Od západu se blíží bouřka, to je evidentně vidět i slyšet. Ovšem objevují se i vysoké trychtýřovité útvary. Zprvu jsem si myslel, že už v daném místě prší. Může to být tornádo?
Tak co sem vyčetl z citace předpovědí společnosti která se zabývá předpovědí bouřek v tématu o bouřkách tak dnes se tornáda neočekávají i když vznik supercel vyloučený není.
No jinak jsem ten obrázek popsal lépe v názvu, včetně data, času a směru. Já netvrdím, že to bylo tornádo, ale jenom abychom si rozuměli - za tornádo jsem nepovažoval ten světlý střed, ale právě ty 2 tmavé trychtýře, které jdou až k zemi. Ten vpravo se pravým okrajem na snímek ani nevešel. Ale jinak přiznávám, že ta "kvalita" tohoto snímku je hrozná...
Z obrázku toho není mnoho poznat. Dnes na čele té bouřky bylo mnoho trhaných oblaků, která by mohla připomínat tornáda, ale o tornáda se nejedná. Nejlepší je tornádo takhle posoudit podle škod.
Takhle velké tornádo by byla schopna vyprodukovat jen silná bouřka (supercela), které se dnes nevyskytují. Jedná se jen o část oblaku (které se často s tornády zaměňují - nijak nerotují).
Podobnou "spouštějící část oblaku" k zemskému povrchu (ale blízko nikoli, ono se to zdá, že je až u země) jsem viděl v rozpadající se bouřce - zde na Nymbursku jen přeháňce, teď večer.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.