Nevíte proč většina přeháněk vzniká bud za Prahou nebo na západě a před Prahou většinou nevznikají?Např.dneska okolo 19:30 nebo taky asi v 18:00 vznikly přeháňky(bouřky) na západě od Prahy a nevznikly před Prahou což mě docela naštvalo.Je to podle vás náhoda nebo se to děje kvůli něčemu?Díky za odpověd.
Diskuse o počasí Přeháňky nad Prahou
Při západním či severozápadním proděním by to byla pro Prahu výhoda, kdyby vznikaly západně od Prahy. Proto mluvme přesněji a to západně či východně od Prahy nikoli před Prahou a za Prahou, protože to si lze vysvětlovat vždy podle proudění. Také bych v tom neviděl pravidlo, dnes byly podmínky jen v některých částech ČR pro jejich vznik, hodně lokální tvorba s tím, že někde bylo přeháněk popř. bouřek za dnešek více.
Například v sobotu si zase užili Pražáci a podle mě se zase ale vyskytne více bouřek za rok v Praze, než na sz od ní, protože hodně často nastává situace, kdy jdou bouřky od Plzně a málo kdy při postupu na SV Prahu minou. ¨
Ale mám také otázku. Potvrdí mi to někdo nebo vyvrátí můj názor, že více bouřek se vyskytuje na jih od Prahy (Příbramsko a Benešovsko) než na sever od ní. Proč tomu tak je?
Milan
Směrem postupu, bouřky závisí na podmínkách a situace tzv. nefrontálních bouřek jsou odlišné, to se dá vysvětlit tak, že v poslední době byly lepší podmínky J/JZ od Prahy. Bude-li proudění severní či SV (upřímně u nás ne příliš časté) tak se objeví před frontální bouřky, budou-li podmínky dobré, na severu od Prahy a frontální budou jako první na severu a půjdou-li k Z/JZ, mohou naopak "vynechávat" jižní část středních Čech, tj. oblasti jižně od Prahy ve Středočeském kraji, které máte patrně na mysli.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.