Zdravím dnes jsem mezi 12:10 a 12:30 pozoroval v místě mého pracoviště ve Velkých Heralticích na Opavsku zajímavý úkaz. Začlo to tím že jsem si všiml přicházejícího černého mraku v jehož skoro středu velkou rychlostí rotovali mraky. Hned mě to zaujalo a pozoroval jsem dále. Oblast rotujících mraků přecházela přímo přes mou pozici takže nebylo vidět jestli je to rotující chobot tornáda ale šlo dobře vidět že rotující mraky jsou o dost blíž k povrchu než ostatní mraky. Když to bylo přímo nademnou tak se z bezvětří zvedl velice silný vítr a 100 metru odemě prošel nejméně 30 metrů vysoký prašný vír . Když byl vir nejblíž měl jsem velké problémy udržet se na nohou. když se potom vír dostal nad zatravněnou plochu a domy tak zmizel ale kolega jedoucí v té době traktorek na druhé straně obce říkal také říkal že viděl na poli velký prašný vír. Síla toho víru byla tak velká že v areálu naší firmy zlomila dva smrky, z přístřešku utrhla krytinu a přemístil lehčí neupevněné předměty či vyvracel a přemísťoval popelnice v úzkém pruhu obce. Po přechodu se vítr během chviličky znovu uklidnil do skoro bezvětří. Tak by mě zajímalo jestli šlo a silného čertíka nebo slabé tornádo. Chobot vedoucí z rotujících mraků na obloze do víru na zemi jsem neviděl takže nevím jestli to jde brát jako tornádo. přikládám pár fotek hlavně rotujících mraků vir jsem bohužel nevyfotil. Jsem byl v takovém úžasu a to že mam fotit jsem si uvědomil až odcházel ale bylo pozdě na jedné fotce jde vidět malinka část. takže spíše někteří experti mohlo by se jednat o tornádo?
Diskuse o počasí Extrémně silný čertík nebo slabé tornádo?
Samik
Velmi zajímavá situace. Podmínky k tvorbě tornád dnes nejsou. Spíše bych soudil, že se jednalo o dust devil. V podmínkách nerovnoměrného zahřívání zemského povrchu (které je díky vysoké výšce slunce nad obzorem relativně výrazné) může narůst do takto silného víru. Na našem území už byla v historii nahlášena řada rarášků, které způsobily škody. Tenhle by zřejmě patřil mezi jedny z nejsilnějších. Můžete poslat i fotografie škod? Bez znalosti samotného pozorování se povaha jevu ovšem posuzuje obtížně (ze statických obrázků nelze posuzovat rotaci).
Děkuji za pozorování. Informaci jsem uveřejnil na Facebook.
In-počasí
Aha taky mě napadlo že by šlo o raráška (u nás čertíka ) ale mátly mě právě rychle rotující mraky. Které byly přímo nad tím vírem a postupovalo to i stejným směrem. A bohužel škody jsme okamžitě opravili a odklidili možná budu moct zítra vyfotit menší smrk jestli ho už neodklidili to nevím. Podle radaru to bylo na zesilující přeháňce i když u nás jen trochu při tom zapršelo
Dle popisu se opravdu mohlo jednat o tornádo. Tromba u které na okamžik došlo ke kontaktu se zemí. Velká škoda že jste nepořídil video, takhle je opravdu téměř nemožné soudit. Ale je zřejmé, že vír byl vázán na přeháňku a rotující oblačnost, takže se podle mě o dust devil nejednalo, ale těžko říct.
Ondris
No to mě bude štvát hodně dlouho ale v tom okamžiku to člověku nedojde a to jsem už dvakrát viděl trombu a vyrážím i bouřky pozorovat ale to tak nečekaně přišlo že člověk jen v úžasu stoji a s prominutím se kocha jak vidí tu sílu. A asi by to nic nezměnilo protože má kamera na mobilu není jedna z nejlepších.
V češtině vůbec tyhle výrazy jako Gustnado neexistují. Celkově čeština tyhle jevy špatně definuje. Tornádo to zřejmě nebylo, to by bylo jasně viditelné propojení s oblakem. Gustnado je spíše jen u bouřky. Přijde mi to jako rarášek (dust devil), může vznikat i u přeháňky, jako například tady na videu (pokud před tím svítilo slunce, nemusí být na obloze při výskytu raráška zcela jasno).
No sice to bude znít blbě ale všechny videa mi přijdou stejné prostě větrný vír ale nejvíc to bylo podobné asi tomu prvnímu videu i velikostně. Ohledně počasí co panovalo v tu dobu chvílemi svítilo sluníčko a chvílemi bylo pod mrakem ale žádný pařák. Ale zajímavé bylo že asi 10 minut před vírem se najednou extrémně ochladilo že jak bylo člověku v triku s krátkým rukávem trochu víc teplo tak to najednou bylo i na mikinu jaká byla zima. A bohužel nemůžu potvrdit ani vyvrátit že vír nebyl spojen s mraky. Bohužel jsem byl v práci a nemohl jsem pořád pozorovat rotující oblačnost a na chvíli jsem se otočil když najednou začlo silně foukat já se rozhlížel a poté jsem si všiml víru ale nedíval jsem se jestli vede něco do mraků možná mohlo kdo ví. Asi se s jistotou se už nikdy nedovím co to bylo. Vím o jedné meteostanici poblíž místa pozorování a stojí přibližně v cestě víru. Tak zkusím kontaktovat majitele jestli naměřil něakou rychlost větru. I když má anenometr ve výšce 1 metr nad zemí mezi dvěma domy uvidíme. Přikládám foto zlomeného smrku. A pohrál jsem si s jednou fotkou té rotující oblačnosti. Červená barva ukazuje spodní část točící se základny která je o něco níže než ostatní mraky šipka ukazuje směr otáček. A žlutý kruh ukazuje okraj rotujících mraků a zelené čáry znázorňují tvar jakoby nálevky jak jsem viděl na vlastní oči bohužel fotka není tak kvalitní. a vír byl opravdu vázan na tuto rotující oblačnost a je možné že by to Gustnado vydrželo minimálně 3 km?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.