 22:20

AuraPočasí
Na jihu Norska i na horách často prší a střídá se to. Vzduch z Atlantiku moc studený není. Ale velmi chladný Sibiřský vzduch přechází přes moře a v Japonsku tak nasněží. Narozdíl od Británie, na východním pobřeží Asie při 50. rovnoběžče je chladný proud od severu, zatímco u Evropy teplý proud od jihu.

# 31.12.2025, 22:27

TommyAst
V Japonsku to pohání klasický převládající proudění. Kdežto lake effect kdekoliv v Evropě znamená většinou proudění z východu nebo SV až S, které není moc běžné, například v Baltském moři nebo Středozemním moři.
.
Japonsko má nepřetržitý proud lake effectu jako jediné na světě. To je ten důvod, proč tam napadne tolik sněhu. Stejně tak zamrzá i Baltské moře na severu a je to tím více omezené. Takže ty periody v Evropě jsou spíše občasné až vzácné.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.