Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Jev na radaru

# 04.06.2020, 13:39

Dobrý den, dovolte mi jeden amatérský dotaz prosím. Posledních několik týdnů vidím během srážek na radaru pravidelně kruhové zvlnění východně od Plzně, které se navíc drží v průběhu času stále na stejném místě, dokud srážky neodejdou, viz. příloha. O co se prosím jedná? Díky :)

31. 5. 2020
22. 5. 2020
3. 6. 2020
1730
# 04.06.2020, 13:49

Stopař
To jsou vlny, které vysílá radar na vrcholu Praha v Brdech. Tyto vlny se také někdy objevují na mapě Moravy, kde je druhý český radar (Skalka) v Drahanské vrchovině na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje.
Nejedná se o nějaký meteorologický jev.
Když srážky odejdou, tak na nezbarvené mapě tyto vlny už nelze pozorovat, protože tam nejsou žádné barevné odrazy srážek od vln z radaru.

8
# 04.06.2020, 13:49

onehdy jsem si to taky hledal a dovolím si sem zkopírovat co jsem našel:

Tyto kruhy se objevují především tehdy, když se nad radarem nebo v jeho těsné blízkosti vyskytuje stratiformní (vrstevnatá a plošně rozsáhlá) oblačnost, ze které vypadávají srážky. V případě bouřek se teoreticky ty kruhy vyskytují též, ale nejsou tak jasně patrné.

Soustředné kruhy vznikají díky skenovací strategii radaru, který provádí během 5 minut opakované snímání 360° obzoru v různých výškách (od takřka vodorovného úhlu až do téměř kolmice). Bohužel při vysokých úhlech nepokryje paprsek dostatečnou plochu a při dalším zpracování jsou chybějící data interpolována a tak vznikají výraznější kruhy.

Snad je to pro Vás pochopitelné

# 04.06.2020, 13:51

Stopař
Jde o jev způsobený radarem Brdy na vrcholu Praha, který je přesně v jeho středu. Radar Skalky na Moravě má úplně stejný problém. Co přesně to kruhové zvlnění způsobuje, nevím, snad se tady najde někdo znalejší, ale má to co dočinění s nerovnoměrným shromažďováním odrazových dat v blízkosti radaru.

# 04.06.2020, 13:57

Díky všem za vyjasnění, dává to smysl. Viděl jsem, že se jedná o oblast v bývalých vojenských Brdech, ale nespojil jsem si to s vysílačem. Jediné co mě napadlo, byl vojenský areál u Tří trubek, ale ten je lehce na severu, a taky už to zavánělo paranoiou. :) Díky

78
# 04.06.2020, 13:57

Tak já už jen doplním, že tyto kruhy se kolem radaru objevují snad odjakživa, není to záležitost jen poslední doby.

# 04.06.2020, 14:33

Přesně tak, v tom místě je umístěna radarová věž - reportáž jak to tam vypadá, jsme udělali před pár týdny: https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/meteoradar-... ;-) Na výlet je to krásné místo, doporučuji. Obzvláště pokud pravidelně sledujete radarové snímky :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.