Koncem příštího týdne by na naše území měla dorazit tlaková níže ze Sibiře Danielle. Na horách bude sněžit v nížinách srážky budou smíšené. Ranní teploty i v nížinách mohou být pod bodem mrazu. Autor: Honsová.
Ty dvě poslední slova mluví za vše.. Je to opravdu smutný, že někdo takový má takovou moc v médiích. Taky jsem to dneska slyšel v rádiu a nestačil se divit.
Nedávno byla puštěná doma televize - TV NOVA (já ji zásadně nesleduju). Jen jsem se na chvíli podíval a zrovna běžela předpověď počasí. Pro moji oblast ,,předpovídali" (spíše hádali) déšť, hromy, blesky. Mám doma meteostanici, která i předpovídá počasí - předpovídala slunečno. A hádejte jak bylo - SLUNEČNO
Zase jeden článek s bulvárním nadpisem: Česko dnes zasáhne extrémní horko. Teplotní mapy p... Uvnitř už to ale dává smysl: " Vysoké teploty, které ve středu zasáhnou Českou republiku, překvapily také systém předpovědi počasí. Tam, kde meteorologický model Aladin počítá s nejvyššími teplotami, zbyla uprostřed barevné mapy bílá místa. Systém s takovými extrémy totiž nepočítá a nemá pro ně barvy. ... Při kreslení „přetekla“ barevná paleta ..."
Mám dojem, že bílá místa v předpovědní mapě teplot Aladinu už jsem viděl i v minulých letech a nikdo z toho senzaci nedělal.
JJ tentokrát to bylo okořeněné i u jednoho bláznivého výstupu Aladina černou barvou. Byla tam bílá a pak černá. Popravdě je na čase doplnit barvy. V době, kdy tento model vznikal 38 bývaly jednou za 3,4 roky. Teď je to ve výstupech každý rok a někdy i 2x za rok. A možná už bych zvážil i stupnici pro 40 C.
A těch webů bylo několik. Problém nastal v tom, že v článku byla uvedena falešná citace od SHMÚ, které upozornilo hned po vydání těchto článků, že čekají maximálně do 34°C, a že takovéto hodnoty dává pouze Americký model GFS, který je dle nich nepoužitelný v tomto případě, protože se nezaobírá všemi klimatickými podmínkami a faktory. No a na SHMÚ se v tomto případě valí kritika ze všech stran, ale přitom nic nezpůsobili a navíc vydali stanovisko do pár hodin, né jako náš ústav.
Někdo tady v diskusi psal, že na Slovensku se to řeší hned, tady je vidět ukázka, že ano a navíc SHMÚ vydalo stanovisko i v živém vysílání v předpovědi počasí, což si u nás nedovedu představit. Je to škoda, ale nedivím se. Jejich ústav je plný odborníků a schopných lidí. https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13984/283429#...
Jen si myší pak zapněte zvuk ..
Dávám to zde jen jako zajímavost.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.